用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 校車新費
go

校車新費 [複製鏈接]

點解今年每次要交雙月的車費? 加幅咁大呀? 仲有唔駛讀到六年級可能已經過千啦!
   0    0    0    0
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

hi,mayc,

學校是未公佈的.上星期六返學校時見到王校長問佢,佢講的.

ppkm

原帖由 mayc 於 11-5-27 12:49 發表
ppkm:
幾時公佈的,點解我唔知假?

ppkm:
幾時公佈的,點解我唔知假?

原帖由 ppkm 於 11-5-24 16:06 發表
全日制 返學 8:00, 放學3:05.

謝謝 , 返8時可是自己揍完返工, 但放學就要搵人奏,

最好學校有功課班??? 唔知有沒有呢???  

原帖由 ppkm 於 11-5-24 16:06 發表

hi 各位:
我住奧運站,去年收$590,今年加至$700,真是加幅很大, ,但學校附近沒有太多公共交通,真的是"肉在鉆板上"

有沒有人知道新學年返學, 放學時間??

原帖由 hellokitty2002 於 11-5-24 12:24 發表
校車路線好似係未定架喎.  或許未必要咁長車程時間.  因為來年係上下午班合併...所以應該會有改動.  

校車路線好似係未定架喎.  或許未必要咁長車程時間.  因為來年係上下午班合併...所以應該會有改動.  

原帖由 stellat 於 11-5-23 22:46 發表
我都係土瓜灣, 我地已經決定唔搭校車,不過巴士就要行遠少少. 因為我地本身都唔太滿意個路線,搭巴士10MINS,但校車要足足一個鐘. $810,其實我計過可以每日搭一程的士返學,放學搭巴士+姐姐來回車錢,都係差唔多,最重要唔 ...

我都係土瓜灣, 我地已經決定唔搭校車,不過巴士就要行遠少少. 因為我地本身都唔太滿意個路線,搭巴士10MINS,但校車要足足一個鐘. $810,其實我計過可以每日搭一程的士返學,放學搭巴士+姐姐來回車錢,都係差唔多,最重要唔使阿女搭一個鐘,起碼每日多番40MINS.

原帖由 aquarius828 於 11-5-18 09:40 發表
各位早晨丫!

琴日派了張校車車費通告, 咁快就有人討論

其實, 我睇咗之後, 都真係嚇咗一跳架, 我地上落校車地點係土瓜灣, 坐車真係唔使5~10分鐘, 就要$810.00 真係見到都有d眼都凸埋

其實我地 ...

補充小鄧的資料,如現在申請自動轉帳,手續費可向校車公司取回。如開學後,即11月才以自動轉帳交費,則手續費自付。

學校現時星期六的自費課外活動及各輔導班都是家長自行接送,一向都沒有校車服務的。

昨晚出席了咨詢大會, 有以下撰要, 希望可以讓沒有出席的家長了解多些。

校車公司回應︰8月1 日過數的留位費是用作編排路線用, 希望有一個確實的人數, 準確些去編路線, 這個月收費會計作9月車費。 10月份車費可另寫一張票,支票上可寫10月1 日, 到時才過數, 日後11月、12月...都可以分支票交, 但要一次過交兩張。一次收兩個月是為了減省收發信封的次數, 環保及省時為原則。而自動轉賬側可以方便希望按月收費的家長, 唯家長需向銀行申請便可, 有些銀行收手續費, 有些不收的。交現金就一定要交兩個月, 車公司其實希望可以盡量少收現金而作這個安排。
加價問題, 車公司回應, 由於以往有上、下午班,一日來回共4次, 乘坐人數可以支持成本。下學年全日制, 就只有來回共2次, 來回次數改變, 油價, 最低工資.....成本上升,加價了。

另外, 全日制以後, 放學後如要參加課外活動或星期六的活動, 均要自行接送離校, 車公司未能安排。

個人感覺: 校方是以家長利益出發, 與車公司議價, 車公司亦樂意回應及協調, 明白家長難處, 作出交費修定。明白及清楚加價原因後, 我亦信任學校的管理團隊, 我已經消化了, 接受了。

如以上內容未盡善, 請有份出席的家長補充。

剛上學校網頁, 公布左今晚學校開會「校車收費咨詢大會」6時半至7時半。

aquarius828,
我仔仔上年返幼稚園, 旺角去九龍塘, $700, 日日行大運, 接近45分鐘至去到, 阿仔玩到傻先落車, 好抵坐呀。依家$700坐10分鐘, 仔仔要好好珍惜坐車d時間囉。

君媽,

加價問題只係一時消化唔到, 同埋感覺上我地係冇得選擇, 冇還價空間, 只有選擇搭定唔搭。其實佢每次加價唔過$100, 我個人覺得可以接受, 因為唔係好覺, 但過左$100, 就真係會計下佢囉, 幾百蚊野要加百幾蚊, 邏輯上唔合理囉。要學王祖藍話︰「我接受唔到!」

原帖由 aquarius828 於 11-5-18 13:33 發表
君媽:

真係好多謝您係度解答我地嘅問題丫, 同埋真係好多謝您嘅付出

其實咁講, 仔仔之前幼稚園時(即舊年), 由土瓜灣---->九龍塘, 都係5~10分鐘車程, 果時都係收我地$550.-, 到咗今年, 由土瓜灣---->油麻地, ...

不用客氣。我很愛我囡囡,因此亦很關心她的學校。能夠付出,亦是一種福份。
校巴公司是有解釋加價原因的。牌費﹑保險﹑油費﹑維修﹑保母及司機工資各項都加,我亦相信他們有check其他學校的收費,因此有現在的加幅。

小鄧,

今日學校亦都有再講呢點, 自動轉帳係收一個月, 但又要去銀行攪, 又要收手續費, 如維持現有每個月入收費袋, 咁對我地好似方便啲.  今日同其他搭校車的家長傾, 都覺得加幅太大, 有一個話可能找大仔(循道中學)帶細仔返學tim!

原帖由 小鄧 於 11-5-18 09:57 AM 發表
Crabtree, 君媽指自動轉賬是以一個個月交, 因為銀行只會每個月過數, 唔會幫我地兩個月過一次數, 所以自動轉賬係每月交而不是每兩個月交。自動轉賬有好有唔好, 想cut就要再入form等cut。但就唔明點解要我地交支票現金 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

君媽:

真係好多謝您係度解答我地嘅問題丫, 同埋真係好多謝您嘅付出

其實咁講, 仔仔之前幼稚園時(即舊年), 由土瓜灣---->九龍塘, 都係5~10分鐘車程, 果時都係收我地$550.-, 到咗今年, 由土瓜灣---->油麻地, 其實路程真係差唔多, 只係方向問題, 已經要比$680.-, 都已經有一差距, e家再話要收$810.-, 真係一睇到時, 嚇咗一嚇架! 其實, 我地可唔可以知道個原因, 點解要加咁多, 係邊一方面導致要加咁多呢?

原帖由 君媽 於 11-5-18 12:41 發表

土瓜灣: 循小新學期收810,女校本學期收710,男校本學期收640,天主教校本學期收557(黃埔)。
暫未知三校新學期收費,一有資料,定當相告。

小鄧:

係丫.. 我地果班派咗通告了!

其實你講得好啱, 遲d全日制, 如果有嘢學, 學校會唔會安排校車有兩輪, 其實這些我地都要知...

原帖由 小鄧 於 11-5-18 10:04 發表
aquarius828,
你地派左通告?我係在學校網睇到的, 老師都未派, 我仲擔心緊有d同學仔少上網, 未必睇到, 原來只係未派。

5-10分鐘都收$810, 咁我收$700就好抵了。現在返下午班, 安排唔到人手接送, 將來返全日班, 我會 ...

小鄧:

你就諗以為新校遠少少, 但我地以土瓜灣計, 係叫做近咗dd架啦, 但都係加咁多

原帖由 小鄧 於 11-5-18 09:57 發表
Crabtree, 君媽指自動轉賬是以一個個月交, 因為銀行只會每個月過數, 唔會幫我地兩個月過一次數, 所以自動轉賬係每月交而不是每兩個月交。自動轉賬有好有唔好, 想cut就要再入form等cut。但就唔明點解要我地交支票現金 ...

原帖由 aquarius828 於 11-5-18 09:40 發表
各位早晨丫!

琴日派了張校車車費通告, 咁快就有人討論

其實, 我睇咗之後, 都真係嚇咗一跳架, 我地上落校車地點係土瓜灣, 坐車真係唔使5~10分鐘, 就要$810.00 真係見到都有d眼都凸埋

其實我地 ...

土瓜灣: 循小新學期收810,女校本學期收710,男校本學期收640,天主教校本學期收557(黃埔)。
暫未知三校新學期收費,一有資料,定當相告。

我已衝破一仟大關,但因在大圍無法,唯有接受
‹ 上一主題|下一主題