用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 普師會朗誦比賽
go

普師會朗誦比賽 [複製鏈接]

各位媽咪,

想知道各位小朋友比賽完未? 能否內圍? 是否要用同一首詩/兒歌進入決賽? 是那一區呢? 港九/新界呢?
   0    0    0    0
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

加油,

http://www.putonghua.org.hk/

今年係3月25日deadline.

原帖由 加油 於 09-6-5 14:08 發表
我囡囡好鐘意朗誦,我同佢參加過校際同埋全港兒童朗誦比賽,我都想俾多啲機會佢參加,其實小朋友要面對咁多人表現,壓力都好大同埋要好有勇氣,我都覺得佢地好叻,想問吓呢個普師會朗誦比賽每年係幾時開始可以報名呢?有冇 ...

我囡囡好鐘意朗誦,我同佢參加過校際同埋全港兒童朗誦比賽,我都想俾多啲機會佢參加,其實小朋友要面對咁多人表現,壓力都好大同埋要好有勇氣,我都覺得佢地好叻,想問吓呢個普師會朗誦比賽每年係幾時開始可以報名呢?有冇網站呢?

謝謝,

總賽的小朋友真係唔簡單, 有老師話大多數參賽者的風采更勝大人. 他們的表現確實令人拍案叫絕, 回想自己5,6歲時仲係成舊飯, 但眼前這班幼稚園高班小孩真是令人汗顏!時代真係進步了!! 更加睇到香港社會和家長愈來愈著重普通話的教育! 祝昨晚無論取得大獎或細獎的小朋友學業進步, 身體健康, 有機會下年再較量吧!!
原帖由 overview 於 09-5-30 20:48 發表
今日係所有各場既優勝者總比賽, 十分精彩!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

今日係所有各場既優勝者總比賽, 十分精彩!

版主:  可否幫我刪除上面的回覆, 因事件而有安排了. 謝謝!:loveliness:
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

有無家長可以分享吓決賽當晚情況? 是否每位進入決賽的小朋友都有小獎杯架? 而頭三名則是大獎杯嗎? 還有分紙及証書亦當晚會派嗎? (我不是指參賽証書)

我都覺得賽果很滿意!入圍的小朋友,真係朗誦得很好!很有台型!我相信係公平的!另外取到金牌的,其實都好好呀!我同囡囡講,輸左唔緊要,下年再來過!

原帖由 Smalljokerbb 於 09-5-3 01:11 發表
我個仔都係昨天第一次參加K3比賽, 都係太空館...佢表現幾好, 但沒有得牌. 我覺得賽果好合理, 我見入圍嗰五強真係好勁! 特別1,2 &3 名, 真是勁! 第三名嗰個我認得她是校際得獎者, 仲上ETV表演. 不過第一同第 ...

In the round my daughter has attended, we saw a girl wearing her school uniform as well, and she didn't get into the best 15.

daisy17772

回覆 # 的文章

我個仔都係昨天第一次參加K3比賽, 都係太空館...佢表現幾好, 但沒有得牌. 我覺得賽果好合理, 我見入圍嗰五強真係好勁! 特別1,2 &3 名, 真是勁! 第三名嗰個我認得她是校際得獎者, 仲上ETV表演. 不過第一同第二就比她好小小. 而大會安排也好好. 著校服是因是學校推薦, 我想不是什麼記號.
其實不要因自己的孩子得不到獎就說咁多陰謀論,什麼不公平, 要知一山還有一山高. 比賽就是比賽, 接受賽果也是一種學習!

我囡參加昨晚在太空館進行的比賽(K2),第一次參加,在開始時有位老師在台上話今日已進行左成日比賽,老師好tired! 我即時覺得有冇攪錯,做老師講d甘既野!

我囡表演算滿意,但在最後宣佈取牌小朋友名字時,發覺好幾個小朋友係比賽時都是照逐個字讀,沒有表情/動作,有d更加唔記得,要家長係台下(評判後)提水! 而我囡的comments是有些字讀音不正,但又冇寫邊個字,感覺好但"莫須有"地造低你,而比其他小朋友取優異! 更有1、2個小朋友著住kindergarten校服比賽,好似有d記號比評判! 你話我主觀/敏感都好,d評判老師有偏心,好唔公平!

原帖由 Crabtree 於 09-4-28 11:28 發表
我囡囡上一場是入了圍, 但星期日那場, 有啲的確是不錯, 但有啲就真係唔係好得, 朋友仔仔與囡囡一起參加, 囡囡表演完後, 比上一次還要好, 還有聲音高低及表情, 朋友媽媽同我講, 話囡囡多數會入圍, 就算唔得都應該取優 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

I thought all contestants will be competing with the same material they used in semi-final.  Is it?

嘩90分好好啦

朋友既囡囡係k2已開始玩朗誦, 幼稚園時都係參矛多, 都未攞過頭2名, 後來上到小學時, 已經駕輕就熟, 上台係好壓場果隻, 須則朗誦係好睇評判既喜好, 好表演都未必入到 前3名, 但每次分數都好好. 其實小朋友係過程係有好大得著, 不但可以面對群眾, 還可以學習點樣由挫敗再起身, 輸左咪下次再玩過囉.

原帖由 joys 於 09-4-28 09:15 發表
overview,

小學或以上組別, 家長是不能入內觀賽的,
幼稚園組是可以的,
因上星期本來帶囡囡看朋友囡囡的比賽,
我們去到先知, 囡囡好失望,
不能看到大姐姐的比賽啊!

但決賽應該可以吧!

您朋友的囡囡及她媽媽真的 ...

當日真係朗誦得好好0個d, 我都"鄧"佢開心, 拍掌都凌捨落力

原帖由 Crabtree 於 09-4-28 14:12 發表
Me too!  最緊要係公平競賽!  人地朗誦得好, 一定會個個認同; 反之則....

Me too!  最緊要係公平競賽!  人地朗誦得好, 一定會個個認同; 反之則....

原帖由 奀皮仔 於 09-4-27 22:56 發表
咁我又冇諗住參加比賽一定要嬴喎 ! 一山還有一山高, 只要比賽公平就ok.....

簽名被屏蔽

我囡囡上一場是入了圍, 但星期日那場, 有啲的確是不錯, 但有啲就真係唔係好得, 朋友仔仔與囡囡一起參加, 囡囡表演完後, 比上一次還要好, 還有聲音高低及表情, 朋友媽媽同我講, 話囡囡多數會入圍, 就算唔得都應該取優異, 就係唔明點解會咁!! 她當時好失望, 差點想喊, 因她聽到有個讀錯音, 花個字, 只係讀花, 不是讀花兒, 但都入圍!!! 不過我信有些是老師的學生, 因家長可以睇到動作及表演時係有部份是同出一個老師或中心囉!

只係想吐露不快之情!

原帖由 奀皮仔 於 09-4-27 16:03 發表
您囡囡不是上週己入圍嗎 ?

昨天有些獲得優異獎及入圍的小朋友表現真的不錯, 但有些入圍真的有點意外, 音準, 聲調及怯場與否不是評分準則嗎 ?
後悔沒有把整場賽事錄影, 作為日後朗誦指標 !

...

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題