用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包標準重量
go

書包標準重量 [複製鏈接]

請問有冇人知一個小學生, 書包的重量標準, 應該唔超過自身體重幾個 % 先叫健康呢?
   0    0    0    0

回復 jessc 的帖子

拿水樽盛水;这提議几好;但是如果学校是20年校舍;我选择自己帶水!

或者部份書都要手挽, 如功課袋

另覆前面,早年的計法係書包要少於身體1/7.
愛收集舊書包、背囊的傻人

jessc 發表於 12-9-21 00:59
回復 chanwendy 的帖子

所以要考慮多一點東西用手挽。

我每朝只係裝少於 100ml 的水咋, for 佢在校車上有需要時飲, 佢係返到課室先添滿的.  我女坐校車, 其實都係朝早等校車的十分鐘, 到學校後上課室的路程, 放學落車到婆婆家的三分鐘路程, 同夜晚由婆婆家返自己屋企的十五分鐘路程係要揹住書包啫.  所以有時佢話好重, 我夜晚就會幫佢揹一段路囉.

所以要考慮多一點東西用手挽。

例如水樽(如學校安排到)返到學校才載水
愛收集舊書包、背囊的傻人

終於有人覆我了.  15% 好難了, 我女書包其實唔算重, 只係 7lb, 我女幼稚園同學仔好多話 5kg 以上, 即係過 10lb.  問題係我女好輕, 只得 35lbs, 所以 7lbs 書包經已係體重的 20% 了.

OIC等我磅下先

書包重=體重15%以下為之健康
‹ 上一主題|下一主題