用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真幾時有結果通知?
樓主: kc_united
go

祟真幾時有結果通知?   [複製鏈接]

回覆:祟真幾時有結果通知?

Ernest 爸爸,I guess other outsiders parents may not understand how we feel at this moment ! 比母校飛起個感覺係好似阿媽話好愛個仔,而家話吾愛佢,但收養另一個仔去愛!我自行有25分,但都一早寫信話明祟小收我仔仔吾會註冊! 我地重係家長義工,成日入崇幼幫手,對學校忠心,無搞事,小朋友評估全攞三角形,唯一係吾夠出面小朋友叻,我無刻意去谷小朋友,無咩Cambridge 盾、公開比賽,一心讀基督教愉快學校。

carolmum  我都係祟幼生, 你試吓求位啦!校長應該想試誠意吧~~~如果你咁有誠意, 一定打動到她!!!!!  發表於 12-10-19 23:36
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

今日收到信,後備生!

回覆:HelicopterDad 的帖子

自行報,收左你重去註冊,而崇小收你你又註冊左佢先會知.and 我一早已寫信比校長以表誠意

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

民生唔一定收返晒幼稚園學生, 係簽紙放棄大抽獎, 自行是可以的因為學校唔知。
培正應該係100%收番幼稚園學生, 一樣係唔可以大抽獎。

引用:Quote:BearBearMommy+發表於+12-10-19+10:2

原帖由 Michelle_Hung 於 12-10-19 發表
其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地 ...
I assume pc admitted all their students from kinder?

引用:Quote:原帖由+Michelle_Hung+於+12-10-19+

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-19 發表
同意你所講,不過唔知原來咁少IK 既家長選擇上返崇小。崇小學生OK吖,做乜走哂?

...
幾矛盾唱喎! 有人想讀冇位讀, 有人有位唔去讀 ! 各位現崇x幼家長, 努力! 我呢個黑五類講完, 又要繼續等加努力
死未!

回覆:祟真幾時有結果通知?

我個仔唔係好勁,但我又想佢讀崇小,咁我咪有機…哈哈

學校會收D唔太叻因而大D機會留低的學生,呢個想法又唔錯喎,對我呢D收咗reject letter 的家長不失為一個自我感覺良好的方法

引用:Quote:BearBearMommy+發表於+12-10-19+10:2

原帖由 Michelle_Hung 於 12-10-19 發表
其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地 ...
同意你所講,不過唔知原來咁少IK 既家長選擇上返崇小。崇小學生OK吖,做乜走哂?

引用:小兒係崇幼生,+今年真係好多同學waiting.+

原帖由 tammyhw 於 12-10-19 發表
小兒係崇幼生, 今年真係好多同學waiting. 阿仔出來都講得出考過咩野..他話全部都識.. 最奇怪係今年學校收了 ...
唔係掛。我覺得我個仔又醒有掂過喎。講哂D細節同答對哂㗎。連睇Tom and jerry既內容都話哂比我聽。唔好太酸grapes 喎又。

引用:其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided+小學

原帖由 mirage 於 12-10-19 發表
其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided 小學。如果校長咁驚學生去到六月才話唔要學位,何不叫學生sign under ...
好似係私小會報個list上教處,而教處會比佢知邊個亦有參加津校安排。唔太肯定,不過校長喺個talk度有輕輕帶過。另外校長唔逼sign undertaking對我來講已好generous. 再者留位費亦唔高,睇來佢真係重係trust and respect 我地家長。再多起飛腳當佢係水泡既話,之後可能真會咁。不過我自私D講,已上岸,good luck to 來年既家長了。

meimei05  Yess...HK$400 is very ok!  發表於 12-10-19 23:20

小兒係崇幼生, 今年真係好多同學waiting. 阿仔出來都講得出考過咩野..他話全部都識.. 最奇怪係今年學校收了一些好頑皮, 又或者考完出來都講唔到自己做過咩, 好多題目都唔識.. 同埋家長們覺得學術較差的學生.. 而一些非常叻學生, 好多都唔收... 我們估計.... 學校想收一些大機會讀的學生, 太叻的學生留下讀的機會細, 所以索性唔收... 唔好浪費個位.. 每間學校都有自己政策, 好難話佢無情.. 呢方面.. 我都認同學校的諗法.....   
url=http://www.TickerFactory.com/]

Michelle_Hung 發表於 12-10-19 12:00
, thank !!

BearBearMommy 發表於 12-10-19 10:28
回復 ghosta618 的帖子

我個女是崇幼生,大女,K2評估也是全部取得最高級別,包括英文和普通話,有校內外得奬, ...

其實去年已經好多崇幼reject and waiting 架喇, 唔係今年先係咁. 去年考的數學也是幼稚園都未教, 不過我地好多同學仔都有出去上enopi同公文果o的都以都OK, 因為其他小學考的深過崇小多多聲啦, 唔會有人真係疊埋心水只等崇小個位掛?! 點都會準備下去考其他小學啦

BTW 除了民生會收返晒自己幼稚園的學生, 仲要簽紙放棄自行同大抽獎, 培正, 宣小都唔會100%收返晒. 去年好多唔收, 但都係好多收o左最後唔讀, 我仔果班IK 29個得我仔一個選擇上返崇小.

不過我地班家長有發現一個現象, 如果好頑皮的學生, 識飛天學校都係會reject (頑皮意思係在小朋友們口中得知, 唔係老師講, 老師好少批評學生, 但如果幾個小朋友都係咁講大約知咩事), 如果個家長比較"demanding", 而個學生都OK, 就會waiting, 但最後都係無位, 因為舊年都好爆下. 當然唔係個個case都係咁啦, 即係唔係reject就代表你地個小朋友頑皮, waiting即係你係超煩家長! 不過我地去年有些typical case 真係咁o者.

哩個只係我地班家長觀察所得, 並不代表校方!

其實私立幼稚園怎知k3生有報其他aided 小學。如果校長咁驚學生去到六月才話唔要學位,何不叫學生sign undertaking?

little_yolky  有啲家長衰到9月開學至話唔要學位呀!真該死。  發表於 12-10-19 11:52

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-19+

原帖由 Ernest爸爸 於 12-10-19 發表
其實,我覺得崇x生大部分想留下,亦唔否認有學生會起“飛腳“.  家校聯系是雙方,一同成長之餘而貴乎雙方互 ...
我都聽聞little_yolky條料。佢幼稚園時以為好似已前咁多起飛腳,點知計漏左自己出左名,好多都留低讀幼稚園,所以就算崇幼都多左人讀,但小學佢應該唔可以玩收多左呢個遊戲,所以多左崇幼入waiting....不過我純粹吹水估㗎喳。

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-19+08:4

原帖由 little_yolky 於 12-10-19 發表
我仲未出result, 但寫定去你估有無用? 我係校外生喎。
雖然我個仔上左岸,冇呢個concern. 不過我覺得如果你真係好想,咁誠意係冇時間性既,再者你頂龍係浪費左寫信既時間。佢最多咪唔睇或唔理,真係nothing to lose 喎。如果唔得,咪再入過信囉。

引用:Quote:原帖由+Ernest爸爸+於+12-10-19+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-19 發表
咁又未必。佢應該比左preference崇幼生。佢地全部都一早in。我想信只要達標就一定收。不過我估達標應該計埋 ...
其實,我覺得崇x生大部分想留下,亦唔否認有學生會起“飛腳“.  家校聯系是雙方,一同成長之餘而貴乎雙方互信,大家先有雙勝. 家長三年前决定讀崇幼已经是誠意第一步,也不計義務工作付出...,無可否認,小一入學每一間有準則,包括崇x,但自己訓練學生不是更好嗎?最小投入程度绝对好,因為小朋友一部分童年已经在此建立,不是用一份試卷建立和衡量...這不是崇x優勢?我個人不是反對外來生,新原素往往有新而良改变,只是從行政角度有一些怪怪的感觉.個人意见,不喜匆插.

回復 ghosta618 的帖子

我個女是崇幼生,大女,K2評估也是全部取得最高級別,包括英文和普通話,有校內外得奬,基督徒,都是waiting.今年竟然咁多自己人要waiting, 真失望!
她說英文題有一條聴不懂,但也有圈答案,動作題有些動作跟不到.各位是否也在此失分呢?

LuLuKiuKiu  請問你囡囡考 P1 定 J1呀?  發表於 12-10-19 14:18
‹ 上一主題|下一主題