用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 終於開學喇~
go

終於開學喇~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

但聽到又開始爆豬流感...都好擔心...唔知學校有無做足準備呢?
   0    0    0    0

其實有d 新移民反而好叻, 好勤力讀書, 如果你d 小朋友可以被佢地感染都係一件好事, 最緊要唔好群d 攪事份子, 唔讀書果d就可以, 我初初諗住唔想同d 新移民一齊, 所以選私校, 點知咪遇到d 公主病, 雕盲小朋友囉, 最緊要間學校適合小朋友, 個個家庭出品小朋友都唔同, 唯有教識佢地選擇朋友
原帖由 ricohui 於 09-9-14 15:03 發表

其實咩學校都會有新移民子女..而家間學校都可以既..嗰位小朋友一開學已俾老師罰企喇...咁我又見過班主任..佢都話明會較惡的..所以我會放心D囉.. ...

原帖由 ricohui 於 09-9-12 23:17 發表
又開始荒廢咯~等我又發表下今日家長會感覺喇~聽完真系開始好有壓力..下星期開始要同仔仔一齊努力喇..

基本上係家長差不多都要返學咁.  應該都唔會得閒.

醒目開學勳章

原帖由 喧嘩 於 09-9-13 12:32 發表
唔好意思, 我路過, 我本來派左lee間, 所以順路入黎睇下, 亞女而家讀緊私校, 佢係一個好開朗活潑, 主動的小朋友, 佢都俾同學仔蝦, 仲要係女仔, 我俾錢讀私校都係唔想有lee種情況出現, 不過我就教左亞女自行解決, 最後 ...

其實咩學校都會有新移民子女..而家間學校都可以既..嗰位小朋友一開學已俾老師罰企喇...咁我又見過班主任..佢都話明會較惡的..所以我會放心D囉..

唔好意思, 我路過, 我本來派左lee間, 所以順路入黎睇下, 亞女而家讀緊私校, 佢係一個好開朗活潑, 主動的小朋友, 佢都俾同學仔蝦, 仲要係女仔, 我俾錢讀私校都係唔想有lee種情況出現, 不過我就教左亞女自行解決, 最後都ok. 又咁啱調左位, 已經冇俾佢蝦啦, 佢蝦左亞女四日, 本來準備同老師講, 最初唔講係廢時俾老師覺得我地麻煩, 一開學就投訴, 幾時到尾, 咁我先睇定d, 同埋個女同學應該係好..因為第三日已經俾人罰企, 間學校出左名d老師超好, 我都唔夠胆講住, 你地試下教下小朋友自己解決先, 不過亞女就超級鐘意返學. 同全班同學仔相處都好好, 就算最初俾人蝦都好鐘意返學, 我都估唔到, 真係冇後悔俾錢佢讀, 我初初係因為見到馬善樂太多太多新移民, 我真係走都走唔切, 我好歧視d 對小朋友天生天養果d新移民

醒目開學勳章

又開始荒廢咯~等我又發表下今日家長會感覺喇~聽完真系開始好有壓力..下星期開始要同仔仔一齊努力喇..

請問有冇媽咪知道,星期一係咪要開始帶書呀?

原帖由 ricohui 於 09-9-5 11:28 發表

我覺得而家因為多咗好多新移民小朋友,真系唔想歧視佢地..而系佢地父母教育方式同我地好唔同..多數都抱住天生天教心態..完全唔會理會佢地既行為....老師又顧唔到咁多喎...我仔仔話老師成日罰嗰d唔聽話小朋友...
琴晚 ...

其實老師都有罰 d 唔聽話小朋友, 只係有時好難睇得晒全部, 只希望有投訴佢會處理.

醒目開學勳章

原帖由 gotdns2000 於 09-9-5 10:33 發表
依家有 d 小朋友真係

我覺得而家因為多咗好多新移民小朋友,真系唔想歧視佢地..而系佢地父母教育方式同我地好唔同..多數都抱住天生天教心態..完全唔會理會佢地既行為....老師又顧唔到咁多喎...我仔仔話老師成日罰嗰d唔聽話小朋友...
琴晚仔仔仲話有同學用頭撞佢添 開學唔夠一星期就咁...我諗會系12號家長會同周老師了解下..

原帖由 NICOLELEEMAMA 於 09-9-5 00:14 發表
我女返到屋企都有向我0地投訴,有同學仔用顏色筆畫佢件校服,不過我見畫花既範圍唔係好大,所以即刻洗左佢算數...
不過老師嚴格既話,我本人覺得對小朋友來講係好事... ...

依家有 d 小朋友真係

我女返到屋企都有向我0地投訴,有同學仔用顏色筆畫佢件校服,不過我見畫花既範圍唔係好大,所以即刻洗左佢算數...
不過老師嚴格既話,我本人覺得對小朋友來講係好事...

原帖由 ricohui 於 09-9-4 16:31 發表

仔仔話排隊排到好攰喎..暫時都無咩特別...反而擔心老師點去處理較唔聽話既小朋友...始終唔系個個都咁乖架..

我相信家長直接同老師投訴, 佢會處理.

原帖由 ricohui 於 09-9-4 16:27 發表

我仔仔都話老師惡過之前返適應班嗰d..佢話有個同學仔排隊時攪佢..佢向周老師投訴..老師叫佢"唔好再投訴喇!"...我覺得如果系真的就過份囉..點可以容忍某d小朋友咁既行為架...要教導佢地咁系唔啱架..而唔系叫其他小朋 ...

我阿女都話後面個同學放學喺樓梯推佢, 如果再有呢D 事, 我會同老師投訴

醒目開學勳章

原帖由 虫虫主人 於 09-9-3 18:06 發表

各位,

開學了幾天 , 有乜野可以分享下

仔仔話排隊排到好攰喎..暫時都無咩特別...反而擔心老師點去處理較唔聽話既小朋友...始終唔系個個都咁乖架..

醒目開學勳章

原帖由 gotdns2000 於 09-9-3 19:59 發表
放學比幼稚園'求其', 不過都見到有職員係出口睇住.  另外今日有家長問係唔係唔使帶課本, 點解唔早些上來睇呀!!

阿女話老師好惡, 無辦法啦唔係點管教D 唔守規矩既同學. ...

我仔仔都話老師惡過之前返適應班嗰d..佢話有個同學仔排隊時攪佢..佢向周老師投訴..老師叫佢"唔好再投訴喇!"...我覺得如果系真的就過份囉..點可以容忍某d小朋友咁既行為架...要教導佢地咁系唔啱架..而唔系叫其他小朋友忍受囉

放學比幼稚園'求其', 不過都見到有職員係出口睇住.  另外今日有家長問係唔係唔使帶課本, 點解唔早些上來睇呀!!

阿女話老師好惡, 無辦法啦唔係點管教D 唔守規矩既同學.

原帖由 gotdns2000 於 09-9-1 19:18 發表
剛剛周老師打來話今個星期唔使帶課本, 記得帶齊通告, 針卡, 出世紙影印本.

各位,

開學了幾天 , 有乜野可以分享下

剛剛周老師打來話今個星期唔使帶課本, 記得帶齊通告, 針卡, 出世紙影印本.
‹ 上一主題|下一主題