用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC剛收 但想等英華(已決定)
go

SPCC剛收 但想等英華(已決定) [複製鏈接]

朋友心儀英華女校,但SPCC要下星期回覆,請問如果今次放棄而等派位結果的話,會不會太冒險? 謝謝 

1    0    0    0

原帖由 ernestchow 於 11-3-18 23:57 發表

甘成績跌冇錢交學費,點算?
冇錢交學費 >>> 有學費減免架嘛

btw 成績跌得太離譜都要考慮 stay 唔 stay 啦 lady

原帖由 ernestchow 於 11-3-18 23:57 發表

甘成績跌又冇錢交學費,點算?

冇錢交學費都唔會趕你走的(當然考最尾果幾個唔敢包)
http://www.spcc.edu.hk/FeeRem.htm
自己計下..........

原帖由 EMILY03 於 11-3-19 17:00 發表
如果供得起就一定揀spcc,但覺得辛苦就無謂強求。本人唔多贊成申請學費減免,始終會有點抬不起頭的感覺.你的小朋友要是有本事,去邊間學校都會有好成績。 ...

但這校d家長强調話唔會受白眼

回覆 1# kenfu 的文章

如果供得起就一定揀spcc,但覺得辛苦就無謂強求。本人唔多贊成申請學費減免,始終會有點抬不起頭的感覺.你的小朋友要是有本事,去邊間學校都會有好成績。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-17 21:02 發表
謝謝大家意見,朋友會放棄 spcc 的學位

她亦剛收到 DGS 的取錄通知

你朋友點選擇.....

有兩間取錄通知,
入英華應該無難度

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-18 19:39 發表
雖然入場費似乎令人嚇一跳,但除常設的學費減免外,成績好的亦有奬學金(?),我在就讀的朋友仔,他們不是班中最 top,但每月也有減二千學費,當然...如果成績跌,就沒有了 ...

甘成績跌又冇錢交學費,點算?

原帖由 lky3107 於 11-3-18 17:20 發表
spcc 係 dream school, 但衰在佢係咁貴既DSS, 好擔心個個都係有錢人, 但呢度d家長分享後, 真係放心好多, 雖然好難考到, 但起碼知多d. 我都係路過收吓料先啫.

...
雖然入場費似乎令人嚇一跳,但除常設的學費減免外,成績好的亦有奬學金(?),我在就讀的朋友仔,他們不是班中最 top,但每月也有減二千學費,當然...如果成績跌,就沒有了

spcc 係 dream school, 但衰在佢係咁貴既DSS, 好擔心個個都係有錢人, 但呢度d家長分享後, 真係放心好多, 雖然好難考到, 但起碼知多d. 我都係路過收吓料先啫.

原帖由 ernestchow 於 11-3-14 11:40 發表

多謝你話我知,真係冇唸過住公屋都有

謝謝大家意見,朋友會放棄 spcc 的學位

她亦剛收到 DGS 的取錄通知

回覆 1# ABC-DAD 的文章

咁,如果交開全費,而中間經濟出問題亦可申請減免,同學學業有保障;唔係安心好多咩?都好少人會諗係幫左人交學費啦?

回覆 15# ABC-DAD 的文章

我講嘅出國係唔單指11月嘅SAW(Srudent activity week)WOR,連暑假去London GEI SUMMER PROGRAMME(ENG/CAMBRIDGE SCIENCE)合資格同學都有資助,最高係全費近4萬喎。校方希望收到gei學生唔會因經濟問題而得唔到受良好教育嘅機會,btw如果講大左請多多包涵,請其他spcc家長指正。thx

原帖由 LittleKidult 於 11-3-14 16:18 發表

再講, 上年去完北京返黎, 由機場接個仔走, 因為已經係零辰, 好多學生/家長都一齊衝去排巴士..........

多謝你分享,一路以為spcc是非富則貴的學生,令人卻步,這spcc是我dream school你解答我的疑問

原帖由 ernestchow 於 11-3-14 11:40 發表

再講, 上年去完北京返黎, 由機場接個仔走, 因為已經係零辰, 好多學生/家長都一齊衝去排巴士..........

it should be 'terrific' not 'terrify' wor!!......different meaning ge bor???
原帖由 DoubleOs 於 11-3-14 12:08 發表
how terrify?

how terrify?
原帖由 asinai 於 11-3-14 11:53 發表
Thanks & congratulations for being accepted by SPCC, even though u won't choose it finally.

But one thing i can tell u as one-mama that my kid have a terrific school life there!

Good luck.

Thanks & congratulations for being accepted by SPCC, even though u may not choose it finally.

But one thing i can tell u as one-mama that my kid have a terrific school life there! :)

Good luck.
原帖由 meimeimama1 於 11-3-14 11:23 發表
我好同意wo

原帖由 LittleKidult 於 11-3-14 11:09 發表

人地點睇唔知, 不過我地唔係有錢人, 我仔感覺冇到比人歧視, 好多朋友, 有d係住麥當奴道, 但都有住公屋/居屋, 但所見既家長, 絕大部份好nice同好普通....... ...

‹ 上一主題|下一主題