用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

想問下大家去睇左 "英語話劇"未呀? s1 今年要睇一個話劇, 但係我揾唔到有咩係英語架囉.. 你地有無資料呀?? 如有, 請分享下呀.  之前我見eclass 都有send 個一個資料, 有一部話劇, 但係我諗佢地未必明, 因為個題目幾深下.

我揾到大會堂有一部叫christmas carol 咁既, 但係話用cantonese 演出, english 唱歌, 我諗應該唔得啦.

原帖由 vickycheung36 於 11-12-1 16:54 發表
想問下多唔多功課, 一星期默書多少次, 一年有幾多次TEST 和考試.

一年2測2考 !
默書無限定!
功課就各同學都唔同,因為視乎個學生願花幾多時間喺一份功課,量唔多,但中學功課真係偏向重質,e.g備課求其查吓字典交貨/認認真真去備課真係完全2回事,後者頗花時間,,,,
anyway我覺得論能力全部學生應該做得到(衰極都係band1C啫),只係個學生肯唔肯做!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 kk888 於 11-11-28 23:41 發表
剛check email , 已經見到中文的中期試範圍, 我想問點看到中期試的日期呀?因為我找不到,可以告知嗎

你入eclass首頁會見到
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

想問下多唔多功課, 一星期默書多少次, 一年有幾多次TEST 和考試.

剛check email , 已經見到中文的中期試範圍, 我想問點看到中期試的日期呀?因為我找不到,可以告知嗎

原帖由 cameo 於 11-11-22 15:35 發表

haha~咁唔算監視啦,,,
表面係中學生,其實某D時間重係好小妹妹,想人陪吓支持吓 !

我個女都係咁,想有人陪做功課同溫習就更加好!不過我因要返工所以佢都係自己一個人!

原帖由 heihei媽 於 11-11-22 14:17 發表
我個個咪就係呢種囉.....唔駛陪佢讀, 但要係佢身邊行行企企

haha~咁唔算監視啦,,,
表面係中學生,其實某D時間重係好小妹妹,想人陪吓支持吓 !

回復 1# cameo 的帖子

我個個咪就係呢種囉.....唔駛陪佢讀, 但要係佢身邊行行企企

原帖由 heihei媽 於 11-11-22 11:24 發表
我都好滿意呀, 始終升上中學都要適應下答題技巧.  我上次無去到, 因為唔記得左.... 我諗今次exam 會有執位既情況, 因為大家都適應左啦.  大家會唔會陪令千金讀温下書呢係考試個幾日.  我都知 ...

我個女唔鍾意監視佢o架,平時功課唔可以掂佢,而家乜都唔搞得,,,
但測考都要睇住佢呀,其實表面唔係細路仔,都要我地睇住好好多,,,,我個女係要陪住佢o個種,我可以做自己野,佢喺我隔離溫,見佢開始溫到累,就叫佢break吓,買定D小食零食適當時間提吓神囉~辛苦得嚟有我陪吓佢,佢會溫得落力D~

我都好滿意呀, 始終升上中學都要適應下答題技巧.  我上次無去到, 因為唔記得左.... 我諗今次exam 會有執位既情況, 因為大家都適應左啦.  大家會唔會陪令千金讀温下書呢係考試個幾日.  我都知無咩好同佢温, 但係我的小姐就係要有人監視住先會專心.

原帖由 pigpigng 於 11-11-18 20:34 發表

我地班家長會都好多家長喎,不過我就無去上次家教會。

係家教會o個日,,上半part係家教會+講座,下半part入課室同2個班主任傾偈!
我暫只知其中2班好少人出席 ! 甚至報名後放飛機=.=

原帖由 cameo 於 11-11-18 20:27 發表

今次其實俾佢地先試吓新環境考卷模式,下次雖然exam範圍大左,但相對佢地已考過一次卷無大問題啦,,,
我地班上次家長會好少人出席,聽聞有另一班都係(我問左個家長)! 呢樣係我比較出奇,因以往小學一有家長會,真係座無虛 ...

我地班家長會都好多家長喎,不過我就無去上次家教會。

原帖由 pigpigng 於 11-11-18 20:22 發表
我都滿意喎,不過都有進步空間!下次考試應該會比今次深,要好好安排溫習時間同方法!

大家知唔知考試之後要唔要上堂?

今次其實俾佢地先試吓新環境考卷模式,下次雖然exam範圍大左,但相對佢地已考過一次卷無大問題啦,,,
我地班上次家長會好少人出席,聽聞有另一班都係(我問左個家長)! 呢樣係我比較出奇,因以往小學一有家長會,真係座無虛席~hahaha
嚟緊1月個exam係會放早o架,所以可以好好溫習咯!

我都滿意喎,不過都有進步空間!下次考試應該會比今次深,要好好安排溫習時間同方法!

大家知唔知考試之後要唔要上堂?

原帖由 heihei媽 於 11-11-18 09:53 發表
琴晚派左term test 成績單, 大家滿意嗎??

滿意呀,,,
以前小學全級band1-band3生都有,始終而家全級都係band1生,我開切有擔心當全級都係band1時,阿女ranking會跌左去好後啊,,,原來唔會^^
你女女如何呀??
不過今次只係第一次做卷,嚟緊exam大家都適應落嚟,我估溫習會有方向及自己方法咯^^

琴晚派左term test 成績單, 大家滿意嗎??

原帖由 pigpigng 於 11-11-10 08:22 發表

我就覺得放x'mas後考好,起碼有多點時間溫,平時真的無機會,唉!

唔知今次考試之後要唔要上堂呢?

唉,,,,我意思係一放完假o既第一日,,,若係放完假之後的幾日,先開始exam對我女嚟講會好好多!
放完假佢多數發夢~~

原帖由 cameo 於 11-11-8 22:10 發表

我淨係見測考比例咋,,
應該每次測/考時,主科總分佔比例唔同而會平均分.e.g maths x 2
下次exam係正正放完聖誕假第一天返學,,阿女一定未回魂~~~慘!

我就覺得放x'mas後考好,起碼有多點時間溫,平時真的無機會,唉!

唔知今次考試之後要唔要上堂呢?

原帖由 pigpigng 於 11-11-8 21:27 發表
Term test result 已經知道了,計分方法都幾複雜!

我淨係見測考比例咋,,
應該每次測/考時,主科總分佔比例唔同而會平均分.e.g maths x 2
下次exam係正正放完聖誕假第一天返學,,阿女一定未回魂~~~慘!

Term test result 已經知道了,計分方法都幾複雜!
‹ 上一主題|下一主題