用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一堂VS港大同學會小學?
go

聖三一堂VS港大同學會小學? [複製鏈接]

阿囝屬於超活潑形,唔可以座定定聽書,但鍾意自己搵答案,想同佢揀一間活動教學式嘅學校。
好好彩兩間都收咗,唔想HOLD住兩個位,請問邊間好D?(尤其語文方面)
   0    0    0    0

補充一下 :
聖三一中文都係普通話教的, 校長話一周有9堂用普通話, 可能包括其他科目, 所以我估d 普通話都唔洗出去補.

升中方面, 同一教會的姐妹中學, 除了聖三一, 仲有何明華[band 1 英中] 在聖三一升上去講明優先取錄.  其實協恩都係under同一教會牧師管理, 但女校我唔太清楚.

收到!  謝謝!

我都住tko的, 返學坐校車或MTR都方便。你可以去小學一覽港同的入面的 topic 傾, 你會找到好多志同道合的家長。
iwff
原帖由 nalli 於 10-12-2 13:39 發表
IWFF,

多謝你的意見, 我住TKO, 兩間都差唔多遠.

考慮聖三一除咗因為英小外, 亦因為覺得老師有愛心, 記得簡介會上副校長都話自己個女喺聖三一讀緊.

其實都預咗唔會升佢哋GE中學, 但覺得個校網都唔差... ...

IWFF,

多謝你的意見, 我住TKO, 兩間都差唔多遠.

考慮聖三一除咗因為英小外, 亦因為覺得老師有愛心, 記得簡介會上副校長都話自己個女喺聖三一讀緊.

其實都預咗唔會升佢哋GE中學, 但覺得個校網都唔差....

聽呢度咁多家長意見, 我諗我會放棄聖三一LU

nalli,
你住係邊呀, 兩間學校的地區差好遠喎。港同雖然係活動教學, 但上堂都有要求學生坐定定的, 只係互動學習形式多, 學生唔聽話都會有罰架。港同的中文用普通話教學, 學校有英文native 老師。我仔仔讀小三他的普通話一定好過我, 因為他的拚音學得好, 我學了多年都冇他的流利, 因為老師經常在堂上要求學生朗誦課文, 背書對他們來講一點都不難。至於英文,仔仔隨時都可以睇一本60頁的 English chapter book, 只係他有得選擇都會睇中文書, 始終係母語會容易投入。
至於聖三一堂, 我都有朋友讀緊, 學費比港同貴, 學校英文教學, 對小一學生上數學堂會有一定的難度, 學校好似得兩班小一, 老師好有愛心, 程度唔深(我朋友講), 但默書一定比港同多。另一問題係聖三一堂的中學係band 3, 唔值得考慮, 不過學校中學校網就唔錯。
再考慮吧, 早日放返個位比有需要的家長, 不過好多人都會用聖三一堂做 back up 的,放棄會較多。
iwff

原帖由 nalli 於 10-12-2 00:07 發表
阿囝屬於超活潑形,唔可以座定定聽書,但鍾意自己搵答案,想同佢揀一間活動教學式嘅學校。
好好彩兩間都收咗,唔想HOLD住兩個位,請問邊間好D?(尤其語文方面) ...
‹ 上一主題|下一主題