用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道2nd Interview
樓主: coach_LO
go

真道2nd Interview   [複製鏈接]

回覆 Tans 的帖子

真道模式似國際學校, 老師好包容無架子, 小朋友保持輕鬆愉快心情上學, 我覺得佢地大都好童真,活潑形多d

回覆 W_cindy 的帖子

我有講起阿仔同學既家姐係真道讀,話一睇就知唔係傳統學校出品
真道學生係好有自信,唔怕生普, 好有笑容, 有主見

老師回應話有D學生說話直頭招積

所以我諗學校係可以包容唔同既學生, 最緊要適合就可以

Tans 發表於 17-8-24 14:40
我地都係入去先講下跟著有咩程序, 之後留底小朋友係課室, 我地出課室外面等.

我都無計時, 返入課室, 小朋 ...

我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會老師覺得囝囝太活躍唔係乖仔類型

回覆 Ern 的帖子

老師叫我小朋友出來請我同老公入去

回覆 jshho1018 的帖子

真係過往報導講, 學校同老師係好接受唔同性格既小朋友, 好有耐性同經驗, 同小朋友打開話題。
值得讚揚!

我地都係入去先講下跟著有咩程序, 之後留底小朋友係課室, 我地出課室外面等.

我都無計時, 返入課室, 小朋友已經坐定定畫畫.

之後老師問我地對小朋友有咩期望, 點栽培, 對11年教學有咩睇法, 對答中會有少少互動.

老師會讚下小朋友做得好, 會話去到2nd interview已經好唔容易(希望唔係行人止步既意思), 又問下小朋友幅畫畫咩.

照實答囉.
每人總有不同的理由.
說實話, 我IN左兩次後, 感覺真道係一 "有心"的學校, 並且能帶給小朋友快樂.
呢兩樣對於我來講好重要.

jshho1018 發表於 17-8-24 12:09
老師先講下小朋友的表現 (居然是讚... 但呀囡明明答錯數學)
跟住問覺得呀囡仲有乜強/弱,
為什麼選真道?

如果幼稚園有小學又去其他學校 interview點答好呢? 我小朋友都係咁情況。不過我地冇報真道。

回覆樓主

Warm up 問題大約5分鐘,小朋友一對二大約15分鐘,家長問題大約15分鐘。
覺得時間分配&安排幾好,感覺良好。

咁我情況可能佢覺得小朋友唔太適合,所以無問我地太多問題,好快就話今日interviews 完畢

老師先講下小朋友的表現 (居然是讚... 但呀囡明明答錯數學)
跟住問覺得呀囡仲有乜強/弱,
為什麼選真道?
為什麼唔讀番自己幼稚園的小學?
問下平時同佢玩乜?
老師再問我地一大輪關於我地某樣活動的問題....
(之後再...)
完了.

我覺得家長那部份不短.
但呀囡IN 得不好, 開頭硬晒太, 數學又答錯, 中文又有個字唔識.
>.< !!
我覺得真道老師好有經驗, 有耐性, 識冧小朋友.
我女IN 完好開心, 話好鍾意老師.

keigood 發表於 17-8-24 11:02
問家長時問得好小野,傾左一陣就話等消息,超快,你地係咪咁呀?

我小朋友獨自見咗15分鍾,我坐出面好似坐熱鍋咁,之後返入去,老師同我地傾咗15分鐘。你地呢?

問家長時問得好小野,傾左一陣就話等消息,超快,你地係咪咁呀?

回覆 ozoz 的帖子

是的,對真道老師有很好印像,有笑容,有耐性,亦非常正面,鼓勵小朋友作答

回覆樓主

我都好喜歡真道,希望有機啦

Ern 發表於 17-8-23 09:01
我身邊朋友都係個個D內容都唔同,不過如你所說,共通點係中英數、問小朋友關於父母家庭關係問題、仲有看圖 ...

我反而覺得係遇到個老師教邊科,位老師會跟自己專長去問多d相關題目,但中英數,家庭關係全部都有。至於題目,即使同樣問排圖講故事,每間房個故事都唔同。我最欣賞一點係老師盡力唔嚇怕小朋友,等小朋友發揮最好表現。

ozoz 發表於 17-8-23 08:13
係咪已經完成所有2nd in?如果係,可以分享下問乜。

我身邊朋友個個考東西不同,有d主力中文,有d英文,有d ...

我身邊朋友都係個個D內容都唔同,不過如你所說,共通點係中英數、問小朋友關於父母家庭關係問題、仲有看圖講故事。

數學有人遇上單位數加數,有人雙位數加單位數。我估學校會因應不同幼稚園嘅小朋友問不同程度嘅問題(有部份kinder 出名學術較強)

我自己估咋(emoji)

Ern 發表於 17-8-23 07:44
係呀。一入去,家長同小朋友一齊坐低,老師問小朋友幾個問題,都係閒話家常。之後家長出去等,小朋友一對 ...

我的流程:
1: 在禮堂登記等叫名
2: 叫名落課室樓層等
3: 家長連小朋友一同入課室,閒話家常。包括叫咩名幾多歲
4: 留下小朋友面對兩位老師。讀一段中文英,用英文對答,回答有關數學題。當時人話頭幾條唔使數和計算
5: 叫門外的家長入房傾偈,小朋友坐一邊畫畫。
家長問題包括管教問題、如何分配兩兄弟照顧時間、為何選真道及處境題

回覆樓主

係咪已經完成所有2nd in?如果係,可以分享下問乜。

我身邊朋友個個考東西不同,有d主力中文,有d英文,有d數。共通點係中英數,表達,家庭關係都有問到小朋友。我朋友小朋友最後唔肯走,唔肯比幅畫老師因為佢未完成,係咪老師收到張畫先機會大d?

BERNICEJUNE 發表於 17-8-23 01:34
唔係一齊見喎,先一齊,之後家長出去等,再之後家長入番來,小朋友畫畫,家長坐另一邊問問題。 你地唔係咁 ...

係呀。一入去,家長同小朋友一齊坐低,老師問小朋友幾個問題,都係閒話家常。之後家長出去等,小朋友一對二,有中英數問題&畫父母樣。之後老師叫父母入返嚟,小朋友已經喺房室另一盡頭畫畫。
‹ 上一主題|下一主題