用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際朗誦節 2012
go

校際朗誦節 2012 [複製鏈接]

今早朗誦節syllabus剛面世,傍晚已收到小兒朗誦老師提供的英文誦材,但老師稱今年度的中文誦材要到八月中才出版,唯有先預習英文誦材。
各位bk mum可以問學校或老師索取誦材,Happy Summer
Sharon
   3    0    0    0

幼稚園同學參與N1,N140,N476,N478,在12月31日當天,年齡必須足5歲
未報名就要手快啦,下星期初就好難找centre或老師會員代為報名

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:校際朗誦節 2012

請問校際朗誦節有冇限參加年齡?

回復 sharon0908 的帖子

請問有無好的朗誦班介紹,謝謝

又一併解答
- 英文188,223,224,225、粵語和普通話誦材已面世,學校和centre老師應已收妥,我前幾天已從孩子私人老師手上取得誦材和briefing
- 以往有一間九龍塘宣字頭的小學,有上載誦材,今年不知還有沒有,但做法不穩妥
- 各位不用在版面或pm問我取誦材,過百首誦材,我也不知如何開口問老師取與自己孩子沒太大關係的物料,請自行問學校或centre老師
- 報名問題,如centre也幫不上的,這個我可以代為轉介,請pm,免得admin下筆封版。很多幼稚園沒申請做會員,未能報名,是多年的問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

各家長如需索取資料, 請直接pm有關人士, 請於版面留言, 多謝合作!!

有人可以代報嗎?...你地知唔知邊間 centre 可代報呢.?

喵媽  我見到好多間都有代報喎! 你去附近既普通話教室睇下吖!  發表於 12-8-15 16:24

請PM有關英和普經驗老師contact。Thanks!

sharon0908 發表於 12-7-16 17:15
回復 喵媽 的帖子

我陪太子讀書的經驗

謝謝分享!
我都覺得亞仔普通話發音好好...反而廣東話有時又不太準...可能我地從來冇遂隻字教佢啦!

回復 喵媽 的帖子

我陪太子讀書的經驗
廣東話 / PTH / 英文朗誦係三樣野
由中文轉戰英文,好易俾人話浮誇
由英文轉到PTH,唔夠感染力
由PTH到廣東話,發音有排執
廣東話到PTH,腔調唔夠純
可以即時「轉台」的,玩多兩瓣唔係太辛苦,係麻煩一點
會唔會有其他bk mum有類似經驗呢

我想問多唔多小朋友同時普&英朗誦, 會不會影響當中表現?
因我見普通話那班英詩好似差d, 英詩那些普通話亦一般, 可能係音問題?
因亞仔一向參加普通話, 不過每年亦會參加校內的英詩, 但就唔同時間進行!

一併解答
~~老師話中文誦材於八月中出版,大會八月初才決定確實日子,街客是買不到的
~~所有校際的中英文誦材可找學校、外面centre或私伙朗誦老師,他們手持的應該準確。網上版本有bugs實屬平常,用於比賽隨時失分
~~版主一向呼籲別在留言版面問誦材琴譜,大家留意就是了,免得此版一旦被消失,交流機會也消失,新朗誦bk mum就此處處碰釘,這個校際太多煩事
~~我識得一堆著名學校英文的老師也把自己孩子給外面的朗誦老師教,並非自己不懂,而是朗誦根本是另一個專業範疇。大家日後不用在此或pm問我自己的contact (我每年收到數十個這類問題),我只是陪兒子和姪仔由細玩朗誦玩到大的bk mum,我都係所謂名校老師,仲係教高中英文,仔,俾別人教好
~~校際行member制,家長無得直接幫細路報名,有誦材的外面centre和老師,絕大部份係member,報到朗誦節的可以報音樂節 (調番轉未必)
~~部份幼稚園無做校際member,小學中學好難唔係member
~~9月學校老師揀唔到自己個仔train,***即刻***找外面幫手,9月中截止報名 (正確係20/9,但臨近截止日至找人報名的成功率極微,唔係出唔出得起錢的問題)
~~有一部份學校,老師唔揀,家長連報名機會都可以無,投訴都無用,包括九龍塘區貴族名校,慳番啖氣

zuzu888 發表於 12-7-5 17:48
請問係咪一定要經老師/ center 報...自己得唔得
through school

請問係咪一定要經老師/ center 報...自己得唔得

幾時出普通話呀?
‹ 上一主題|下一主題