用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

我女星期一開始考, 明天最后一天便完.真係開心.我幫你地打氣.
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

明天開始測驗喇! 大家加油

原文章由 Zoey 於 08-3-31 20:21 發表

壓力大唔大, 每人感覺都唔同, 我地又沒有特別既感覺, 講深講難既, 出面其實都唔少!  課程其實都係由初小循序漸進, 唔會一下子又深又多的.

唔該晒!

原文章由 bulbulchu 於 08-3-31 15:02 發表

多謝回覆

唔係呀!我就係知你地係高小先問你地,知你地知野多d呀嗎!
我都幾鍾意呢間學校,各方面都唔錯.只不過我睇番之前你地既對話,呢間學校有個感覺比我係好大壓力,每天功課7-8樣,每個星期都有黙書,範圍好大;考試 ...

壓力大唔大, 每人感覺都唔同, 我地又沒有特別既感覺, 講深講難既, 出面其實都唔少!  課程其實都係由初小循序漸進, 唔會一下子又深又多的.

原文章由 Zoey 於 08-3-31 13:42 發表

bulbulchu,

我地係高小既學生家長, 對於依家初小既情況, 可能未必咁清楚, 好像之前我地初小時還是半日制上課, 依家就全日, 所以其實已經好唔同!  不過無論以前同依家, 我囡囡都學緊好多野 .

學校既功課/ ...

多謝回覆

唔係呀!我就係知你地係高小先問你地,知你地知野多d呀嗎!
我都幾鍾意呢間學校,各方面都唔錯.只不過我睇番之前你地既對話,呢間學校有個感覺比我係好大壓力,每天功課7-8樣,每個星期都有黙書,範圍好大;考試好深,範圍都係好多,有時比教的還要深;工作量大到想參加課外活動都有点困難.
因為我個囡唔可以係太大壓力下學習,由於佢有呢種困難,我又想佢入民生,所以想來呢到指点一下.我都好想佢可以好以你地d囝囡咁開心番學.

咁!我又想問下如果係民生高小畢業後,要入番民中是否很難?
如果入唔到好多時有咩出路(其他學校)?

原文章由 bulbulchu 於 08-3-30 16:22 發表
不好意思,我正準備為我個囡選擇民幼.我想問吓民小功課讀書壓力係咪好大,大到做到功課時温唔到書學唔到野? 另外民小出來既學生對比其它學校各方係咪都叻d?

我已經好勤力咁睇晒你地之前d對話,多多小小都對民小都有一定既認識 ...

bulbulchu,

我地係高小既學生家長, 對於依家初小既情況, 可能未必咁清楚, 好像之前我地初小時還是半日制上課, 依家就全日, 所以其實已經好唔同!  不過無論以前同依家, 我囡囡都學緊好多野 .

學校既功課/課程, 我覺得已經唔算特別深同多, 每個 cycle 中英默各一次, 平日除了溫默書, 做功課就當溫習.

不好意思,我正準備為我個囡選擇民幼.我想問吓民小功課讀書壓力係咪好大,大到做到功課時温唔到書學唔到野? 另外民小出來既學生對比其它學校各方係咪都叻d?

我已經好勤力咁睇晒你地之前d對話,多多小小都對民小都有一定既認識.不過仲有d唔係好明,想請敎各位.thx....

菲媽:

多謝你的詳細報告。
希望阿囝和阿囡唔好心散,就好啦!
大家小心身體,加油!

原文章由 菲媽 於 08-3-13 16:01 發表
有最新消息,收到學校電話,效率都算快 ,安排如下

~ 老師會個別通知同學各級別安排
~ 安排回校取功課
~ 會post 功課上網
~ 所有課外活動取消
~ 測驗會順延一星期 (日期待定)
~ 各級會因應情況, 更改測驗範圍
~ 今個星期 ...

有最新消息,收到學校電話,效率都算快 ,安排如下

~ 老師會個別通知同學各級別安排
~ 安排回校取功課
~ 會post 功課上網
~ 所有課外活動取消
~ 測驗會順延一星期 (日期待定)
~ 各級會因應情況, 更改測驗範圍
~ 今個星期親子興趣班會順延至26/4

報告完畢

[ 本文章最後由 菲媽 於 08-3-13 16:06 編輯 ]
菲媽 =^_^=

桃子, Zoey,

!  

你地咁快已經開始左, 我地上星期才揀第一首歌咋, 唔好講話scalesaural, 今次實唔夠時間! 又要等奇蹟出現!
菲媽 =^_^=

菲媽, 桃子,

今年我地三個囡囡都要準備琴試, 真係要互相鼓勵一下, 因為每次考試都會 c 好多細胞 . . . (係我 !)

阿女今年仲兩單 tim, 鋼琴/大提琴一齊都會係暑假期間考!  鋼琴初步練左兩首, e 家再彈緊三首, 到時會再選邊三首考試, scales/aural 都開始執緊, 其實都好急!  大提琴 e 家還要趕埋個校際, 完了之後再全力攻番考試, aural 未掂過, 唔知到時乜環境!

菲媽,

菲菲今年會考琴試呀? 佢會考幾級呀? 相信現在巳經開始練歌了. 今年細囡都會考四級琴. 老師巳經幫我地揀哂歌, 現在巳經教左頭兩首, 大家一切努力喇

Zoey,

我地一早就攪掂哂! :) 可以鬆一口氣, 不過遲d有遲d, 可以預備得好d, 我地就覺得太早, 唔係好夠時間預備, 今年冇上年咁好彩 lu, 但都安慰自己 , 叫做有第四名, 我都好滿意啦! 今年都會報考試, 大家一齊努力!

[ 本文章最後由 菲媽 於 08-3-11 15:49 編輯 ]
菲媽 =^_^=

原文章由 桃子 於 08-3-6 11:20 發表
昨天細囡都完成左比賽了, 真係可以鬆一口氣 (係我)
不過今次個評判比分都好緊, 第一名都係得86分.
仲未比賽的小朋友, 加油呀!

桃子, 菲媽,

妳地就好, 攪掂晒, 我地還有幾個比賽, 等 !  

星期五校慶感恩崇拜, 唔知去唔去捧場好呢 . . .

昨天細囡都完成左比賽了, 真係可以鬆一口氣 (係我)
不過今次個評判比分都好緊, 第一名都係得86分.
仲未比賽的小朋友, 加油呀!

係 wor,  一年一度既校際比賽又開左鑼, 希望大家今年都滿載而歸, 為學校, 為自己爭取最理想既成績 !

Yeah , 繼續努力 !~

又有好消息!  

恭喜哂! 同學又繼續禪聯"智激校園"寶座!  

已經進入第六round!

希望再接再厲, 再創佳積!

我地繼續為大家打氣!

加油!   
菲媽 =^_^=

真係凍左好耐了. 巳經持續左3個星期了, 之前大掃除時雙手巳經凍到冇感覺了, 好彩假期day day 出左去, 可以唔洗煮飯食
下星期仲開始番學tim, 都唔知d 小朋友點起身呀
大家保重身體呀!

原文章由 Zoey 於 08-2-13 00:07 發表
唉 . . . 氣溫已經低左好多日, 究竟還要凍幾耐呢 !?  對手已經好似結左冰一樣, 還要做家務, 攪到紅紅腫腫 , 訓覺又凍到要按平安鐘咁滯, 真慘 !~ ...

[ 本文章最後由 桃子 於 08-2-13 18:08 編輯 ]

菲媽, Zoey,

星期五的節目真係好精彩wor! 可惜個日我地唔得閒, 如果唔係一定join 你地的

[ 本文章最後由 桃子 於 08-2-13 18:10 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題