用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 以中文程度而言(繁體), RC or Funful/Think 較高? ...
go

以中文程度而言(繁體), RC or Funful/Think 較高? [複製鏈接]

2    0    0    0

別誤會!只是有位叫壞女孩嘅網友問HY=?

回覆:以中文程度而言(繁體), RC or Funful/Think 較高?

壞女孩: HY = Heep Yan

回復 joanthony 的帖子

我估你是說 FUNFUL(LOCAL STREAM)收了你仔仔,你仔仔程度應是超學年.  FUNFUL LOCAL STREAM中英數同LOCAL 小學差唔多, 只是英文方面比好多LOCAL小學更注重. 所以不少學生英文能力都好好. 如果你是打算仔仔升LOCAL津中條路, 就不用去想RC或THINK.  如果是想走國際路線, 我會支持考慮一條龍.  升中時可以不用再煩一次.

引用:回復+joanthony+的帖子 三間學校中,++我只

三間學校中,  我只清楚了解FUNFUL和RC.

FUNFUL(不是國際果邊) 上課時間去過幾次, 之前都認識幾位家長, 有睇過課程同考試卷同默書, 覺得中文程度比本地學校淺, 但都接近本地直資學校, 相信佢地學生如想升本地中學應是沒有問題的.

如是SEGAR ROGER (FUNFUL國際), 有朋友教過, 評價是學生中文程度普遍都低.

RC, 親身體會, 用書方面, 在國際學校是很難得.  部份學生中文能力相當強.

去過RC school tour 同TIS Open House, 個人認為TIS俾我感覺都好着重中文,周圍都貼滿中文作品,每日1小時授課加半小時練字(校長話)。如果淨用時間嚟計,RC少啲,每星期共五節,每節4O分鐘,有三日有一節,有一日就兩節(根據RC網頁)。到RC參觀,周圍極大部分只見英文作品展出,當然咁唔代表學生中文唔掂,我相信RC相對其他ESF嘅中文已經好好多,這亦是我target RC 嘅原因。

個人認為因為TIS唔係top嘅小規模國際學校,佢一定要行IB同雙語教學先生存到,或者話可以吸引到我呢類家長,又想英文好,又唔想中文差,又想小班活動教學,考直資私校又冇信心,但係又俾唔起好多!所以佢嘅中文唔會同本地差好遠。除咗HY,如你有留意,亦有考到蔡繼有、華仁、甚至RC,戰果不俗。當然佢嘅硬件就絕對冇得同RC比喇!而英文以我顴察所得,當然係RC高班啲啦!

壞女孩  May I know what does HY stand for ?  發表於 12-6-19 13:56

回覆:以中文程度而言(繁體), RC or Funful/Think 較高?

should be RC.  But all depends on home tutoring.

‹ 上一主題|下一主題