用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田胡素貞上午校好嗎? 急!!
go

沙田胡素貞上午校好嗎? 急!! [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 HELRON 於 08-9-19 15:04 發表

大約每天有6-8樣功課啦,但係學習進度不是太快,沒有
教超越學年的課程,所以就是這樣比較蝕底左啫,但小朋
友就無讀的噤辛苦羅,如果你想讀聖心,不如讀呂明才,
好似話呂明才是活動教學的. ...

我好同意妳講的這一點, 這所學校沒有教俯超越學年的課程, 是比較蝕低. 但又無咁辛苦.
第一城的是傳統教學, 而內部競爭比較大, 呂明才活動教學的那一間在沙田圍. 對香香來講仲遠.

醒目開學勳章

原帖由 香香 於 08-9-17 22:58 發表
其實功課多唔多. 因為半日班會否教唔切. 要求要上綱學習呢. 因為我朋友讀聖心就係咁. 算唔算難呢? 呢一間係咪都算出名架?

係咪成日要幫小朋友做野呢!! 但聽講分排中學好!!

...

大約每天有6-8樣功課啦,但係學習進度不是太快,沒有
教超越學年的課程,所以就是這樣比較蝕底左啫,但小朋
友就無讀的噤辛苦羅,如果你想讀聖心,不如讀呂明才,
好似話呂明才是活動教學的.

其實功課多唔多. 因為半日班會否教唔切. 要求要上綱學習呢. 因為我朋友讀聖心就係咁. 算唔算難呢? 呢一間係咪都算出名架?

...

聖心在大圍88網是一間出名的傳統天主教小學.校風及成績很好.此校於2012年會轉全日制.每天功課約4-5樣, 如小朋友能吸收到,成績會不錯.

...

我在另一個標題見到妳,同樣是問有關胡鬧(上)的問題,其實如果是一年級黎講, 功課唔算多. 半日有半日的好, 我個仔做功課勁慢, 對我仔黎講半日就是好的. 佢仲有好多時間做佢想做既嘢. 同學好多課外活動.
如果教唔切, 佢地係唔會考架. 而上綱的學習是必要的, 如果間學校有support仲好. 這間學校有架.
不過其實都不遠. 這間學校都有很多住馬鞍山的學生. 就我熟的已有三個. 妳近唔近馬鐵架? 如果近25分鐘內都應到學校.

原帖由 香香 於 08-9-17 15:38 發表
沙田胡素貞上午校好嗎?

我個女今年要揀小學.

特然好頭痛!! 因為我原先諗住馬鞍山既靈糧 or 禧年.

但老公突然話佢係胡素貞畢業. 呢間佢話係band one小學.

攪到我唔知點選擇. 我個女平時上課不太專心. 有少少坐 ...

其實妳老公讀過的, 佢覺得好唔好呀? 不過換了2次校長, 都唔同了.
我個仔現在讀三年級, 佢專注力不太足, 都會比老師閙架, 但妳話好唔好就好難講. 因今年剛剛換了新校長, 希望換了會好啦, 不會變壞.
妳住那裏呀? 如果住的是馬鞍山, 就盡量找馬鞍山的好學校先啦, 無謂周圍走嗎! 不過妳老公都覺得佢以前的學校好, 就不防一試, 因如果咁會易入啲. 起碼這間學校現在一定唔會殺校, 仲係勁多人插班, 都full架.
‹ 上一主題|下一主題