用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有st.cat offer嘅家長入嚟傾下
樓主: ka@bb
go

有st.cat offer嘅家長入嚟傾下 [複製鏈接]

回覆:mybabyloveme 的帖子

請問你囡囡而家係民幼讀成點呀?老師好不好?會不會太多人一班?
Thanks thanks !🙏🙏

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+14-12-07+發

原帖由 picture 於 14-12-08 發表
你知唔知S P K 一年只收最多200個學生,絕對難考過St Cat
SC都係收200幾個咋,因為有400幾個係pn直升,SC 7000幾人爭200幾個位,即30人爭一個位

mybabyloveme 發表於 14-12-9 09:45
50%點計?
民小位240個,不少於85%,
民幼330個,以我所知第一log已經有6x%
今年K3那一班民幼生好像有380人以上, 所以比例只得番5X%... 所以我話約50%.... 幾年前民幼係300人一級都唔夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:simsimwong+發表於+14-12-9+00:53+回

原帖由 hkpapa852 於 14-12-09 發表
提提你, 民生近幾年幼稚園不斷增加收生人數, 目前幼稚園學生可直上小學只有約50%
...
50%點計?
民小位240個,不少於85%,
民幼330個,以我所知第一log已經有6x%

回覆:有st.cat offer嘅家長入嚟傾下

有津小25分就 sc,冇就半龍啦!不要忘記今年是龍 b,3年後再戰小學有排煩

引用:小女上年sc,+Kv,+ms+全am+offer+,最後選了m

原帖由 mybabyloveme 於 14-12-09 發表
小女上年sc, Kv, ms 全am offer ,最後選了ms冇後悔而且慶幸,不妨爬多D文了解一下再按自己意願。

...
請問ms 幼程度如何?多功課嗎?另見有post 話因只有60%上民小,學生之間大競爭嗎?另之前有美國遊學團,多收費貴的「親子活動」嗎?

simsimwong 發表於 14-12-9 00:53
回覆 mybabyloveme 的帖子

Why?I also struggling ms vs sc am offer
提提你, 民生近幾年幼稚園不斷增加收生人數, 目前幼稚園學生可直上小學只有約50%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppalice 發表於 14-12-9 08:45
謝謝。咁聖羅撒係咪都一樣?
所有資助/津貼小學, 即使有所謂"附屬幼稚園", 都一定要按教育局要求參加派位.

附屬幼稚園不能直升上小學, 只可能在叩門有少許著數

協恩, 聖羅撒, 聖士提反女子等著名女子津貼小學, 所有幼稚園生也只能透過派位入學

回覆:joejoebb 的帖子

謝謝。咁聖羅撒係咪都一樣?

引用:我都一樣,st+cat+vs+民生。有冇民幼家長答

原帖由 hayleymama24 於 14-12-08 發表
我都一樣,st cat vs 民生。有冇民幼家長答多吾多民幼生再衝上神校如男女拔

...
是有的。
但既然心儀神級為何稀罕民小?
如小朋友有能力戰神校,不須擔心考到比民小級數的小學吧。

回覆 mybabyloveme 的帖子

Why?I also struggling ms vs sc am offer
But I most probably take ms

回覆:MMMCBB 的帖子

小女上年sc, Kv, ms 全am offer ,最後選了ms冇後悔而且慶幸,不妨爬多D文了解一下再按自己意願。

引用:協恩唔係龍校咩?佢有小學同中學,同聖羅撒

原帖由 ppalice 於 14-12-09 發表
協恩唔係龍校咩?佢有小學同中學,同聖羅撒一樣,請指教。
協小係靠抽奬入,協幼只有叩門優勢。每年只有極少數協幼生被老師挑選可直上協小

回覆:hkpapa852 的帖子

協恩唔係龍校咩?佢有小學同中學,同聖羅撒一樣,請指教。

引用:SPK?+如女生,假設有+SPK+offer+(不論+AM+

原帖由 Applemaamaa 於 14-12-07 發表
SPK? 如女生,假設有 SPK offer (不論 AM 或 PM), 你哋又會否放棄 SC AM?
你知唔知S P K 一年只收最多200個學生,絕對難考過St Cat

引用:引用我係小一版既回應:SC給予學生的,不是

真是煩惱,又想有個backup,但又好喜歡S C,点算呀?民幼是否多數入番民小呢?考其他學校ok嗎?

引用我係小一版既回應:SC給予學生的,不是升學保障,而是培養學生閱讀的興趣和學習的態度。看你看重那一方面。

meowyung 發表於 14-12-6 13:33
協恩,不過,都會諗上午或下午
協恩唔係龍校喎,你覺得值嗎?

回覆:有st.cat offer嘅家長入嚟傾下

Struggling to choose MS or St. Cat. Both offers am classes

‹ 上一主題|下一主題