用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇諗過俾仔女學d冷門d嘅樂器?
go

有冇諗過俾仔女學d冷門d嘅樂器? [複製鏈接]

哈,,話說囡囡前幾日睇完學校安排嘅中樂團表演, 話有興趣想學古爭、琵琶....
本來想俾佢學鋼琴,,諗諗下又覺得中樂都幾特別~~而家心大心細
   1    0    0    0

保守估計起碼吵五、六年。
是找"好"的難、還要你願意付出....$和時間!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

如果想突出,可以學啲冷門樂器,將來如果學校有樂團會易入啲。
中樂唔太熟,但如果西樂可以試下學雙簧管,不過難搵老師(相對鋼琴、小提琴、喇叭之類)

當然,大部份樂器初學在家練習都「非常」吵耳,而呢個時間大約有半年到一年。

回復 sh_yip 的帖子

聽朋友講觀塘有間新開叫mus-icon都唔錯,可以上去佢website望下,我都想幫個仔報下.

入小交響樂團或中樂團門檻有D高,若果學流行音樂就另類D,小朋友興趣大D,又可以造自己嘅歌,觀塘有間新開嘅音樂中心可以幫學生組band同學造歌,有唔同嘅流行樂器學加有考試課程,仲可以幫學生報考聖三一rockschool試添,環境又好,地方又就腳.

醒目開學勳章

回覆:moonychan 的帖子

數一數二的熱門中樂器

我仔小一開始學二胡, 冷唔冷門??

回覆:xxariesxx 的帖子

請問係邊度學夏威夷結他好?

回覆:ilovethiscow 的帖子

包括小提琴手高晉!

回復 lingb1314 的帖子

I guess if a kid learns a musical instrument that is very uncommon, then the kid may be bored since it would be very difficult to find someone with same interest.  However, as the above moms have pointed out, the musical instrument that you mentioned are quite common.

回覆:lingb1314 的帖子

回覆:ada1812 的帖子

請問你仔仔幾多歲呢,

回覆:lingb1314 的帖子

學中國笛子都幾好呀,樂器又唔貴,萬一試過冇興趣都唔浪費,指法簡單過西洋flute, 我細仔都有學緊,可以經考試局報考中央音樂學院考試。

天惠媽

其實中樂團我覺得幾好玩....
我雖然年紀大左少少先玩中樂... -______________-
但係樂團度可以學到好多野...
PS;;我係學柳琴... 之後出左私人學...老師話其實柳琴同小阮差唔多

回覆:xxariesxx 的帖子

如果目標唔系演奏家,幾多歲起步也不成問題。

回覆:有冇諗過俾仔女學d冷門d嘅樂器

我女5歲,剛俾佢學夏威夷小結他,簡單d佢又係興趣。起碼唔使迫佢吖

‹ 上一主題|下一主題