用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假如take咗一間直資學校offer,可否改take第二間 ...
go

假如take咗一間直資學校offer,可否改take第二間 [複製鏈接]

亞仔剛剛收到一間直資學校email通知話收佢,但下星期便要交留位費、student record form & letter of undertaking。但可惜這間並非首選,而其他較心儀的直資學校尚未有結果,假如註咗冊後,才收到心儀的直資學校的offer,可否向原來的學校退學並取回student record form 以confirm 第二個offer?請問大家有否相似經歷,可否教路?

1    0    0    0

khmom 發表於 12-2-8 16:31
回復 ohnono 的帖子

請問到時可用甚麼較好的藉口取回student record form?  是否很快可取回? ...

呢樣野係好普通事,亦都經常發生,d學校都慣晒,上年我都有陪人去過,好快就可取回,亦唔會留難你。直接同佢地講話搵到第二間就得,唔駛驚,好多時d學校見你搵到間好學校重會祝福你添,講番句多謝就走得!
:verycold: :verycold: :verycold:

我唔清楚原來有限期。我聽番泥的是直資收左都重可以等到7月大抽獎放榜後再去叩門。
都唔知邊樣真邊樣假?
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 meimeimama1 的帖子

letter of undertaking 中提到會於4月23日或之前將承諾書送交教育局,學校會否收到student record form & letter of undertaking便併送交教育局,而不是等到該日期?那便很難取回。

回復 ohnono 的帖子

請問到時可用甚麼較好的藉口取回student record form?  是否很快可取回?

更係可以,最緊要去返d証件和辦理取消手續然後去第二間註冊就可以。
若轉第三、四間都係同一個辦法。
‹ 上一主題|下一主題