用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 擔心中.......
go

擔心中....... [複製鏈接]

朋友的女兒考到沙田王x輝直資小學,一心等九月讀P.1,今天收到她的電話,她說很擔心,因為知道某親戚的兒子今年會在這校讀F.1,但親戚的兒子屬band3,操行、成績都是中下,點解咁容易就考到呢?(他是沒有人士的)而小學又有咁多人報考呢?究竟這校適合什麼人呢?她女兒成績很好和很乖的,她很擔心,有無bk mum可以答下!
   0    0    0    0

小學根本唔同中學...中學收Band 3生 唔表示小學差...
不過老實說王錦輝小學就唔錯的...但中學就麻麻嘞...可能班中學生隨時去外國讀, 所以冇乜學習風氣...

原帖由 chanpa 於 11-8-16 23:42 發表

"應該不怕的, 男拔, 喇沙都有BAND3生" 當真,我又去讀男拔、喇沙。唔知收唔收呢?  

收,識唱粗口歌都收啦,band 3點解唔收啫•••父母有頭有面有錢就乜都得啦,你又駛乜驚呀~~~~

rtsp://v7.cache1.c.youtube.com/CjgLENy73wIaLwlIy8DSe2IJXBMYESARFEIJbXYtZ29vZ2xlSARSB3Jlc3VsdHNgjoem6-am7pBODA==/0/0/0/video.3gp

http://m.youtube.com/watch?gl=HK&hl=en&client=mv-google&v=XAlie9LAy0g

原帖由 youma 於 11-8-19 00:22 發表

男拔、喇沙, 全港讀書最叻和最差的學生佢地都有. 
當然,那些讀書差的學生必然有其他超級特異才能.

王錦輝小學 , 中學都唔同校長 , 小學校長是女的 .鬼鬼地的 , 中校校長是男的 .姓陳的.收生標準梗係唔同啦 .
考小學時, 點會咁快知叻唔叻的 . interview 時得果 5歲 , 而 考中學時, 到係得11 歲 12歲 . 唔同就認定小朋友唔會進步及好與壞 ?

"應該不怕的, 男拔, 喇沙都有BAND3生" 當真,我又去讀男拔、喇沙。唔知收唔收呢?  

男拔、喇沙, 全港讀書最叻和最差的學生佢地都有. 
當然,那些讀書差的學生必然有其他超級特異才能.

原帖由 twcho 於 11-8-17 09:57 發表
理論上小學是沒有Banding的,因為由糼稚園派入小一的不是以學業成績計分的。當然,私立及直資小學有選擇權會令其學生水準有可能高于平均水準。

唉!表面上小學無banding,但實際上是有的,如果唔係點會有些小學爭崩頭都要入去,是因為他們的band 1 率高,因為中學編班試係用來評核學校的。
我個仔升中時,副校解釋過, 大約如下,如有錯漏,請見諒:
舉個例 - A學校住級80名內都係Band 1 ,而B學校可能係40名內先係band 1,而小學老師會以用每年學校的band 1率,約告訴你的小朋友大約是那一個banding,作選校之用,而band 1率就靠高年級所考的中學編班試來評核學校學生,方便計算學生質數,所以就B學校就算係100分,可能只係等於A學校的80分,所以評級就會被拉低。
所以點解會有學校好努力咁去同學生操練編班試題目就是這個原因。

理論上小學是沒有Banding的,因為由糼稚園派入小一的不是以學業成績計分的。當然,私立及直資小學有選擇權會令其學生水準有可能高于平均水準。

B1小學,小學大抽獎,學生有參差。
B1中學,大部份收B1生/特異功能,就算收B2生,他們也讀得很辛苦,量力而為。像港隊和AC踢足球,你話邊個贏呢?

b1小有 b3 生有什麼欺奇 , 您估入到 b1 小學就一定入到中學咩 ! 聽聞上年喇小都走了 6x 多個學生出來 , 上吾到喇中 , 他們部份也是去 b3 中學 . 相反 b3 小學也會有學生入到 b1中學.....像鮮魚行 .

今年聽聞王xx收了b3的學生,我知道就有x位,而且果2位沒有特異功能,很多人都
原帖由 Elaine012 於 11-8-16 18:44 發表
朋友的女兒考到沙田王x輝直資小學,一心等九月讀P.1,今天收到她的電話,她說很擔心,因為知道某親戚的兒子今年會在這校讀F.1,但親戚的兒子屬band3,操行、成績都是中下,點解咁容易就考到呢?(他是沒有人士的)而小學又有咁多人報考呢 ...

原帖由 chansuifong 於 11-8-16 22:45 發表
我這兩天都有去接放學, 看見好多都似小學生, 還有2班是小學上的, 不過我仔話E班的學生就好嘈, 應該是較差那班, 再返落去先知道, 不過我見有家長的小朋友是小學3.4年級, 好似好喜歡這校, 如果小朋友讀得開心, 應該不 ...

回覆 3# chansuifong 的文章

親戚個仔讀沙X田崇X小學,馮x堯和馬崇唔收,最後叩得這間,她的親戚都話唔知點解,重串我個friend:「你個女咁叻都係讀呢間咋!」激到我個friend死死吓。

回覆 2# kls12 的文章

她就是被那些教學理念吸引,而她住沙田,個女得15分好的小學爭崩頭,所以她就選擇了這間直資。估唔到中學會收band3生,令她很失望,她說:「就算點都要讀1年,待明年轉校。」我見bk呢度d媽咪意見很中立,所以來問問。

原帖由 Elaine012 於 11-8-16 18:44 發表
朋友的女兒考到沙田王x輝直資小學,一心等九月讀P.1,今天收到她的電話,她說很擔心,因為知道某親戚的兒子今年會在這校讀F.1,但親戚的兒子屬band3,操行、成績都是中下,點解咁容易就考到呢?(他是沒有人士的)而小學又有咁多人報考呢 ...

現在才擔心,好像是遲了一點,較好的小學已收完生了。
其實,這類直資沒有往績可尋,是以教學理念及資源取勝。單一個例子就令你朋友沒信心?
‹ 上一主題|下一主題