用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 點睇這間校巴公司
go

點睇這間校巴公司 [複製鏈接]

我個女今年讀P1, 個人來講佢地服務同態度係唔合格. 唔知學校點解選這間, 有冇機會轉呢?

有mami 知來龍去脈嗎?
   0    0    0    0

You can take it as another kind of training..ha ha   
原帖由 bobee 於 14-12-2010 16:01 發表
also my son said there are cockroaches in the schoolbus.  My son has killed many mosquitoes too.  He said he isn't scared of them now as he sees the cockroaches and mosquitoes all the time on the scho ...
@_@"  

回覆 26# ndleung 的文章

also my son said there are cockroaches in the schoolbus.  My son has killed many mosquitoes too.  He said he isn't scared of them now as he sees the cockroaches and mosquitoes all the time on the schoolbus.

保姆車安全帶

今天下午回程 改用另一輛車,女兒說安全帶破爛不能使用。
就在突然煞車時向前撞傷了下顎。我已經致電佳景,他們的回應為當時有突發時情令
司機煞車。
亦已經向PTA發郵件作跟進。   
@_@"  

醒目開學勳章 王國長老

當時情況點樣, 無人知, 何必講D咁難聽既說話呢?

無辜小生命

保良局蔡繼有小學又出事!
小學生為追去下一站上車,白白送上生命!
如果校公司做好小小,給司機多點時間等候。那麼悲劇便不會發生!

致「佳景旅運有限公司」
錢是搵吾晒,不要為左多做一轉車,要司機追時間,人命何價?
江老闆,換過來是你對仔女,其中一個,又如何???
江太,你做的好事,會有報應的!:;pppp:

回覆 17# WingYanMa 的文章

me too, i told that Miss Yeung lady that I have to walk 15 mins up and down the slope plus crossing 2 roads; and the worst is I have to carry a baby too.  She just said nothing I could do.  Like today, it's raining like crazy and I don't even know what I can do.  Really wanna to kill that lady

原帖由 WingYanMa 於 10-9-13 10:24 發表

其實開學前, 我亦都同校巴公司要求校巴停近屋苑附近上下車 (因校巴公司安排上下車的地點距離屋苑需行一段大斜路, 亦都是全程無摭無擋). 但校巴公司只答我不能因你一個人影響之後路程的時間, 而且現在都有人住在你 ...

WingYanMa, 你係咪搭D3 線?

原帖由 WingYanMa 於 10-9-12 12:11 發表

Hi cocokaka,
咁你之後有冇同學校反應呀?

無同學校反影,我原諒佢第一日發生咁嘅情况,我都係希望個女開心返學,以後唔好再發生就得啦。
我都係住九龍東,自組保母車要二十幾人喎,都唔係咁易!

原帖由 MeiMeiM 於 10-9-13 11:24 發表
九龍東 - 請問我們會有機會一起安排到保姆車嗎?
hkugaps 好多人住港島, 好少人住九龍啊..

Hi MeiMeiM,
Sorry. 我住港島南區.

睇黎哩間校巴公司麻麻地喎! 第2間小學D校車公司係咪都係咁呀? 因為幼稚園個時我個間就好好囉! D STAFF 又好好禮貌架!

九龍東 - 請問我們會有機會一起安排到保姆車嗎?
hkugaps 好多人住港島, 好少人住九龍啊..

原帖由 MeiMeiM 於 10-9-13 10:00 發表
我們今年是第二年級了, 先前一直和校巴與學校商量, 在不影响各位同學的路線上, 校巴只需要在最後一站到學校之間, 多開多一分至一分半鐘的路, 我們就可以少走十分鐘的上下坡全無摭擋的路程... 我們也試過寫信, 附上地 ...

其實開學前, 我亦都同校巴公司要求校巴停近屋苑附近上下車 (因校巴公司安排上下車的地點距離屋苑需行一段大斜路, 亦都是全程無摭無擋). 但校巴公司只答我不能因你一個人影響之後路程的時間, 而且現在都有人住在你的屋苑, 他都是這樣, 沒有問題. 我無言以對.

大佬呀, 好天就絕對無問題, 最多早d出門口. 但係打風落雨就慘啦! 大人就話返到公司去廁所吹吹, 小朋友返到學校就唔知點啦?

MeiMeiM,
你住邊區呀, 我都有興趣呀! 住我屋苑包括我吵囡都有4人啦!

我們今年是第二年級了, 先前一直和校巴與學校商量, 在不影响各位同學的路線上, 校巴只需要在最後一站到學校之間, 多開多一分至一分半鐘的路, 我們就可以少走十分鐘的上下坡全無摭擋的路程... 我們也試過寫信, 附上地圖, 可惜也是因為楊小姐和江太太他們說: 不能改, 校巴要趕出去做另一轉工作, 也還是不了了之的, 要讓我們繼續這個"風雨無阻" 的搭乘校巴之路...  
不知道有沒有可能我們家長之間自組媬姆車路線呢?

原帖由 cocokaka 於 10-9-11 00:44 發表
唉!你哋都唔夠我激氣!
9月1日開學,唸住開開心心返學啦,早15分鐘响站等,點知等咗半個鐘卒之見到架車直駛埋嚟.心唸第一日開學遲到情有可願。
點知...架車竟然飛站,完全對我哋視若無睹,我即刻跑前追佢,已經一枝箭唔見咗 ...

Hi cocokaka,
咁你之後有冇同學校反應呀?

原帖由 cocokaka 於 10-9-11 00:44 發表
唉!你哋都唔夠我激氣!
9月1日開學,唸住開開心心返學啦,早15分鐘响站等,點知等咗半個鐘卒之見到架車直駛埋嚟.心唸第一日開學遲到情有可願。
點知...架車竟然飛站,完全對我哋視若無睹,我即刻跑前追佢,已經一枝箭唔見咗 ...

我今年係第三年搭, 通常都係第1日返學放學就出現問題, 我都會明白, 不過好似你呢個case 就真係好過份, 最唔高興當然係打去校車公司查問時, 都得唔到回覆或不禮貌對待:;pppp: , 今次我仔條線都有出問題(只係第1日), 雖然不止於大問題, 但又唔係好合理囉, 係放學嘅事, 首先係校車遲到(預左), 但係遲左1個鐘左右, 因為幫我接車嘅人話接唔到我仔, 咁我緊係畀放學嘅校車保母查問啦 , 呢吓先搞笑 , 我問佢係咪叫C姐(假名), 佢話係, 再問佢點解校車仲未到, 個保母答我, 到左啦, 再問就話唔清楚呀, 佢話個日係第1日返工, 咁梗係再問啦, 係咪港同嘅保母, 佢就話唔係, 係另一間小學嘅保母, 當其時我都啞左  , 唯有收線, 再 校車公司問啦, 咁對方話個條線個日係遲左開車, 就快到, 咁我再話埋佢知校車保母件事, 佢話會CHECK再覆我, 但等到4點都未見覆 , 咁我又校車公司再問 , 對方係另一個人, 佢話明天會正常返架喇, 我話而家最緊要係搞清楚保母個問題(因我都要留保母個電話畀幫我接車嘅人), 咁佢都好快答我, 保母個電話係########, 我聽完後打左個突  , 點解同之前畀我嘅唔同(唔同電話號碼, 咁橋個保母名係一樣 ), 我即時好快講番個情形, 仲提返個保母名居然係同一個名, 對方聽後都笑左一下(聽得出係唔好意思個種), 不過又冇同我講搞錯左, 只係畀返個正確電話號碼我, 見第二日之後都冇事發生, 又準時返, 所以到今日先講返

回覆 12# bobee 的文章

唉!你哋都唔夠我激氣!
點知...架車竟然飛站,完全對我哋視若無睹,我即刻跑前追佢,已經一枝箭唔見咗,我抱住細女拖住大女唸住跑去前一個站,當然追唔到,打電話又飛去留言,最後自己送返學。
返到學校見到校長企响操場,佢問我乜事呀(好客氣),我只係話架車飛站,心唸都唔關校長事,所以都無多講一句。
返到屋企打俾校車公司楊小姐,佢D態度濶佬懶理,一句對唔住都無。
:tongue: 無法啦,唔搭又唔得!

回覆 10# Charlotte_mom 的文章

Got it !!!! Thanks Charlotte_mom.  You are THE BEST!

醒目開學勳章 王國長老

我向學校了解左(學校都有admin同事跟的), 佢話9月1日的確有2架車未裝好安全帶, 之後已拿拿聲整左, 佢都check過
等我下星期一再8下先
各位send email俾意見記得講埋邊條線, thanks

醒目開學勳章 王國長老

撰寫郵件->選擇收件人->Parent's address book家長通訊錄->School Bus Committee
因為我係舊生家長所以睇到, 如果真係攪唔掂, 可以用普通電郵信箱send去[email protected]
thanks
原帖由 bobee 於 10-9-10 01:06 AM 發表
Hi Charlotte_mom, how can I locate the email address?  I clicked into the address book and nothing there?  I clicked into the Campus Zone, then iMail, then address book, but nothing.  Please help and  ...
‹ 上一主題|下一主題