用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

回覆:嫣爸爸 的帖子

回復 tko-parent 的帖子

http://news.hkheadline.com/dailynews/content_hk/2013/06/07/241010.asp

我記這則新聞.不知未來上課時間和功課安排會有怎樣的彈性處理.

因此,黃藻森未來會否分心照顧區外學童學習情況.擾亂了區內小朋友的學習作息時間.但可見該校校長在費盡思量辦好學校,卻有點輕視區內小朋友的學習需要.

因為高登討論區也曾討論此新聞,摘來給大家分享.

回復 tko-parent 的帖子

但係我去了一個學校比賽網頁,只看到黃藻森只參加了乒乓球,男子個人得第4.其他足,籃,排,羽毛球,都可能沒有參加比賽.(只列出8強名單和成績).我明白貴精不貴多的情況.或許是細校的極限.這個.....不太適合我.

回復 bckwong 的帖子

黃藻森在將軍澳可說是一間好有 heart 的學校,佢地成日都俾電視台訪問,我睇過佢地的訪問,其實好鬼勁!

http://www.bwcss.edu.hk/web_html/press/press.htm

http://www.bwcss.edu.hk/~youtube/

如果佢係乜天主教,乜XX局的學校,其實可能已經是好出名的學校了。不過都係個句,沒有最好的學校,只有最適合你小朋友的學校,希望你為你的小朋友找到一間最合適的學校!

回覆:bckwong 的帖子

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

有家長提到融合教育,陳耀星小學也不錯,學校老師幾包容,有愛心。

回復 C_f_c 的帖子

Ima2008 發表於 13-9-12 18:50
按錯掣send咗……
其實我係想提醒大家,報纸講果間學校,就係哩間佛教學校,如果大家真係有興趣揀哩間學 ...
因我地住得近, 返工又近, 所以無問題!

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+13-09-12+發表早

原帖由 Ima2008 於 13-09-12 發表
按錯掣send咗……
其實我係想提醒大家,報纸講果間學校,就係哩間佛教學校,如果大家真係有興趣揀哩間學 ...
据我所知無囉! 今年返放學d時間一樣,我估都系d報纸斷章取義啫!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-12+18:43+編

原帖由 bckwong 於 13-09-12 發表

這幾天我頻繁地留意附近學校返學放學既學生,  聽左中心既社 ...
當初我嗰小朋友都系吾系好叻,我同老公又吾識英文,小一時真系好担心,但依度d老師好好,好友包容d小朋友,仲比左好多机會我地,今年升到band 1英中都依家我地成家都好似發夢甘呀!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:kellychan77+發表於+13-9-12+18:04+

原帖由 bckwong 於 13-09-12 發表
謝謝! 版主講得對, 抽多點時間, 親身去觀察實況較容易了解邊間適合自己既小朋友!  ...
真係有去做,抵讚

引用:早前頭條日報話有啲將軍澳學校向單非及雙非

原帖由 Ima2008 於 13-09-12 發表
早前頭條日報話有啲將軍澳學校向單非及雙非招生,仲話可以延後上課時間遷就,

...
按錯掣send咗……
其實我係想提醒大家,報纸講果間學校,就係哩間佛教學校,如果大家真係有興趣揀哩間學校,可能要問吓佢地,收單非及雙非,會唔會影響正常學校上課安排。

重點係近我地,  落樓下行幾步就返學!

回覆:bckwong 的帖子

早前頭條日報話有啲將軍澳學校向單非及雙非招生,仲話可以延後上課時間遷就,

其實lee間學校真係唔差,就係晤知點解收生不足。我朋友2個女都係度讀,佢話d阿sir miss真係好似凑仔湊女咁,好有heart架,另外因一班比較小人,所以老師照顧都好足,上次老師帶我睇同學上堂,一班得15個倒,另外夏天體育堂老師會帶佢地去tko泳池游水上堂,英文堂每人一部pad上堂,小一生有得學小提琴,如成績唔理想可選擇直升一條龍中學。仲有本區免費校車。我覺得黃藻森資源都幾充足。所以其實辦學不錯的。

kellychan77 發表於 13-9-12 18:04

恭喜你已選定學校,我仲三心兩意緊!!

謝謝! 版主講得對, 抽多點時間, 親身去觀察實況較容易了解邊間適合自己既小朋友!

恭喜你已選定學校,我仲三心兩意緊!!

這幾天我頻繁地留意附近學校返學放學既學生,  聽左中心既社工同幼稚園老師既意見, 俗語說:因材施教, 我已決定左黃藻森小學俾仔仔, 因為希望仔仔唔好咁多功課, 程度不高, 近我地居住, 而且支援特別小朋友, 出奇地我先生也想下星期三參觀這間學校開放日, 因呢間學校競爭不大, 自行分配一定成功! 相信不用參與大抽獎, 更不用出席其他學校講座, 終可放下心頭大石! 多謝家長們既意見! 加油!!

引用:回復+bebesoky+的帖子 早晨呀佢都話唔係全

原帖由 tingfeiwong 於 13-09-12 發表
回復 bebesoky 的帖子

早晨呀
未有呀!唔知今日有未。

引用:嘩!都好谷喎! +

原帖由 pingu_pinga 於 13-09-12 發表
嘩!都好谷喎!
梁潔華谷唔谷就見仁見智,我覺得可接受,因以前讀果間幼稚園都1星期默1次書和每日3樣功課

當日選校前帶了兒子參觀學校,他最喜歡這間,依家也很喜歡上學,最開心的是這學校好著重老師和家長溝通,透明度夠高

‹ 上一主題|下一主題