用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年聖保祿幼兒園 冇得interview 又收唔到waiting ...
go

報咗2010年聖保祿幼兒園 冇得interview 又收唔到waiting信... [複製鏈接]

冇得interview, 又收唔到waiting信, 又未reject! 即係......
   0    0    0    0

會唔會真係食錯野? 屋企其他人有無事? 有無其他symptoms如流鼻水,咳..如果fever + 腸胃symtoms only, 可能真係同食物有關bor...

原帖由 kiteli 於 10-5-15 10:50 發表

stinkyrabbit,

有呀, d fever 好唔定, 今早又燒到 39.5, 即時塞 pat, 又 同佢降溫...

佢係 腸胃炎呀, 話妳知, 佢由上年 x:mas 到現在都係 6個 月, 係第3次 la ...

我真係反問自己, 佢食錯d 咩野 ?? 我好怕 .. ...

我都有比薯片薯條, 不過有d後悔, 而家囡囡直情係addicted to chips, 問佢鍾意食mud?--chip, 返學食咗mud?--chip, 生日想食mud?--chip....
去邊食野地?--M , BURGER KING.....
原帖由 Lukbuk 於 10-5-15 11:03 發表

agree! 想抵抗力好啲不外乎呢啲方法. 我都無俾仔女食維他命或其他健康產品. 相反, 佢哋好細個就薯片朱古力雪糕... (因為daddy媽咪鍾意食). 某程度上, 我覺得抵抗力有部份係天生嘅. 如果係小病, 唔洗太緊張, 雖然見 ...

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-5-15 07:54 發表
妹妹仲有無燒? 我都好驚小朋友發燒, 自從囡囡上之入醫院之後, 我都有d too sensitive, 成日無啦啦走去check佢temperature...

我都係覺得, 如果小朋友食得balance, 早睡早起, 食多d fruits, 得閑帶佢去公園跑 ...

agree! 想抵抗力好啲不外乎呢啲方法. 我都無俾仔女食維他命或其他健康產品. 相反, 佢哋好細個就薯片朱古力雪糕... (因為daddy媽咪鍾意食). 某程度上, 我覺得抵抗力有部份係天生嘅. 如果係小病, 唔洗太緊張, 雖然見到小朋友辛苦會心痛, 但抵抗力就係從一次一次嘅小病build up出嚟o架喇.

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-5-15 07:54 發表
妹妹仲有無燒? 我都好驚小朋友發燒, 自從囡囡上之入醫院之後, 我都有d too sensitive, 成日無啦啦走去check佢temperature...

我都係覺得, 如果小朋友食得balance, 早睡早起, 食多d fruits, 得閑帶佢去公園跑 ...

有呀, d fever 好唔定, 今早又燒到 39.5, 即時塞 pat, 又 同佢降溫...

佢係 腸胃炎呀, 話妳知, 佢由上年 x:mas 到現在都係 6個 月, 係第3次 la ...

我真係反問自己, 佢食錯d 咩野 ?? 我好怕 .. 陰公, 又痾, 又肚仔痛.

我都係覺得, 如果小朋友食得balance, 早睡早起, 食多d fruits, 得閑帶佢去公園跑跑, 身體就好了, 我都無比d mud vitamins果d佢食....好似太多人造 material..

原帖由 kiteli 於 10-5-14 12:32 發表
LOVELINDA,

妳都返來la ..... 點呀妳 .

all,

尋晚妹妹 睡前 fever, 38.4呀,  真係無啦啦 發燒呀
半夜 ee rr, 瞓得好差, 今早燒到 39.5

剛睇完醫生回來 ...

又成日叫 肚仔痛, 應係 腸胃炎

佢呢幾日都無出 ...

最後想做埋這個research, 希望方便到日後的mami......

年份 *收interview信  interview  *收accept信  家長日
05       27/4            4/5,5/5        21/5        28/5
06       13/4            3/5              16/5        27/5
07       17/4            3/5,4/5         7/5           2/6
08       28/4            6/5,7/5       (唔知)       (唔知)
09       22/4            4/5,5/5        11/5        30/5
10       27/4            4/5              11/5         15/5

* 表示開始有人收到信的日子

sorry 呀~~我好番好多啦, 阿女仲有點"咳"
我現在比較少online, 有時可能on 一on 就要走啦,不過我會keep 住留意大家, 一有機會就上來"爹"吓.........

原帖由 kiteli 於 10-5-14 12:32 發表
LOVELINDA,

all,

尋晚妹妹 睡前 fever, 38.4呀,  真係無啦啦 發燒呀

剛睇完醫生回來 ...

佢呢幾日都無出 ...

大人其實會日帶好多菌回家呢,我C6回來除洗手洗面外都會換好衫才坐sofa坐床。

LOVELINDA,

all,

剛睇完醫生回來 ...

佢呢幾日都無出食過出面野 ... 真係 .... 病從口入呀

lukbuk,

想問妳, 我有咩可以做增強妹妹 抵抗力呀 .
佢係d 早睡早起人,  snack 我都好小比佢食 ...

原帖由 lovelinda 於 10-5-13 21:03 發表
各位, 我返來啦! 病咗咁耐, 一上來就見到這個 post, 追咗好耐.........我都好掛住大家, 你們有無人掛住我呀? 我都收到 waiting 信啦!

lukbuk, 我 pm 咗你有無睇到, 真是好對你唔住........
另外, 我 ...

hihi! so you are better now? take care!
i checked pm just now.... doesn't matter!

原帖由 twinsmummy 於 10-5-13 14:42 發表

HI Lukbuk, I think it's very good you wrote that email.  I don't think I'll have the guts to do it.     Anyways, out of all the school applications, I would say SPN had been the toughest.  Ha ...

no la, i don't think i need any guts to do it. I just told the school how hard the whole process is and gave some suggestions in a very peaceful and calm manner, no complaint at all.  
I didn't ask for criteria, because i think the school has no responsibility or need to tell us. On the other hand, they can do something to minimize our stress and "torture" during the whole process.

原帖由 lovelinda 於 10-5-13 21:03 發表
各位, 我返來啦! 病咗咁耐, 一上來就見到這個 post, 追咗好耐.........我都好掛住大家, 你們有無人掛住我呀? 我都收到 waiting 信啦!

lukbuk, 我 pm 咗你有無睇到, 真是好對你唔住........
另外, 我 ...

終於歸隊齊人了 點解病o甘耐啊,小心保重啊!!!

另外, 我 ...

Hi Lovelinda, hope you're feeling better.  It's easy to get sick these days.  My kids, their classmates and my kids' teachers all got sick!  

緊係有掛住啦!! 仲以為你已經"離開"咗我地...wuwu...
病咗而家好d無?

另外, 我 ...

另外, 我對你的"所作所為", 真是心感拜服...

siumuichu, 恭喜 ! 恭喜 !

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-5-13 20:10 發表
does that mean that your younger daughter also got the offer?? CONGRATS.!!!!!!!!

sorry, 係我寫得衰 ...
未呀, 妹妹未有呀... 等待中..............

我都唸到傻咗  

因為家姐係返 am, 咁如果妹妹真係一齊返, 當然希望係 am 啦 ... 唔得 pm 都要 . 已經好好了, 我唔貪心, 最多自己辛苦D .  

所以我最想就係用唔著改妹妹的生活時間表囉 ...   

does that mean that your younger daughter also got the offer?? CONGRATS.!!!!!!!!

原帖由 kiteli 於 10-5-13 17:47 發表

WOOTAITAI & brrbaby

thanks all your advise .

希望我最後係用唔著啦 .. 因為亞妹係會同家姐一齊返同一間學校 AM .....hehe  

我大女見細女仲未瞓, 佢心思思又係唔瞓 .. ...

你唔同我地講, 等我地一起都sign up!!

原帖由 Lukbuk 於 10-5-13 13:49 發表
俾呢個post 挑起我條spn根, 我啱啱寫咗封e-mail去反映父母喺成個報讀過程嘅辛酸, 太長嘅等待同uncetainty. 建議學校通知家長邊日會寄信同埋waiting list信都一次過寄晒, 減少父母等待不安.
對學校絶無不敬, 只係講 ...

原帖由 wootaitai 於 10-5-13 17:09 發表
try to slowly push back the nap time bit by bit. Or sleep later. gradually it will adjust ga la

This schedule quite good in a way that she sleeps a bit later than the big one,  so that's  her special ...

WOOTAITAI & brrbaby

thanks all your advise .

希望我最後係用唔著啦 .. 因為亞妹係會同家姐一齊返同一間學校 AM .....hehe  

我大女見細女仲未瞓, 佢心思思又係唔瞓 ..
‹ 上一主題|下一主題