用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子男女問題
樓主: 786
go

孩子男女問題   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

emibaby 發表於 18-8-5 01:11
入黎學定野,呀女初中,都怕太早拍拖,影響學業。明白要黎既礙唔到,要花多D調節心態。
...

我一早講左拍拖會遇到既問題,真係要拍高中時我唔反對,初中太細唔係咁好,最好就係讀到大學先拍,人更成熟知道自己需要一個咩類型既人。

回覆樓主:

入黎學定野,呀女初中,都怕太早拍拖,影響學業。明白要黎既礙唔到,要花多D調節心態。

aa06 發表於 18-8-4 16:43
回覆 YolandaTam 的帖子

你好早婚, 你的另一半是否也是同你差不多年齡? 你們有冇後悔咁早婚?

我19歲拍拖,之後一踏出大學門口就結婚,研究學位都係婚後先至讀,老公大我5年。冇後悔早婚,因為某啲家庭因素,如果當時結唔成應該會分手,咁就錯過咗對方。

回覆 YolandaTam 的帖子

你好早婚, 你的另一半是否也是同你差不多年齡? 你們有冇後悔咁早婚?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 22:03
我同囝囝都有討論過通常初戀都好容易散,年纪越细開始越難長久。

係呀,可能因為未玩夠,可能因為唔知自己要乜,可能因為一個讀書一個工作越走越遠,可能因為入大學或出來工作識咗更對的人,可能因為悶......太年輕,太多可能。

YolandaTam 發表於 18-8-3 20:42
我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基 ...
我同囝囝都有討論過通常初戀都好容易散,年纪越细開始越難長久。

retriever 發表於 18-8-3 21:53
你後生係咪咁諗先?

而家D 年輕人,未必以結婚為目標來談戀愛喎。

我係。當年19歲,拍拖4年後結婚。
叉開少少:我哋係基督徒,夫婦喺團契識同拍拖。基督教觀點,拍拖係一個承諾,負責任,要認真,要真誠。拍拖係好嚴肅嘅事,分手有機會牽涉其中一人轉教會,好麻煩,因此一般會以結婚為前提拍拖。

retriever 發表於 18-8-3 21:50
我無話係有問題呀。

無話你觀點唔岩呀。

我諗睇你如何表達,我同仔通常以傾談方式而並非家長式教導,大家一齊討論有説有笑,呢種方式我兩個仔都受落。

YolandaTam 發表於 18-8-3 20:42
我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基 ...

你後生係咪咁諗先?

而家D 年輕人,未必以結婚為目標來談戀愛喎。

你講小龍女果16年,可能佢只係求開心,攞下經驗值而已。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 21:44
我唔覺得怎樣舊式同埋點樣成年人視角?教孩子學懂兩性相處,互相專重有咩問題?再講現實社會的確係比較保護 ...

我無話係有問題呀。

無話你觀點唔岩呀。

只係覺得,言談間感覺唔到代入佢個位,可能細路覺得你會話不投機,聽唔入耳。

retriever 發表於 18-8-3 20:31
唔好意思,你講呢D 比較舊式同埋成年人視角,細路除咗唔聽,會唔會覺得同你溝通唔到?!
...

仲有基本上我對管教自己孩子一向持開放態度,無所不談,重視溝通,所以我仔青春期大家關係仍然好好。

retriever 發表於 18-8-3 20:31
唔好意思,你講呢D 比較舊式同埋成年人視角,細路除咗唔聽,會唔會覺得同你溝通唔到?!
...
我唔覺得怎樣舊式同埋點樣成年人視角?教孩子學懂兩性相處,互相專重有咩問題?再講現實社會的確係比較保護女性,所以男孩子要懂避忌呢啲係基本知識,唔算咩成年人視角,點會溝通唔倒???

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 18:09
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早 ...

假設個男仔30歲有基礎結婚,要拍16年,一般拍拖4-5年已老夫老妻 feel, 一係結婚一係分手。 此時雙方只得18,9歲,實在未玩夠,但又悶到發慌,因此分手機會較大。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 18:09
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早 ...

miriam 發表於 18-8-3 15:28
我問佢個男仔靚唔靚仔, 有幾高, Form 幾咋, 真係既記得帶畀我見下.

佢地要 "十月芥菜起心" 阻止到咩, 不 ...

係 我細女入U summer camp 之前
突然同我講 如果遇到適合对像
投緣 佢會試拍拖。叫我唔好阻止佢
我笑住同佢 大家做朋友唔紧要
最紧要唔好做人 佢即反我白眼
話我諗多咗

Anniemun 發表於 18-8-3 18:42
咁細個已拍過廣告,圈子仲複雜個學校吧?

依家拍廣告 唔係入娛樂 拍廣告多數後生以輩做
唔係以前咁複習啦

咁細個已拍過廣告,圈子仲複雜個學校吧?

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早教導子女如何對待兩性關係。先唔講孩子靚唔靚先,十八無醜婦,青春無敵,男孩子/女孩子情豆初開亦屬正常。樓主唔想囝囝太早拍拖,就要及早教導孩子兩性相處態度,最理想在小學階段就要教,防止青春期心思思誤堕情網。
個人做法從小到大我教兒子對待女生都要保持拒離,與女孩子可以做好朋友,但不要有身體觸踫,求學時期最好不要拍拖,告訴佢太早拍拖大家思想唔成熟,很容易吵架/分手而影響自己,灌輸比佢知社會較頃向保護婦孺,所以若與女生有親密接觸就算女生同意,男生都可能惹上官非,所以有女生主動都要懂得避開。引導佢明白男孩子只要有能力、有學識、有品格,不用擔心將來没有女朋友。我兒今年升中三,他説中一已經見倒有同學拍拖,亦有女同學對佢有好感,可能我從小已經洗佢腦,所以佢會以學業行先,大學先會拍拖。

YDLFATHER    發表於 18-8-10 21:37

順其自然,提醒孩子學業為重。

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...

阿女中一中二都有同學"仔"主動同佢"傾計"呀, whatsapp呀咁。 佢又覺得冇咩野, 男女同學普通相處咁囉, 做阿媽我又唔會太大反應比佢, 只係間中同佢傾開計先落下藥學業為重, 大學大把機會識男仔 慢慢揀唔洗急
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題