用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1L Kent Road (pm) Class
樓主: sfong1218
go

K1L Kent Road (pm) Class [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi vickee,你有冇收到show&tell通告,如果冇就未做.返公文英,不過佢而家好抗拒,我都想帮佢轉.

呀... 想問你地有無比個仔仔女女參加其他興趣班/語文班呀?? 你地响邊喥返呀?

我想比嘉熙讀英文, 諗緊去邊間好, 還是自組2-3人, 搵人上門教好?? KV d英文太少, 而國語都只係K2之後先有一個星期一堂, 唉~~ 諗要比佢學d咩, 真係好頭痛!

樣樣都好似好想比佢學... 但時間有限, 資金有限...點算好!?!?

之前比佢响KUMON學英文, 但好似唔係咁適合, 而家想轉呀!! 最好搵到d外籍老師就最好喇!

下...咩有編號咩?? 我個仔都唔知佢自己幾多號!! 會唔會已經做左呢??  

原帖由 alberychu 於 09-3-9 14:46 發表
dear vickee

唔使緊張, 我亞仔剛完成第2個的題目 - 家庭..

我聽說有些是以抽籤決定輪到邊個小朋友做每期 topic 的,
不過我覺得以學生編號輪的 (亞仔學號是14),
或者你可以按照嘉熙學號去算下幾時到佢..

不過也不 ...

我唸個仔唔會甘激卦, 等我今晚問下佢先

原帖由 alberychu 於 09-3-9 13:01 發表
hi mackyfungng

好高輿認識你 !
係呀, 你個仔可能唔知我亞仔英文名, 因為連老師都用中文名叫佢 (因為我地無係出世紙加英文名, 老師就話唔會叫英文名喎), 不過真係比亞仔激死, 佢昨日同我講, 吳卓X 唔同我玩 lu, 因 ...

dear vickee

唔使緊張, 我亞仔剛完成第2個的題目 - 家庭..

我聽說有些是以抽籤決定輪到邊個小朋友做每期 topic 的,
不過我覺得以學生編號輪的 (亞仔學號是14),
或者你可以按照嘉熙學號去算下幾時到佢..

不過也不用緊張, 結果是沒有分數, 只有評估, 所以我估計不會計算在學分內, show & tell 只想比機會啲小朋友站在人群前, 鍛鍊自信..

原帖由 Vickee 於 09-3-9 14:05 發表

你地咁講, 攪到我都有d緊張添... 唔知嘉熙幾時要做show & tell呢?

原帖由 sfong1218 於 09-3-6 20:07 發表
唉,我阿囝係屋企就惡壩,返到學校就變"菴春",準備????  盡人事啦,真係不敢存厚望。

你地咁講, 攪到我都有d緊張添... 唔知嘉熙幾時要做show & tell呢?

好高輿認識你 !
係呀, 你個仔可能唔知我亞仔英文名, 因為連老師都用中文名叫佢 (因為我地無係出世紙加英文名, 老師就話唔會叫英文名喎), 不過真係比亞仔激死, 佢昨日同我講, 吳卓X 唔同我玩 lu, 因為佢話我又係叫 isaac 喎...唉 ! 成日自編自導 , 唔知邊句真, 邊句假...哈 !

我個仔中文名叫 洪軍 x , 係班中反斗星一名..

原帖由 mackyfungng 於 09-3-8 16:59 發表
Alberychu , 好開心在BK中認識多一個同班媽咪, 我地個班實在太少人上BK啦.

係呢,  介唔介意講你囝囝嘅中文名, 因我曾問過我囝囝知不知同班有個同學又係叫 Isaac, 佢竟然話不知道 ...

Mankeimama,

I don't know why, suddenly I cannot type chinese.  My son is very lazy, he always don't do the homework until I urged him many many times.  

原帖由 ManKeimama 於 09-3-6 23:16 發表
Hello,Issac mami,Man Kei 同另外嗰位 Issac 熟D,所以佢都成日有提同學叫吳卓 x (你個仔冇講錯, 真係叫吳卓 x),同音不過唔知正確寫法,我地x'mas出來見過,係同KV的其他K1同學仔開Party。

Man Kei 有時會話如果茶点食快D,就可 ...

Alberychu , 好開心在BK中認識多一個同班媽咪, 我地個班實在太少人上BK啦.

係呢,  介唔介意講你囝囝嘅中文名, 因我曾問過我囝囝知不知同班有個同學又係叫 Isaac, 佢竟然話不知道

原帖由 alberychu 於 09-3-6 12:48 發表
Hello,Issac mami,Man Kei 同另外嗰位 Issac 熟D,所以佢都成日有提同學叫吳卓 x (你個仔冇講錯, 真係叫吳卓 x),同音不過唔知正確寫法,我地x'mas出來見過,係同KV的其他K1同學仔開Party。

Man Kei 有時會話如果茶点食快D,就可以出去外面玩,下學期開始有功課之後,好彩佢都主動自己做,我放工返到屋企都做晒,寫得唔夠直最多擦咗再寫過,ms. wong話希望可以keep住習慣自己做。

唉,我阿囝係屋企就惡壩,返到學校就變"菴春",準備????  盡人事啦,真係不敢存厚望。

醒目開學勳章

原帖由 sfong1218 於 09-3-5 20:10 發表
QQLAU,

我阿仔都係3月9號起show & tell,主題講家庭,我都未開始準備,不過我相信無論點樣同佢準備,最終返到學校都會變到完全不一樣,或者全程都唔出聲。 ...
hi,sfong:你要早d准备la,有機會提前...小朋友見到其他同學仔講,自已都會講,唔使擔心.不過miss ma俾張show&tell評估我,我個仔就欠缺表情,頗有自信,聲音細.佢平時好怕羞,好慢熱.

您好 ! 你仔仔個名是否吳卓 x (好似一男藝人同音) ?
前兩天我聽亞仔講佢班中好朋友又係叫 isaac,
我問佢中文名係咩, 佢答 吳卓 x (我當時覺得好熟, 跟住夜晚電視9:30 做的劇集, 我問番老公果個叫咩名, 又係好似剛聽亞仔講過...)

ms wong 都係咁講我亞仔, 有時手多攪同學仔...不過唔使擔心, 1) ms wong 無混亂兩人, 因佢用中文名叫我亞仔 2) ms wong 話男仔係好動啲, 情況可接受 3) 可能佢地太好朋友, 同流合污 (只係我估)...

我個仔好動到不得了, 我有時會同佢去跑步, 等佢消耗下, 窚倦到不得了..哈哈 !

原帖由 mackyfungng 於 09-3-6 11:20 發表
真估不到班內竟然有兩個 isaac,  可能你一早認識的是另一位媽咪, 我上星期請假見Ms Wong, 佢話我囝囝好鐘意上堂攪其他同學, 去完洗手間又不掛隊, 不過她說都是小問題, 不過最近囝囝不太想返學, 佢話因ms wong 不比佢 ...

真估不到班內竟然有兩個 isaac,  可能你一早認識的是另一位媽咪, 我上星期請假見Ms Wong, 佢話我囝囝好鐘意上堂攪其他同學, 去完洗手間又不掛隊, 不過她說都是小問題, 不過最近囝囝不太想返學, 佢話因ms wong 不比佢食茶點時傾計, 其實老師這樣會不會太嚴呢?

原帖由 ManKeimama 於 09-3-4 22:56 發表
上星期 Man Kei 在學校不小心 hurt her knee (小小擦傷), 所以當我問佢去唔去sportsday, 佢就答我話唔想去因為會受傷, 所以我回覆ms.wong not attend, 但ms. wong called me and she want to know why Man Kei not a ...

QQLAU,

我阿仔都係3月9號起show & tell,主題講家庭,我都未開始準備,不過我相信無論點樣同佢準備,最終返到學校都會變到完全不一樣,或者全程都唔出聲。

hello mankeimama

您好 ! 我係 Isaac's mami, 之前去學校坐係你旁邊果個呀 ? 不過我知呢班有2個 Isaac ..哈哈 !

ManKei 點呀 ? 適應學校生活嗎 ?
係呀, 小朋友好多時弄傷回家, Isaac 經常兩腳損哂, 佢話成日係學校跑喎..

係啦, 我知Mankei 比較靜, 就由佢去參加下, 活動下, 一齊開心下...

家長日都有見miss wong, 佢都係咁話亞仔, 已經無咁專心, 唔知係唔係已經習慣左根德模式, 無左新鮮感, 厭左, 所以上堂開始發白日夢囉..

quote]原帖由 ManKeimama 於 09-3-4 22:56 發表
上星期 Man Kei 在學校不小心 hurt her knee (小小擦傷), 所以當我問佢去唔去sportsday, 佢就答我話唔想去因為會受傷, 所以我回覆ms.wong not attend, 但ms. wong called me and she want to know why Man Kei not a ... [/quote]

原帖由 mackyfungng 於 09-2-28 21:05 發表
why did Man Kei not want to join?
上星期 Man Kei 在學校不小心 hurt her knee (小小擦傷), 所以當我問佢去唔去sportsday, 佢就答我話唔想去因為會受傷, 所以我回覆ms.wong not attend, 但ms. wong called me and she want to know why Man Kei not attend, and she explain to Man Kei "老師同其他同學仔都會一齊去, 所以好想Man Kei 一齊參加", 最後Man Kei 再答ms. wong "咁我參加啦", 當晚我放工返到屋企再問Man Kei, 佢都係答我 "咁我參加啦"

家長日因為要返工,所以都係ms.wong call 我, 佢話Man Kei 有時唔夠專心, 你又點啊? 有冇去見ms. wong?

醒目開學勳章

原帖由 Vickee 於 09-3-3 14:18 發表
多謝你呀!! 呢排忙到飛起...

咩係show&tell呀? 我成日聽嘉熙講, 但唔知係咩意思!

sport day 係11/3喎...!!
sport day係11/3.我係話show&tell,可能未到嘉熙,學校會俾通告要家長帮小朋友准备show&tell,駿駿講嘅主題係〝家庭〞,因為提前左都冇帮佢准备,唔知其他小朋友講乜嘢主題?

多謝你呀!! 呢排忙到飛起...

咩係show&tell呀? 我成日聽嘉熙講, 但唔知係咩意思!

sport day 係11/3喎...!!

原帖由 QQLAU 於 09-3-3 12:05 發表
vickee,恭喜你,屋企多左個新成員. 琴曰阿仔〝show&tell〞,張通告話3月9號,點知提早左都冇帮佢准备.

醒目開學勳章

vickee,恭喜你,屋企多左個新成員. 琴曰阿仔〝show&tell〞,張通告話3月9號,點知提早左都冇帮佢准备.
‹ 上一主題|下一主題