用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

今日第一天在學校食午飯,我個小朋友話食到想:tongue: 好多小朋友都食唔落 :cry:還有成個月呀! 咁點算!自己帶又好麻煩
係你會點做?Thanks!

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:15 編輯 ]
   0    0    0    0

結果win埋季軍添啦, 攪埋個party, 佢地個個超開心呀!
呢個topic唔知係咪個校名仲係舊校, 無乜人post架, 好悶 我都係好耐好耐先會過來望下8下咋..........
原文章由 miffy3005 於 08-5-5 21:21 發表
沉到底喇!!!
Over! Over! 有冇人呀?
3/5的保記屬校音樂比賽,初級組合唱團入咗  圍了!d小朋友都好開心喎!

沉到底喇!!!
Over! Over! 有冇人呀?
3/5的保記屬校音樂比賽,初級組合唱團入咗  圍了!d小朋友都好開心喎!

嘟...嘟...嘟...嘟...原來09小一簡介會開始留位啦))))))想聽就快d打電話去留位囉 ..............報料完畢

你係全職mami 其實都有好多人自已送飯架, 架餐車都常滿架
原文章由 greedycat116 於 08-4-3 21:41 發表
Thanks! 真開心有人回覆我的留言, 我還以為會石沉大海!我正在幫小兒擇學校,我想差不多每間直資都有共同缺點---經常轉老師, 老師經驗不足. 這些大家都控制不到. 我唯有從小兒健康著想.我想如果小兒讀這間小學,我能做 ...

係可以自已送飯, 中午12:00 ~ 12:20可將飯盒送到學校, 會有人幫忙送到課室, 如遲到就要自已送上課室
原文章由 greedycat116 於 08-3-26 10:04 發表
請問可否送飯給小朋友?
時間點安排?

請問可否送飯給小朋友?
時間點安排?

我問過學校, 佢話係有家長化代表選擇這間飯盒供應商,話好食(我見好多同學仔對住果食飯盒苦口苦面 ), 供應商又話係同校方協議, 我覺得好唔公平, 以前果間都俾訂散餐, 兩間供應商都唔咁好食, 好離譜!過份  !

原文章由 YanYan0116 於 07-10-12 17:24 發表
我都覺得無理由要人一訂就成個月.

其實我都想問下可唔可以叫學校攪埋"每日一篇"(由學校申請), 因為如果私人申請要2,3百元/年.

好耐無入啦, 如果唔係有個定位, 都唔知個topic沉到去邊樹lu

6/22有簡介會, 得一日咋, 記得要留位
原文章由 dlh525 於 08-2-13 13:48 發表
想問下保圓家長, 保圓幾時有open day 或 說明會?  我囡囡將會是09/10 小一生.  

Thanks!

原文章由 菇芝bebi 於 07-12-20 00:29 發表
唔會好多課外活動, 就算有都會有家長義工幫忙, 但觀課就唔好唔出席囉, 而溫習都要架, 因為有默書, 功課唔多唔等如無功課, 每日4-5樣左右, "如果"小朋友肯做, 唔洗一個鐘就做完:) :) :)  ...

我想幫仔仔轉去圓玄, 因點做 ?  仔仔成績一般, 排全級中間, 但英文几好, TALK 無問題.

是否全日校? 他現讀保良局上午校

想問下保圓家長, 保圓幾時有open day 或 說明會?  我囡囡將會是09/10 小一生.  

Thanks!

Thank you for your sharing.
原文章由 菇芝bebi 於 07-12-26 12:06 發表
佢地係唔會按程度分班, 希望小朋友會互動, 但班班都會有極品, 咁d老師工作量會較平均, 老師有無愛心~~~~呢樣野要問小朋友至知, 我就見阿女同d老師好friend啦, 連寫聖誕卡都要寫埋俾P.1d老師 而d極品學 ...

佢地係唔會按程度分班, 希望小朋友會互動, 但班班都會有極品, 咁d老師工作量會較平均, 老師有無愛心~~~~呢樣野要問小朋友至知, 我就見阿女同d老師好friend啦, 連寫聖誕卡都要寫埋俾P.1d老師 而d極品學生係唔會怕老師, 但會怕社工囉
其實如果有時間可以自已同老師溝通, 等老師多d了解你個小朋友, 係會有好大幫助架:) :) :) 起碼我個女初期同中文老師好似火星撞地球咁, 老師投訴佢上課不專心, 佢又唔鐘意中文課, 搞到我都覺得個老師好唔掂, 自從約老師傾一次, 阿女就漸漸開始鐘意呢個老師, 就睇佢會寫聖誕卡就知, 因為阿女P.1時叫佢寫都唔寫, 幫佢寫都唔肯送
原文章由 虫虫媽媽 於 07-12-24 13:41 發表
你的小朋友現在P.2, P.2的課程係咪深好多和有否按程度分班?
d老師有冇愛心?

你的小朋友現在P.2, P.2的課程係咪深好多和有否按程度分班?
d老師有冇愛心?
原文章由 菇芝bebi 於 07-12-20 00:29 發表
唔會好多課外活動, 就算有都會有家長義工幫忙, 但觀課就唔好唔出席囉, 而溫習都要架, 因為有默書, 功課唔多唔等如無功課, 每日4-5樣左右, "如果"小朋友肯做, 唔洗一個鐘就做完:) :) :)  ...

唔會好多課外活動, 就算有都會有家長義工幫忙, 但觀課就唔好唔出席囉, 而溫習都要架, 因為有默書, 功課唔多唔等如無功課, 每日4-5樣左右, "如果"小朋友肯做, 唔洗一個鐘就做完:) :) :)
原文章由 Lan_HuiTai 於 07-12-19 23:56 發表
#1075   回覆   
hi, 我個女08年會讀圓玄, 唔知之前有咩要準備呢? 小朋友係咪中及英文會有進步呢? 請多多指教!!!

菇芝bebi
多謝你呀! 我係因為份工忙,冇時間同個女溫習, 聽別人及老師講圓玄唔多功課同教得 ...

#1075   回覆   
hi, 我個女08年會讀圓玄, 唔知之前有咩要準備呢? 小朋友係咪中及英文會有進步呢? 請多多指教!!!

菇芝bebi
多謝你呀! 我係因為份工忙,冇時間同個女溫習, 聽別人及老師講圓玄唔多功課同教得唔錯, 所以才嘗試去報. 幸好成功! 我會俾多d中文書佢睇. 請問圓玄會唔會好多課外活動呢? 要否家長參與?

英文就一定會有進步, 但中文會困難小小, 因為普通話始終係另一種語言, 可以俾佢學拼音就一定會有幫助 仲要睇多d中文書, 我覺得佢地寫中文字比較弱d, 始終唔同傳統學校, 科科都係中文.
原文章由 Lan_HuiTai 於 07-12-18 23:55 發表

‹ 上一主題|下一主題