用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油麻地区 B2 選校
go

油麻地区 B2 選校 [複製鏈接]

請問油麻地區 請指教一下?
小朋友Band 2C  B3頭 邊緣人
小朋友很乖  校風較好 就可以
乙1  心儀係 信義  
(B2生 這間較受歡迎 較多人選擇 )
避開較多人選擇 退一步  保守啲
乙1 港九潮州公  機會大啲 ?
請大家俾啲意見 !
如果B2C -B3A 如何策略? (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
   4    0    0    0

其實如果比較兩間
信義
有一班半英文班、中一一定參加一個制服團隊,行六年山路。校風尚可
潮公
全中文中學、校長sell 關愛,每朝企門口迎接學生,一入校門就立刻交功課、校風還可以。

無論B2,還是B3 。無需理會多人選擇就唔揀,大家機會均等。

感謝你的寶貴意見

甲一,乙一 都填劉皇發中學,佢較少人留意到,我個人認為喜歡佢多過信義。

乙二 填潮州,我去過開放日,佢話依家學生都乖,會入校門口就收功課,以免佢哋抄功課。

希望可以補左個底乙二 就收。

我小朋友 唔太喜歡劉皇發
所以 揀咗 港九潮州
我都覺得老師好有愛心
佢心儀係信義 但又怕自己個banding
去到Band 3
所以諗緊乙1 係邊間

其實信義都係出名啲
佢同 劉皇發 潮州公
佢都係Band two學校
感覺都係差唔多 DSE成績都差唔多

hmh001 發表於 24-4-1 23:01
其實信義都係出名啲
佢同 劉皇發 潮州公
佢都係Band two學校

DSE 信義/潮州公會 > 劉皇發
劉皇發2023年畢業生15%升學位
與副學位合計少於半數 B2C/3A
升學位比例較麗澤23%低

劉皇發2023年畢業生出路
--------------------------------------------------------
學位 15%
副學位 33%
職訓/持續進修 39%
--------------------------------------------------------
升學 87%
重讀 1%
就業 6%
其他 6%
總數 100%

https://www.lwfss.edu.hk/en/周年校務

annual school report(2022-2023) (p.27)
https://www.lwfss.edu.hk/sites/default/files/files/annual_school_report2022-2023_0.pdf

麗澤2023年文憑試成績
考生 74人
4+/2+ >HK 3/5科

畢業生出路
學位 22.97% (17)
其他 72.97% (54)
升學 95.95% (71)
就業 1.35% (1)
其他 1.35% (1)
不詳 1.35% (1)
總數 100% (74人)

https://www.laichack.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?webPageId=105

2022/2023周年校務報告 (p.27)
https://www.laichack.edu.hk/CustomPage/105/2324/01_SDev_annual_report_2223.pdf

現在擔心 女兒 成績唔係B 2組別
B3組別 乙1 信義  係咪機會好微?
(emoji)

hmh001 發表於 24-4-2 12:12
(emoji)

其實按你情況,你冇需顧慮係B2,定B3.
因為博同唔博結果也是一樣
所以
乙-信,乙二潮/麗,乙三劉
就最正路

多謝你的建議

即是 潮州公 乙1 乙2 機會都係一樣 ?

hmh001 發表於 24-4-2 13:14
即是 潮州公 乙1 乙2 機會都係一樣 ?

我唔能夠肯定答你,但係潮公一定有位剩比 B3

jkhn1234 發表於 24-4-2 17:52
我唔能夠肯定答你,但係潮公一定有位剩比 B3

明白(emoji) 多謝你

乙一選信義,如果入唔到,去中西區/灣仔區/南區叩門,無咁易學壞
劉皇發同潮公也是band 3

但路程有啲遠

hiuching8 發表於 24-4-2 20:14
乙一選信義,如果入唔到,去中西區/灣仔區/南區叩門,無咁易學壞
劉皇發同潮公也是band 3
...

路程有點遠 我打算去九龍城區B 2 B3 叩門

咁可以試何官、鄧波、胡兆、五旬。但係今年叩門仍然得幾個位,但係可以-試

唔好讀劉皇發,校風差

jkhn1234 發表於 24-4-2 20:34
咁可以試何官、鄧波、胡兆、五旬。但係今年叩門仍然得幾個位,但係可以-試
...

好似係女生,鄧不能選

hmh001 發表於 24-4-2 12:12
(emoji)

信義為本區B2大熱 B2生亦非穩入
不過B2生可能先選有英文班中學
潮州公會以往有餘位給B3生抽

有英文班 信義 劉皇發 新民
無英文班 潮州公會 麗澤
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊