用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實依家入三間大學係咪易了好多?
樓主: 黃大力
go

其實依家入三間大學係咪易了好多?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

黃大力 發表於 20-12-11 00:25
呢幾日睇youtube,有幾個7科5**狀元變成了youtuber,係度日夜分享點樣奪星,應該想搞補習生意唔係一個,係 ...

識個人廿幾年
名校畢業會考7a,叻仔嚟㗎,識讀又識玩,去做4大intern,4大partner去大學做recruitment talk點名讚人。同時叻仔大徹大悟:車!要first hon做咩!wear真銀最重要,正職返正兼職讀書,second upper畢業達標攪掂!一畢業就立志入投行搵個樣正身材正嘅老婆
廿年過去,叻仔洗盡鉛華,咩投行搵大錢都係虛嘅!大風大浪見識過錢就搵夠做人最緊要開心,半職做個consultant,做個不婚貴族 (有無一直都係樣靚身材正嘅女友就不得而知)

又係另一種人生態度

回覆 Andrewpapa0513 的帖子

再講會有人用BILL GATE,STEVE JOB,李生做例子,有人冇入場卷同有入場卷都中途離場,不過我會同年輕人講有幾多個BILL GATE,STEVE JOB,李生

回覆 jaycee_mami 的帖子

識人係3大的工程學系工作,其實真係有唔少人冇讀M2,教死人

黃大力 發表於 20-12-10 17:37
唔係好明,即5**貶值了,同5*等值

亦可視為5*升值
UCAS tariff 5** = GCE AL A*
大學CO A* equiv. 只要5*

呢幾日睇youtube,有幾個7科5**狀元變成了youtuber,係度日夜分享點樣奪星,應該想搞補習生意唔係一個,係 ...
同意入場券論,不過人人心目中張券吾同,8 大degree 卷,三大卷,專業資格degree 入場券...入到神科嘅個個都係學霸 ,調整心態好緊要

黃大力 發表於 20-12-10 18:09
這個我明白,市場定律供需關系

只係來緊幾年都係03至06年出世,應該競爭更細

常常聽見有人話,20頭的分數就入三大工程系,講到好易咁,但我想講的是,入工程的分數表面上是較低,但它們一般要你take物理+M2,這些根本不是易讀、易明白的科目,不是你肯讀肯勤力就得,所以,不是大家講到咁容易。

060228    發表於 20-12-16 17:12

唔認同。用min effort 去攞最差果場入場券有咩意思?
盡力去做攞張更好既入場卷啦!你估Harvard 同HKU一樣咩

02413124 發表於 20-12-10 23:33
唔關數獨事
透露太多資料啦……提議你delete

02413124    發表於 20-12-11 07:47

02413124 發表於 20-12-11 00:35
我講既科目即係興趣,我曾經鼓勵過一個年輕人,唔好為利益簡科目,應為興趣,因就算俾你搵好多錢但番工唔 ...
十分同意真係唔駛做最叻的,有努力,令自己有say有choice 就可以。如果係自發要求還好,因為是自己選擇,但如果係父母迫的,有時父母都要諗下子女剛出世的一刻,是否想寶貝健康快樂就好

抱歉有點離題,回樓主正題!大三係咪易入,我覺得係你身處學習的地方,是否令你容易取得「入場卷」。即使唔講神科,只是水泡!講緊都係要夠分,咁即係要睇返中學入大學的百分比,因為某程度中學的教學質素、內容、朋輩等都有機會影響,

除了出生人口競爭減少,就係睇邊間中學最多畢業生達標取「入場券」。結果咪又係要一齊研究中學Banding, 1A 1B 1C。

我講既科目即係興趣,我曾經鼓勵過一個年輕人,唔好為利益簡科目,應為興趣,因就算俾你搵好多錢但番工唔開心,你想唔想(可能佢父母嬲左我)更可能到你畢業後,世界都改變了。

另外同意你所說,總結來說好多都只是虛名/榮,有幾多個狀元做左偉/名人?我都同小朋友講入到中學,都一樣盡左力就ok 唔一定要考第一,讀書以外有好多野值得你去taste 唔想你望番轉頭miss好多野,當然我都會打左底唔洗考第一,但都唔好太差,因為呢個教育制度你想有say 有choice ,成績都要到一定水平,否則就無呢張ticket 去簡

02413124 發表於 20-12-10 23:36
我應該另類,科目重要過邊間U,因科目有機會你下半世都要對住
呢幾日睇youtube,有幾個7科5**狀元變成了youtuber,係度日夜分享點樣奪星,應該想搞補習生意唔係一個,係幾個狀元。

都幾感慨,7個5**,大學畢業唔係應該在職場上大顯身手,點解咁得閒拍片上網,仲擺脫不了考試包袱?

有個女仔話,做狀元後,入了港大又覺唔適合,又轉中大,入了中大出來去投行,點知入到去係最唔起眼個個,做到早上五點收工,搞來搞去忘不了自已十七歲時的成功....

醫生、私人銀行、工程、律師...,呢d全部係星星尖子神科職業,結果出來比其他人捱得更辛苦,又未必好有錢。

其中一個狀元就咁講:「7科5**原來乜都唔係,只係一張靚d大學入場卷,普通人根本唔需要咁多星星,她錯過了好多青年生活....」

其實考完DSE,第一件事應該忘掉自已幾多個星星,因為一切只係真正開始的始點,否則就跟幾個補習youtuber一樣,每日在網上提住自已曾經是狀元幾多個星星。

考試機器,只是玩熟了考試方法和模式,其中一個英文5**就咁講:「我英文底其實唔好,5**中的分數七成靠死背回來。」

所以你講得對,咩係下半世都要對住的才重要,你認為是科目,有人認為是與趣,我覺得是態度。

所以才有呢個題目,大學係咪其實只係求張入場卷就可以了。

咩神科幾多星星,計來計去,可能只是父母打發自已的生活。

060228    發表於 20-12-16 17:11

IloveJJ 發表於 20-12-10 22:11
我一開始已經話如果係只係入大學,或者大學水泡科係易架!

至於入三大有少少要求既科,舉B1中上做例子, ...
基本上你講的都係架

medicine 發表於 20-12-10 22:49
尼啲問題,直接統計三大總共招收幾多人,然後比對3322%的達標人數,以及4+的人數,個位置咪出來咯。
PS:三 ...

我應該另類,科目重要過邊間U,因科目有機會你下半世都要對住

giver 發表於 20-12-10 22:46
sorry 離一離題,忍唔住讚: 02413124 你個名好正!超易記,係咪好鐘意玩數獨呢?  ...

唔關數獨事

giver    發表於 20-12-11 00:02

尼啲問題,直接統計三大總共招收幾多人,然後比對3322%的達標人數,以及4+的人數,個位置咪出來咯。
PS:三大有水泡科,以入三大意義何在?除了在阿媽角度講話:“阿仔/女入三大!”個一瞬間之外。

02413124 發表於 20-12-10 22:17
其實poly 物理治療一定難過入3大ee ,而且又唔知幾多出左國,所以用3大定一間中學既成績其實都未必反映到真 ...
sorry 離一離題,忍唔住讚: 02413124 你個名好正!超易記,係咪好鐘意玩數獨呢?

黃大力 發表於 20-12-10 21:41
人均有4主科有5當然難,大把名校生衰中文科甚至唔合格,DGS好像都廿幾人中文唔合格
...
誇左尐嘛?DG中文攞3以上有96%喎……
‹ 上一主題|下一主題