用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-7-21 11:46 發表
係, 我都想家長會早啲開. 可以問多啲野.

另外, 我覺得佢地係需要帶電話架, 好似我咁兩公婆要番工, 得佢一個放學, 我都想知佢有無危險架嗎.

我都要叫佢帶電話因為一個人放學,不過有小學同學仔一齊走都好d

係, 我都想家長會早啲開. 可以問多啲野.

另外, 我覺得佢地係需要帶電話架, 好似我咁兩公婆要番工, 得佢一個放學, 我都想知佢有無危險架嗎.

原帖由 heihei媽 於 11-7-21 10:48 發表
呢個我知, 學校係俾帶, 但一定要家長寫信俾學校.  同埋係學校一定要熄電話, 否則會被收去電話要家長去取回

thx~咁我估大部份都會寫信帶電話咯,,,我只擔心阿囡慣性只set靜音,到時又忘記熄電話..
如果家長會早D就好,可以早D了解多D
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

呢個我知, 學校係俾帶, 但一定要家長寫信俾學校.  同埋係學校一定要熄電話, 否則會被收去電話要家長去取回

原帖由 cameo 於 11-7-21 10:26 發表
我估無locker卦??一人一個咪好多??
阿女尋日問老師,因好多學校唔準帶mobile返學(我覺得好唔方便,特別間中要留校活動時,個女放學咪無電話用??) ,若阿囡無意識左的話,老師話每日俾班長收起晒D mobile入晒同一locker先! ...

我估無locker卦??一人一個咪好多??
阿女尋日問老師,因好多學校唔準帶mobile返學(我覺得好唔方便,特別間中要留校活動時,個女放學咪無電話用??) ,若阿囡無意識左的話,老師話每日俾班長收起晒D mobile入晒同一locker先!
不過阿女無問清楚,帶mobile洗唔洗個別寫信俾學校,我知有學校完全唔準帶,今日有事今日書面通知,寫左信都唔可以日日帶!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 2# cameo 的帖子

我個女都係,等8月先買!我就無跟佢返學,不過以前都有去過以間學校活動,覺得d學生好乖同活潑!

咁就好啦, 係呢知唔知有無locker, 係咪每人一個

原帖由 cameo 於 11-7-21 00:05 發表

因為返適應班要著校服,所以校裙一早買左嘞,,,,
但PE衫及外套要8月分社先有得賣呀,,,
我呢排日日接送阿女,佢上適應班時我就周圍行等佢,見親D學生都好乖喎^^,我又無帶住女女喺身邊,佢地根本唔知我係家長,我多數一見OL ...

原帖由 heihei媽 於 11-7-20 23:20 發表
你地係咪等分晒社先去買校服呀?

因為返適應班要著校服,所以校裙一早買左嘞,,,,
但PE衫及外套要8月分社先有得賣呀,,,
我呢排日日接送阿女,佢上適應班時我就周圍行等佢,見親D學生都好乖喎^^,我又無帶住女女喺身邊,佢地根本唔知我係家長,我多數一見OLR校服都特別留意!

你地係咪等分晒社先去買校服呀?

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 13:04 發表

會唔會係九龍塘MTR呀,因為會經又一城喎!

其實唔覺有車直接返學係最"理想",條條路都差不多呀,睇你由邊個方向去學校近咋,,,,
若搭MTR,咁朝早喺又一城巴士站出口,就有架van去到學校,不過人地話朝早先有呢架車,我要等開學先有機會同個女試咯!
pigpigng,你女女好叻,只少佢有興趣去做本i.s丫,我女唔太上心,佢淨係覺得返學幾開心..hehehe

原帖由 heihei媽 於 11-7-19 11:13 發表

唔知係咪就係我女講個條路.. 佢話會經過商場架喎... 我要揾一日帶我女去試下不同既路線囉.

會唔會係九龍塘MTR呀,因為會經又一城喎!

原帖由 heihei媽 於 11-7-20 10:53 發表
叻女喎.

佢覺得幾有趣吧!

叻女喎.

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 10:14 發表

佢無學過,不過有點common sense,我又解釋比佢知,咁 佢只用英文來寫下。

原帖由 heihei媽 於 11-7-20 09:48 發表
咁快?  佢小學有SCIENCE 呢科呀?

佢無學過,不過有點common sense,我又解釋比佢知,咁 佢只用英文來寫下。

咁快?  佢小學有SCIENCE 呢科呀?

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 09:19 發表

我女已經做完IS啦,其他就做緊,因為要返學,又有功課做,所以我諗要上完咗個summer course先可以完成吧!

我女本數做左4個CHAPTER 啦....

I.S. 係基本野, 但佢地未COME ACROSS 過啲儀器, 又叫佢地點知咩係咩呢

原帖由 cameo 於 11-7-19 23:50 發表

本i.s阿女就話好深,我睇過只不過係基本野咋,我估係呢一科對佢地太陌生嘞,,,另一本係maths,始終佢未學過英數,未做又話深,其實前頁有晒解釋=.=
我女今日開始做,淨係做中文咋 ...

原帖由 cameo 於 11-7-19 23:50 發表

本i.s阿女就話好深,我睇過只不過係基本野咋,我估係呢一科對佢地太陌生嘞,,,另一本係maths,始終佢未學過英數,未做又話深,其實前頁有晒解釋=.=
我女今日開始做,淨係做中文咋 ...

我女已經做完IS啦,其他就做緊,因為要返學,又有功課做,所以我諗要上完咗個summer course先可以完成吧!

原帖由 heihei媽 於 11-7-19 23:12 發表
亞女做本i-science 做到好多問號係個頭上

我女今日開始做,淨係做中文咋

亞女做本i-science 做到好多問號係個頭上

視乎你由邊度出發咋,,,真係以我都只少2條路可以返學啊
‹ 上一主題|下一主題