用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 在bk請鋼琴老師,無保證, 請家長小心選擇! ...
go

在bk請鋼琴老師,無保證, 請家長小心選擇! [複製鏈接]

0    0    0    0

好多家長好精明發現老師「唔妥」,但一時之間又去邊度揾過另一個呢?唔想小朋友停,又驚換另一個仲差,外傭係一個好例子,所以會「一動不如一靜」。

「口碑」也未必作得準,講人你又唔知佢真實身份,信唔信得過啦。家長揾個老師,如果佢己經教咗一段日子但時間依然好flexible或咩區都去教,可能就係一啲indicators,家長要諗下同了解下先,好多working mom 不妨參照自己公司請人準則問多幾句,就算試堂有時都會走漏眼,明知你試堂又點會唔落力啲。以上係我個人感想,講得唔啱,請見諒。

原帖由 sofina 於 11-2-24 01:51 發表
有D仲 STRANGE既 野!我仲未講, 當我問返個老師,點解吾教新歌, 吾比功課時, 佢態度都好差,仲話你味吾好搵我教羅!
以家我打你工呀! 以家無人羅支槍 指 住你要你搵我學呀!仲叫我做百婆!  以D係麥野老師呀? 我見佢咁"好" ...

雖然囝囝的前任老師無妳個位咁"好"態度, 我都好體會到妳既憤怒. 我無妳咁醒目, 拖咗成年先轉老師, 真的dum咗囝囝的時間, 仲養成好多壞習慣.

搵老師真的要睇"口啤"

回覆 23# bamboostar 的文章

睇下老師每堂有冇交代進度,如寫手冊或口頭講,如參加了考試比賽,老師有冇心跟進,如分階段教哂所有syllabus,搵Recording俾學生,有冇指出小朋友有什麼問題叫家長回家跟進。

其實家長唔可以話自己乜唔都識,我都係教琴,我的學生家長全都不識音樂,但很合作,我會教埋家長點樣係屋企督促小朋友練琴,如幫手錄音,統計練習時數,睇下小朋友有冇認真練習,如老師說要用拍子機,睇下有冇開住用,家長幫到手,子女學琴進度會更好。

唉,其實做老師薪酬唔錯又可以得到學生尊重,應該珍惜機會,見到呢啲批評自己都唔開心,請家長們放心,我都見過唔少盡責老師,可能只係一小撮人先會咁樣

我諗冇家長會鍾意係呢度唱衰個老師,睇嚟呢個老師真係太過份! 希望樓主你搵到個好老師啦~ BTW, 其實大家係請鋼琴老師前,可以憑些什麼來決定呢位老師好唔好呢?( 除咗口啤之外 )  ?

I can't believe  what you said!!! It is really unacceptable in my opinion!!
Hope you can find another better piano teacher soon.  Good luck!!

原帖由 sofina 於 11-2-24 01:51 發表
有D仲 STRANGE既 野!我仲未講, 當我問返個老師,點解吾教新歌, 吾比功課時, 佢態度都好差,仲話你味吾好搵我教羅!
以家我打你工呀! 以家無人羅支槍 指 住你要你搵我學呀!仲叫我做百婆!  以D係麥野老師呀? 我見佢咁"好" ...

回復 22# lillymarie 的帖子

回覆 5# sofina 的文章

如果家長都識音樂,唔好出聲從旁觀察真係好好既方法.睇吓個老師會唔會用心去教小朋友.

原帖由 sofina 於 11-2-23 01:39 發表
搵食吾緊要, 起碼合理d呀!
我問佢點解pass左 隻歌吾教個小朋友新歌,仲無比功課,佢全堂45分鐘只 教左2條技巧. 舊個2隻歌, 一隻PASS, 另一隻90%都已經OK左, 都吾係多野要拾. 我比10分鐘你, 拾都拾夠啦!

佢仲問返我,  ...

唔一定係BK搵既老師先有問題啦, 邊度都會遇到.
我囝囝前任老師又少少好似妳小朋友既老師咁, 教一首歌要教幾個月, 佢教埋D好鬼深既歌, 我囝囝每次都練得好辛苦. 終於練到首歌啱哂音和拍子, 就總有幾個星期要music, music. 成日話囝囝拉歌無感情, 唉! 囝囝做咗大細聲, 就話唔夠明顯, 總之永遠有不完美既地方要改善. 直到有一天, 佢自己對首歌厭倦了, 才換另一首.

初初跟佢學, 聽佢理論多多, 以為佢有自己的一套, 就即管聽佢點. 點知學咗成年, 開始懷疑佢根本係"大隻講".
差不多次次都唔記得囝囝上堂的進度, 有次仲問我地: 乜你唔係已學完呢首歌咩?
我同佢講囝囝的姿勢好有問題, 甚至越來越差, 佢就理論多多, 話小朋友係屋企練6日, 去佢度一日, 係媽咪既責任.
平時上課講佢既理論, 講咗1/3時間去.
我見同佢講囝囝姿勢問題, 講咗幾次佢都唔處理. 唉! 我係門外漢, 書就識睇, 但琴唔識拉, 點啫?! 我咪睇書, 自己幫個囝想辦法. 誰知佢見到我係囝囝支弓上貼咗貼紙, 就發我脾氣, 60分鐘, 情緒化作道理, 講到剩得15分鐘, 先急急同囝囝上課.
我同佢講, 覺得囝囝進度太快, 驚基本功唔夠紥實. 話D歌對囝囝來講, 有時太深了. 佢起初就問我點解唔同佢講, 話溝通好重要. 點知轉個頭就話佢以前學琴, 邊有得話老師俾既歌太深? 如果係佢自己既老師, 就會叫你 get out!

我個人一向好尊重和信任老師, 但個次見佢失哂控咁, 即轉老師!

唔好意思, 聽到你既經歷有少少類似, 忍唔住係度呻下.

回復 19# sofina 的帖子

so strange?? If my students practice more than I  ask for, I would be very glad!!
I think communication between parents anad teachers is important too.

‹ 上一主題|下一主題