用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 18-5-28 17:21
想問樓主,你仔讀咗6年...你有冇聽過個老師的衰野??...正常呢個老師早就比人唱到佢臭晒,如果有聽過就應該見 ...

其實,!你呢個諗法好好!

遇到個有 「精神 」病嘅!就真係好麻煩……

如果係如果: 有智慧+精神病=oh!

back up. back up.好玩呀!

akys 發表於 18-5-29 15:43
Band 5。B1玩老師寸老師啫!

我改左band five啦!

多謝提醒!

haihaimom 發表於 18-5-29 13:54

結語講得很到位。

akys 發表於 18-5-29 15:43
Band 5。B1玩老師寸老師啫!

記唔記得有單新聞:
band one女校串到個教歷史老師跳樓。內情:個老師上堂時係咁比人捉文法錯處,一班玩開班班玩。寸人都可以寸出人命。

little_yolky 發表於 18-5-29 15:41
唔好話天主教, 我哋基督教學校咁做都一樣會俾人省到立立靚。

着住校服唔可以喺街邊食嘢,如果著住校服同男仔傾計,撞到老師就會捉番學校問話

akys 發表於 18-5-28 23:41
那個年代父母點會幫孩子出頭㗎,返到屋企先打鑊甘。我小學成績好好,但好反叛。甚麼垃圾,軟皮蛇等聽得多; ...

噢!我昨夜夠睡,看到你 留言的發端:

你係咪指,現今有D大學生俾人侮辱時眼神 含著淚 說出:「噢!你侮辱我。我咁大個仔都末俾人侮辱過。」

其他低水准旁嘅人心裏: 拍緊手掌喺度笑!

我本著愛心去住留言⇒ 已經覺得自己 「衝」 出來開便利店。

高人:多多指教!

charlieyeung811 發表於 18-5-29 15:37
回覆 ANChan59 的帖子

我同老師講個仔返黎好唔開心, 而且覺得好瘀(當眾咁比人話法), 亦怕比同學仔笑. 老師 ...
其實我內心真係好奇怪,一來你講個老師好似當鬧人唔使本,鬧人當食生菜,二來佢似乎同你既對答都無咩禮貎,好難想像對家長講野,會好似你咁既描述,鬥住氣講,如果佢連同家長講野都係咁,我想會想像到佢應該對學生幾恐佈。若然呢個老師係咁,我就奇怪佢到今日都仍保得住份工。

個老師應該係女人黎吧,就快退休果啲?

不過,我都係好奇,你個仔究竟做左啲咩,或有咩表現,令個老師講到要透過令佢羞愧而反省? 就係功課馬虎同默書唔合格咁簡單? 介唔介意講多少少?

yovin 發表於 18-5-29 18:21

噢!我昨夜夠睡,看到你 留言的發端:
唔好諗得咁複雜。

以前個個打仔鬧仔,潛規則係啲寵壞嘅細路先冇俾人鬧過。所以劇集情節好多時有呢一幕。引伸出『未俾人打過嘅都係被寵壞嘅二世祖,太子女等等。』其中有幾個結局係俾主角打完,從此改過自新,發奮做人,圓滿結局。

利申:講劇集而已,並不代表本人立場。(帶定頭盔)

Vanadium 發表於 18-5-29 18:53
其實我內心真係好奇怪,一來你講個老師好似當鬧人唔使本,鬧人當食生菜,二來佢似乎同你既對答都無咩禮貎, ...

鬧人有乜咁奇怪?阿仔成日都話某某老師日日鬧人鬧足半堂,小學中學如是。不過,主要係班學生太嘈,唔記得帶嘢嗰啲。

有個代課老師(應該係實習)在教授視學中最後要拍枱叫Shut Up,課後老師爆喊,而教授話佢應該早啲拍枱去控制秩序添。

估唔到呢到咁多人分享細個時比父母或老師打到大鬧到大同笑到大,或者今日大家仲健健康康咁係度吹水,仲分享自己係社會到又做上司又做生意,還有......大都仲認同雖然以前老師鬧到好甘,但仍然見返舊老師,仍會有講又笑,甚至多謝老師當年嚴厲教導。

我自己都係60後,大家唔講,都唔會記得小學班主任都係如大家所講,有時對我又打又恥笑又鬧鑊甘,強記返都仍記有一兩次幾唔開心,其中有次因我家窮要著人地比既二手校服,佢仲當住全班笑我件校服唔啱身,落堂後我仲比其他同學笑,但諗返之後我又無點嬲個老師,都唔知點解,仲同佢幾friend,可能大部份間佢都對我幾好,記念冊佢寫既說話我仲記得,係好中我既說話。畢業後10多年一次聚會,一見到我就叫得返我個名,我見返佢亦好有親切感。

諗諗下如果當年父母因佢一啲言詞去投訴佢,我同呢位相處3年既班主任,幾年間仲有無咁好感情。不過,當年父母當然唔會去投訴,因佢地無咩文化,鬧得打得仲甘過啲老師。

我諗起有次同一位親戚食飯,佢話佢要投訴佢個仔鋼琴老師,仲講到最好換左佢,我問佢點解,佢話上星期個鋼琴老師上堂時好嚴肅咁同佢個仔講,話佢咁唔認真練琴,學得咁求其、玩玩下咁,不如唔好學,結果佢個仔返到屋企向佢呻左幾句,反映比琴老師鬧完唔開心。佢話個鋼琴老師都幾離譜,佢比錢就要想佢教好個仔,佢應該用正面又鼓勵說話,講埋啲負面野,仲叫個仔不如唔好學,咁講野真係無資格做老師咁。

後來同佢個仔有機會單獨傾談,佢話佢比老師話完的確有啲唔開心,但更唔開心係呀爸走去同老師投訴.....搞到佢好尷尬,其實佢都只係呻下,亦覺得老師係為佢好先咁講,自己又的確唔啱,而家好似自己令到老師比人鬧咁。

最後,呢個世姪好好,比老師咁話完真係比心機、認真左練琴,兩年後考完演奏級,依家係大學讀緊音樂。

可能有人好執著說話既字眼,但肯定說話字眼本來就唔係最重要,說話既背景、內容、時地人等,遠比字眼反映更多更準確內容。

你既敵人仇人見到你,用蔑視眼神同口吻對你講句: 全世界最醒係你喎! 相信你唔會覺得佢讚緊你,相反,你既最好朋友同你講句: 你咁鬼蠢,你未必會感覺佢笑你蠢。

本來任何人過失,背後都可能有咩特別原因,點解了解下事情咩事先判斷嚴重性,會變係成是非不分。

從大家留言,唔知咩原因,教師同家長(及其小朋友),好似都幾敵對咁。

akys 發表於 18-5-29 19:14
鬧人有乜咁奇怪?阿仔成日都話某某老師日日鬧人鬧足半堂,小學中學如是。不過,主要係班學生太嘈,唔記得 ...

記得我讀大學時係小學代左一星期課,雖然已好耐之前,但記憶好深。當時有個小朋友,永遠唔會坐係位,係班房自由行咁,走黎走去,搞完一個同學就另一個,成班同佢玩到嘻嘻哈哈。我當時咩都唔識,咁好正常咁罰佢企係班房角,唔比佢搞住人,但佢係唔會理,企唔夠1分鐘又走過,搞極無晒辦法。

我最後同全班講,邊個同佢傾計就罰邊個,我只代課幾日,可以毫無顧忌咁處理佢地。點知佢地真係驚,最後無人敢同佢講野,果個細路無晒癮,最搞笑往後成個星期真係都算坐定定。

唔知當日咁講,佢家長有無條件投訴我當眾羞辱佢個小朋友?

Vanadium 發表於 18-5-29 19:56
記得我讀大學時係小學代左一星期課,雖然已好耐之前,但記憶好深。當時有個小朋友,永遠唔會坐係位,係班 ...
想死呀!中哂bully criteria。等見校長校監EDB。而家做法係交俾社工帶佢走(有長駐嗰啲)

akys 發表於 18-5-29 20:10
想死呀!中哂bully criteria。等見校長校監EDB。而家做法係交俾社工帶佢走(有長駐嗰啲) ...

有次比一個教小學既朋友邀請我去佢學校周會做嘉賓搞啲活動.....我當時真係大吃一驚,點解啲小朋友係禮堂周會又傾計又嘈又玩,一啲都唔專心,啲老師都只係企係度唔理既?

完左活動我問我朋友,啲小學生係咁上周會架? 佢笑住咁話....係架係架,正常表現。

所以上下網真係學到野,見到呢個post部份家長回應,我完全明白點解啲老師唔理,講真....點理? 一陣當眾叫"XXXX"你好坐好收聲,又或當眾帶走某某,其實都有條件被投訴。

我個朋友平時見面笑笑口好友善,下次見佢都問下佢會唔會返到學校有另一面,會鬧學生垃圾或好惡咁鬧學生都好。:)

Vanadium 發表於 18-5-29 19:27
估唔到呢到咁多人分享細個時比父母或老師打到大鬧到大同笑到大,或者今日大家仲健健康康咁係度吹水,仲分享 ...

唔可以咁講,我哋自信心爆棚,點講點罰都唔受打擊,就算受到bully都識應對。我中學試過俾人玩,我喺上堂時掉椅推枱去解决(事後覺得自己好型㗎),最後係我俾老師鬧。但不是個個孩子都有自信和有能力自行解决,所以要多些留意孩子情况。而家處理bully已經比以前好,但仍需努力。

akys 發表於 18-5-29 20:23
唔可以咁講,我哋自信心爆棚,點講點罰都唔受打擊,就算受到bully都識應對。我中學試過俾人玩,我喺上堂時 ...
今日自己最friend一班舊同學,當日誰無互相bully過,玩下笑下又一日,依家講返直頭當回味。如此日子,好多朋友講返都感受一樣。大部份人回顧,學校生涯真係算人生最簡單日子,果啲恩恩怨怨都不知幾濕碎,今日最好既朋友當日都或都做過仇人。

自己仔女比人蝦,我真心都覺得係經歷同訓練,一路guide住佢去自己處理同調整心態,就好似段練佢地免疫力,直到見可能佢地頂唔住,或超出佢地可以面對既問題,先會幫佢出頭處理,好在暫時未遇到。

講多左自己可能又被評為好為人師了,自己真要小心。

Vanadium 發表於 18-5-29 19:38
可能有人好執著說話既字眼,但肯定說話字眼本來就唔係最重要,說話既背景、內容、時地人等,遠比字眼反映更 ...

字眼絶對重要,學生考試沒答對答案,叫老師唔好咁執著字眼得唔得?嚴人寬己好易的。

鬧功課係垃圾,可接受,因為係對件事,再惡D,罸企,見校長,拍枱,也可接受。

鬧學生係垃圾,就是針對人而鬧。 。。但有人「差不多」就算,也有佢地自由。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-5-29 19:56
記得我讀大學時係小學代左一星期課,雖然已好耐之前,但記憶好深。當時有個小朋友,永遠唔會坐係位,係班 ...

你真係唔(識)分辨甚麼是針對人(你係垃圾),甚麼是針對事(你份功課好垃圾)。

你唔分辨無問題,唔好奇怪識分嗰個家長,咁執著字眼。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-5-29 20:37
今日自己最friend一班舊同學,當日誰無互相bully過,玩下笑下又一日,依家講返直頭當回味。如此日子,好多 ...

其實你講過老師鬧學生垃圾唔啱咩?  又比投訴資料,老師操守等等,奇怪你依家講D咁唧野。

所以我請大家明確答左樓主問題先。

shadeslayer 發表於 18-5-29 22:38
字眼絶對重要,學生考試沒答對答案,叫老師唔好咁執著字眼得唔得?嚴人寬己好易的。

鬧功課係垃圾,可接 ...

你既二分法、非黑即白、是非絕對分明既思考我係拗你唔過架啦,大家無必要說服對方,是嗎?

我一直叫樓主考慮先了解情況,只係唔好一意氣,可能個老師真係好錫佢小朋友,真係想佢反省,嗱...比我,係講我....我就真係唔會執著字眼,我只會同個仔講,老師都真係想你好同關心你,垃圾唔係話你係話你做得唔好既地方(我相信老師的確都係咁),我諗.....即使你無法接受,你或者都要尊重我有我睇法既權利吧。

我見過通常最認真教學既老師,都係幾惡,鬧人都幾甘下,係應該可被投訴或踩鋼線被投訴果啲,不過學生都幾服,因感受到佢地真係想佢地好。

我好奇怪睇樓主回應,果位老師反會同班同學講,佢地笑樓主個仔垃圾係欺凌,究竟個老師發生咩事,點解佢講就得,學生講就唔得,中間係咪有咩誤會? 如果佢真係想羞辱個學生,應該班中同學越笑個同學佢越開心喎。

你睇返我對上講一次去小學禮堂周會既事件,我剛才又想,睇完呢度既回應,心諗若當場喝令傾計嘈既學生,維持禮堂紀律,其實係老師應有之工作態度,但卻有機會令學生難堪,又被人投訴話唔專業,反過黎,懶懶閒咁企係度咩都唔理,由得學生嘻嘻哈哈,又反過黎無比人投訴,無令學生唔開心,諗諗下佢地隨時先叫專業,專業的適者生存教師.........咩係專業,我真暈了!

(PS:

1) 罰企嚴格係體罰黎架.....罰得短時間無殺傷力,罰得長.....比人告到坐監都得!
2) 拍枱接受? 拍枱發洩就唔專業啦,唔教壞細路,有咩就拍枱拍櫈? 拍枱可構成小朋友心理受創,嚇親小朋友,唔刑事案,人地都可民事追你賠償。)

‹ 上一主題|下一主題