用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 alkyng 於 08-7-4 23:08 發表
YEELI:

我三次有左0既反應都好唔一樣, 大女時乜野都食得, 無乜作嘔, 勁食朱古力...仲驗到差d患糖尿, 個時真係嚇死我, 細女時頭四個月只係可以食白粥, 或者淨河, 攪到醫生要開鐵丸比我, 依家呢個...唉...只鐘意食街 ...

alkyng

你都記我生阿仔時要開刀幾痳煩,小女怕怕囉,但係一想到
仔仔大個咗有咩時同人相量只得一個就..............
好彩都重有個9歲表哥仔,佢地好好感情,我仔仔話自己會
照顧個表哥架,真係比佢笑c, 係呀提下你記得食返d鈣,
對bb同你都好.
你想生咁多個真係咗你

原文章由 alkyng 於 08-7-5 13:24 發表
hayamama :

HEHE...所以我話如果...我有好多...好多...錢.... 咁我就會生多d, 到時就唔駛擔心其他野, 我只會集中火力教小朋友d德育...不過呢個都係幻想下...無可能發生 ...

我都有成日諗...自己快d中六合彩到時就唔洗做

原文章由 alkyng 於 08-7-5 13:21 發表
yiuyiu0728 :

有架...如果你係下年先報小一, 咁你可以打去學校問下, 九月開學後幾時會有家長會.

Alkyung, 你依家大住個肚,要事事小心呀^^

yiuyiu, 我來跟都係幫仔仔報小一, 我到時都會去將天聽講坐, 睇下到時可唔可以一齊去分享下心得

唔該晒

原文章由 alkyng 於 08-7-5 13:21 發表

有架...如果你係下年先報小一, 咁你可以打去學校問下, 九月開學後幾時會有家長會.

hayamama :

HEHE...所以我話如果...我有好多...好多...錢.... 咁我就會生多d, 到時就唔駛擔心其他野, 我只會集中火力教小朋友d德育...不過呢個都係幻想下...無可能發生
~只要有夢想,凡事可成真~

Hi !

ee要煩下大家, 我想問問"將天" 有無"簡介會",
我好想去聽下..

yiuiyiu ma 上

alkyng,
Hey ~ Stop!!! 唔准講埋晒d咁嘅嘢,大吉例仕咩!
生半打唔難,最怕教唔掂咋!我同yeeli一樣,有時都會想生多一個,但自問真係無能力教育兩個孩子。而家一個都唔錯,沒有太多生活負擔,自己亦可集中火力教育她。

原文章由 alkyng 於 08-7-4 23:08 發表
YEELI:

我三次有左0既反應都好唔一樣, 大女時乜野都食得, 無乜作嘔, 勁食朱古力...仲驗到差d患糖尿, 個時真係嚇死我, 細女時頭四個月只係可以食白粥, 或者淨河, 攪到醫生要開鐵丸比我, 依家呢個...唉...只鐘意食街 ...

alkyng,
你真係要小心身體呀!平常人唔舒服嘔已經好辛苦,大肚就更加係有苦自己知,希望你快d捱過啦!你咁錫老公,幫佢追多個,仲要佗得咁辛苦;無論呢胎係男係女都好,佢真係要好好感激你之得了!因為唔至懷胎十月咁簡單,第日呢三個小孩子係屋企仲要由你一手一腳帯大,你真係好偉大啊!

yeeli,
咩你唔使返工啦?快3歸隊啦 ~ 等緊你主持大局呀!
希望你仔仔都考得好成績!!! 仲要等你暑假帯埋呀仔出嚟同我地開party呀!

YEELI:

我三次有左0既反應都好唔一樣, 大女時乜野都食得, 無乜作嘔, 勁食朱古力...仲驗到差d患糖尿, 個時真係嚇死我, 細女時頭四個月只係可以食白粥, 或者淨河, 攪到醫生要開鐵丸比我, 依家呢個...唉...只鐘意食街外野, 對屋企煮0既野完全無興趣, 但我又唔敢餐餐出去食, 唯有夜晚個餐食得辛苦d都照食.

hehe...你可以認真考慮下你仔仔0既見意, 仔仔多個兄弟姊妹, 將來有乜野事, 都有個自己血脈相連0既人分享或分擔. 我就係怕自己同我老公萬一突然離開人世, 咁佢地都只少有兩個可以相依為命...所以我成日都響到想, 如果我係好有錢...好有錢....的話, 我生夠半打我都唔驚...

原文章由 alkyng 於 08-7-4 21:07 發表
yeeli :

我地考試每日兩堂, 每堂55分鐘.

我依家仲係成日作嘔(但嘔唔出個種), 每日下午5時開始個胃就會好辛苦, 餐餐晚飯都食到標眼水,(唔食屋企飯又怕唔夠營養, 因為早午兩餐都係食街外野), 希望可以快d過埋呢段 ...

alkyng

係呢幾個月辛苦d,過咗就好好多,你可以小食多餐,頭幾個月
好重要,,食到標眼水 媽媽真偉大
我有阿仔嗰時,日日都想食麥當當,一見到個m字就發光,
你真係勇氣可加,我阿仔成日都希望我生個細佬比佢,
佢話佢自己會照顧到大個喎,但我真係無勇氣.

我地都係一日考兩科,每堂50分鐘.

yeeli :

我地考試每日兩堂, 每堂55分鐘.

我依家仲係成日作嘔(但嘔唔出個種), 每日下午5時開始個胃就會好辛苦, 餐餐晚飯都食到標眼水,(唔食屋企飯又怕唔夠營養, 因為早午兩餐都係食街外野), 希望可以快d過埋呢段時間. 最近照過超聲波, 見佢響肚入面彈彈下, 不過就仲未知係男定女...

hayamama:

你阿女就開心lu, 今晚拆禮物都有排拆 .

原文章由 alkyng 於 08-7-3 23:02 發表
1026GORDAN / carman112:

hehe....大家不用太擔心, 我自己本身讀書不多, 所以可以教阿女都只係有限度, 但我就會邊教邊自己學, 所以大家一齊努力...加油...

all:

我地下個星期四派成績表, 星期五開始放暑假. ...

alkyng

你宜家幾多個月呀,有無好易累呀??
有bb頭幾個月要多d休息,知道仔定女未?????

原文章由 hayamama 於 08-7-3 23:54 發表
alkyng,
你出嚟啦!呢幾日去咗邊呀? 我仲等緊yeeli呀 ~ 佢再唔出嚟我就變化石了....
聽日我仲辛苦過返工:一早要為呀女嘅生日會準備定熟食及三文治,10:00就帯女返學,等足幾粒鐘就只為公主上上台廿秒攞獎; 1:00 ...

hayamama

我係樹呀,,,,, 你女咁叻女真要鍚鍚 我都要祝女女生日快樂,身體健康,年年攞學業奬,操行奬

我地重未知幾時攞成績表,只係收到平時平圴分表,都好理想,

我地18號開始放暑假,我己幫仔仔報暑假班,就連我自己都報咗
暑期班,哈哈係yoga同跳廋身舞

呢論我朝朝跟個朋友學僅整蛋糕同芝士批,宜家連老婆餅都

學咗,哈哈想唔肥都難

我都想問下你,你地考試考幾多分鐘??

JJ2601,
多謝多謝!!
呀女今日好開心,同d男同學玩到好顛!收到好多禮物;不過佢呀媽我今日就好似有十八隻手嘅呀四,把聲都'折'埋,走上走落,再做埋MC攪氣氛,真係勀到不得了,而家隻右手不停咁震,睇怕都係'打'少d,今晚看你們的了!

原文章由 JJ2601 於 08-7-4 09:53 發表
HI haymama

祝你個囡

生日快樂
身體健康
學業進步
開開心心
聰明伶俐
考順父母

HI haymama

祝你個囡

生日快樂
身體健康
學業進步
開開心心
聰明伶俐
考順父母

alkyng,miho,mkok, & all the best moms here,

我代小女多謝各位!
我及小女都祝願大家嘅愛兒考得好成績,新一年大家都百竿

原文章由 MIHO.WAH 於 08-7-3 23:26 發表

hayamama

哈哈 明天又真是大喜日節喎 ! 首先祝妳囡囡生日快樂 !年年取學業獎  及 品行獎  

明天這麼開心去那兒興祝 ?

我同 mkok 一樣的, 也是下星期取成績表, 另小朋友要到16號才真正開始放暑假,  ...

alkyng,
你出嚟啦!呢幾日去咗邊呀? 我仲等緊yeeli呀 ~ 佢再唔出嚟我就變化石了....
聽日我仲辛苦過返工:一早要為呀女嘅生日會準備定熟食及三文治,10:00就帯女返學,等足幾粒鐘就只為公主上上台廿秒攞獎; 1:00先走得! 跟住又要趕返去會所預備生日會佈置,同公主換衫,攞蛋糕,搬運食物到會所,接應來賓,1:30開始party... 唉,無咗個工人幫手真係想死! 仲要幫個女安排玩遊戲,攪氣氛,做MC ~ 唉~下年都係比錢去麥記算了...

各位即將御任嘅小一moms:
係呢一年裡面,多得大家互相的鼓勵互勉,我地終於畢業啦!我要係呢到多謝你地同我分享各種喜悅和擔憂,especially for 我兩個偶像yeeli同alkyng及靓太tabotabo... ~ 仲要多謝大家唔嫌我長氣兼多咀

...忍唔住補多句 ~ 真係真心感動到想喊出嚟  

[ 本文章最後由 hayamama 於 08-7-4 00:01 編輯 ]

原文章由 hayamama 於 08-7-3 19:18 發表
yeeli,alkyng,miho,mkok,
你地考晒試未呀?幾時派成績表?呀女學校聽日六年班行畢業禮,佢要返去陪人高興;順便給他們低年班的分發獎項。聽日係呀女嘅吉日:既是她的生日,又是領獎的好日子。今天回家還說,原來除了學業獎. ...

hayamama

哈哈 明天又真是大喜日節喎 ! 首先祝妳囡囡生日快樂 !年年取學業獎  及 品行獎  

明天這麼開心去那兒興祝 ?

我同 mkok 一樣的, 也是下星期取成績表, 另小朋友要到16號才真正開始放暑假, 現在都是上半日.
MIHO

原文章由 alkyng 於 08-7-3 23:07 發表
CARMAN112 :

其實我都知道我地學校有小朋友讀唔到會退學, 但我亦聽唔少家長講, 佢地小朋友讀得到, 就想升小二時轉到區外一D名校. 所以各取所需.

dear alkyng

妳此說法都很有道理 . 真的是可以.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題