用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生成績怎樣才要補習?
go

小學生成績怎樣才要補習? [複製鏈接]

囡囡讀小二,成續在班中間,全級唔知排名,唔知要否去補習,因為囡囡話好多同學仔都有去補習,我只係怕佢咁細就要補習,大啲唔知點算?而且佢唔想去補,有家長俾啲意見嗎?
   1    0    0    0

Ting0329 發表於 12-3-1 13:02
亞女小六, 六年來只去過數個月補習社, 成績一直維持全級頭幾名. 我覺得小朋友一定要夠訓(10小時), 上堂才可 ...
我囡可能都係唔够瞓,佢每晚成10:30pm至11:00pm先瞓,第二日7:30起身,佢做事比較慢,浪費好多時間每晚9:30-10:30先可以完成功課,有時可以9:30前完成,是她自已要求自已9:30完成的.

Heima04 發表於 12-3-1 11:17
回復 candytsy 的帖子

Hi, 樓主, 你有幫囡囡報補習班嗎? 還記得我說於2月開始已取消哂小兒所有補習班嗎.
我到呢刻都冇幫佢報補習,還在堅持中,我都發現好了些,上學期差係因為我生了小B,小了時間跟她的功課.

亞女小六, 六年來只去過數個月補習社, 成績一直維持全級頭幾名. 我覺得小朋友一定要夠訓(10小時), 上堂才可專心及吸收到, 加上多讀課外書及報紙(建議星島出的星兒/GOODIES)就好夠, 不必去補習社.

回復 candytsy 的帖子

Hi, 樓主, 你有幫囡囡報補習班嗎? 還記得我說於2月開始已取消哂小兒所有補習班嗎.

經過一個月訓練, 小兒亦開始會在我放工前自行做工課, 昨天在我回家時還自動自覺將全部完成的工課給我對呢。

現正訓練他多看課外書, 每天都陪他閱讀中、英文故事書, 他亦看得很開心, 雖然上學期他的成績退步了, (在全級只在中間位), 但讀書的路很長的, 我決定不會再報補習班的, 正盡力提升他對閱讀的興趣(雖然起步似乎慢了), 但我覺得他好像正進步中。

所以, 樓主, 一起努力吧, 未必一定補習才會好的。

王國會長

candytsy 發表於 12-2-27 10:08
想問下你囡成績OK嗎?有沒有進步?你擔心小六派位嗎?
我囡成績都OK, 一直都冇乜進步也冇乜退步,  我一直都冇乜迫我囡讀書又或學什麼用來入什麼名校, 所以暫時都未(識)擔心小六派位, 而且我囡讀官校有自己聯系中學, 如果keep 到目前的成績就可以入聯系中學.

瑩瑩老豆 發表於 12-2-26 22:39
又唔一定其他人補你就一定要跟, 最主要自己覺得同個囡想唔想.

我囡讀到小四都冇去補過習, 平日都係放學佢 ...
想問下你囡成績OK嗎?有沒有進步?你擔心小六派位嗎?

jy0212 發表於 12-2-23 17:31
其實都好睇間補習舎。我之前補果間,真係又求其,d字寫到打風都收貨。默書常期得七十幾!
後來而家轉左第二 ...
我個囡好細膽,大聲同佢講野佢都話人地好惡,怕著佢,平時老師惡佢都吓到唔想返學,我怕這種惡的補習老師對佢無效.

jy0212  所以幾時都話,補吾補習,好睇小朋友本身嘅性格。同埋家長有無時間~  發表於 12-2-28 14:23

王國會長

candytsy 發表於 12-2-7 15:17
囡囡讀小二,成續在班中間,全級唔知排名,唔知要否去補習,因為囡囡話好多同學仔都有去補習,我只係怕佢咁細就 ...

又唔一定其他人補你就一定要跟, 最主要自己覺得同個囡想唔想.

我囡讀到小四都冇去補過習, 平日都係放學佢自己做晒D功課, 但書就唔會溫, 我地兩公婆要返工通常七點幾回來食埋飯八點幾睇下佢D 功課, 大意錯就唔理等先生改, 唔識做才會教, 有黙書就會同佢黙下, 測考通常都係測驗前兩三周開始衝. 以前我有問過囡囡想唔想去補, 佢話唔想就一直都再冇提了.

其實都好睇間補習舎。我之前補果間,真係又求其,d字寫到打風都收貨。默書常期得七十幾!
後來而家轉左第二間,個阿sir好鬼惡,我個仔都惊左佢,
但而家d字寫得整齊好多,默書哩幾次,都有九十分以上,暫時都幾滿意

你覺得有需要嘅時候就係時候。而家開始差不多啦,早總比遲好。

如果功課不會做,就要補!

回復 qkhui 的帖子

我又住馬鞍山, 可唔可以PM我講我知邊一間?

醒目開學勳章

candytsy 發表於 12-2-17 17:09
看來我都係自已跟好啲,但每晚收工八九點先來同佢對功課,改得來都成十點幾,已經冇時間揾習.
...
我從來都唔會幫阿仔改功課,錯我都由佢交,我會抄低佢做錯既題,有時間就教返佢,教到佢明,再出差唔多既例子俾佢做。

睇家長想孩子在學業上進展快定慢,(補)字可=補充,/補救,(習)=學習/練習/習慣。

candytsy 發表於 12-2-17 17:09
看來我都係自已跟好啲,但每晚收工八九點先來同佢對功課,改得來都成十點幾,已經冇時間揾習.
...
唯有星期六, 日溫多D... 我閒日都同唔到呀仔溫太多... 仲要練樂器.. 九點就要瞓..

Hoho8 發表於 12-2-17 00:34
现在好多家长把孩子的读书都推到外面的补习社。小1是孩子一个新的学习阶段, 家长应该陪同孩子建立自我学习 ...

Heima04 發表於 12-2-17 11:15
樓主,你想找的補習社目的是甚麼? 有的只是做功課, 有的是補專科。
小兒在過去一年到補習班做功課, 但發覺作 ...
你的經驗正是我問這問題的原因,因為我就係擔心補習幫不了她太多,而時間金錢都花去了,正如你所講大家都很疲倦.我相信我囡囡到外面補習較果都會係咁,試過找補習老師上門一對一,但見到老師哭了很耐唔肯要老師幫,十問九唔應老師,結果補不成,取消了.

樓主,你想找的補習社目的是甚麼? 有的只是做功課, 有的是補專科。
小兒在過去一年到補習班做功課, 但發覺作用不大, 功課未能完成, 壞嘢學足一籮筐。
由於小兒P2, 中文差, 亦曾到補習社每星期二次專科補中、英(1對2), 補了3個月,發現成效不太大, 但私人時間無哂, $又無埋, 仲經常頻頻撲撲去上堂, 彼此都很疲倦。
故現在所有補習都CUT哂, 現正訓練他自已做, 其他的教得幾多得幾多, 不過都好勞氣架, 努力中。

现在好多家长把孩子的读书都推到外面的补习社。小1是孩子一个新的学习阶段, 家长应该陪同孩子建立自我学习的习惯。家长应该尽量自己来教, 除非像英文口语可以到外面。自己教可以知道自己孩子的能力和缺点, 及时矫正。小1课程不算难, 大部分家长都可以应付。

孩子的成绩不要看的太重, 每个孩子有自己的特点, 多鼓励和陪同他一起面对并解决问题, 要有耐心和毅力
‹ 上一主題|下一主題