用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 其實去睇精神科係咪咁重要架?
go

其實去睇精神科係咪咁重要架? [複製鏈接]

其實去睇精神科係咪咁重要架?
如果唔去會唔會影響小朋友第日排位架?
咁第日5歲既評估係咪係評估中心做架? 關唔關醫院果邊事呢?
我小朋友讀緊S位既, 唔洗食藥
   0    0    0    0

我係女仔,我之前同你一樣,因為吾想又請假,想亞仔放暑假時我又放大假先去覆診。於是在6月份打去改期,點知精神科比吾倒8月期我,要11月先有期,係2:30pm。正如owl_2046話齋,s位下午的時間表比較輕鬆,而且亞仔開始大,吾洗日日訓晏覺都得,所以我覺得都ok,接受咗。

冇錯,你忘記咗日期,係可以打電話返去check返自己個期,不過,成日都冇人聽電話,要留言等佢覆。或者你可以check定學校邊日假期先,夾倒個期就吾洗請假啦。

去見醫生都係半個鐘左右, S位到下午除左個別訓練OR開小組比較緊要, 其他都係飲飲食食瞓下玩下玩具之類, 搵日冇咩野攪咪去見一見, 加上6歲前評估係醫生/心理學家做, 去到同佢地 social 下都有幫助.

原帖由 我係女仔 於 11-9-26 21:59 發表

佢去左第一次半年前, 但今個月9月份有又有得見, 但我唔記得邊日, 其實可唔可以打電話吞遲架? 我唔想唔返學呀

原帖由 Capricorn2521 於 11-9-25 16:12 發表
去開個file先啦。雖然你依家讀緊s位可能冇乜幫助。因為佢地認為s位已經有好全面的訓練及支援。但當小朋友遲d轉I位或E位或上小學後,佢地會有短期的社交訓練小組或小一適應班比小朋友。(這是上年同學媽咪告訴我的) ...

佢去左第一次半年前, 但今個月9月份有又有得見, 但我唔記得邊日, 其實可唔可以打電話吞遲架? 我唔想唔返學呀

去開個file先啦。雖然你依家讀緊s位可能冇乜幫助。因為佢地認為s位已經有好全面的訓練及支援。但當小朋友遲d轉I位或E位或上小學後,佢地會有短期的社交訓練小組或小一適應班比小朋友。(這是上年同學媽咪告訴我的)
‹ 上一主題|下一主題