用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比諾幼稚園 回水
go

將軍澳比諾幼稚園 回水 [複製鏈接]

昨天致電幼稚園查詢 繳交雜費事宜
校長竟然說學校於商場的租約期滿,另一校舎也尚待牌照審理
結果是部份原本取錄的N班學生會失去學位
同時可到校取回留位費秋校服費千多元
並可登記留位,如有學位時再通知家長

吹脹!唔打電話去查詢都唔知發生咩事。
有無其他比諾受害者?
   0    0    0    0

Interview完後一直無寄過信黎......「曾被取錄」,但係因為「遲確認」所以失去學位。......答應再次取錄......怕再「郵遞失誤」,本人不下3次跟校方確認住址......當然,我又沒有收過信......
過程九成九相同! 直至上週上門問個明白,才知學校一直隱瞞真相,所以我立下決定不再被他們帶遊花園,馬上退款,情願四出扣門.

miniCH  Oh no.... 原來唔係只得我一個咁唔好彩…  發表於 13-6-11 16:33

回復 kekecow 的帖子

23個月啦。
唔好期望呢間學校會主動打電話或寄信俾你。真係想讀既就打電話問啦。
不過你個小朋友值得讀更好既幼兒園。

回復 miniCH 的帖子

我想問你個囡囡幾大呀? 因我都報左但未通知我去INTERVIEW :(

補充多句,我個女俾Deborah主流班收咗啦。

因比諾問題,上星期致電Deborah follow up 2nd interview確實日期。本來話國際班要6月尾先有得second interview。但我臨時改變主意,改申請主流班,結果可提早於上星期六interview。Interview完原本要等2個星期才知結果。但是向Deborah解釋比諾情況時,Deborah特別處理,並於今個期星期一通知取錄啦。

另Boxhill都好considerate,校長super nice同有好modern既教育理念,原本放棄咗個offer都願意再次收我個女,雖然最後我都係選擇了Deborah. -_-"

未有offer的不妨考慮向呢兩間問問啦。

crystal媽咪  DEBORAH 處理得好彈性喎, 好體諒到家長的需要  發表於 13-6-11 14:34

elainechoy2000 發表於 13-6-6 12:38
老實講, 比諾依家貼錢俾我, 我都唔會讀.
5月中我係bk 知道將廣校舍會搬先知道有家長會開....完全無 ...
完全同意呀!我都退左錢了,佢地真係好混亂

比諾收咗我小朋友富寧花園新校舍嘅PN全日班,之前校長打嚟話開放日叫父母帶小朋友去參觀新校舍,我哋有去參觀。之後so far我都冇收到任何通知話要等牌照定點樣喔。

咁如果新校舍一直攞唔到牌,我個B係咪都冇得讀...

回覆:將軍澳比諾幼稚園 回水

親戚做開幼稚園行政都話依家選校千其唔好選商場入面果d, 13年開始大把幼稚園做唔住,因比唔起租金!

0甘都幾離譜

老實講, 比諾依家貼錢俾我, 我都唔會讀.
5月中我係bk 知道將廣校舍會搬先知道有家長會開....完全無電話或信件通知. 問返學校話無可能佢地已經寄左信同電話通知左家長....算數費時嘈.
開完家長會後, 有3間幼稚園可以接受比諾的學生...我都take 左其中一間...親自請左假去參觀間學校, 人地學校要等比諾轉d學生資料俾佢 (正常呀, 你唔俾資料我, 我點選擇學生)
等左2個星期.....6月4日我收到比諾通知可以6月5日去我自選間幼稚園註冊, 滿心歡喜既我又請多半日假去註冊, 點知去到間幼稚園佢先同我講比諾一直只同佢講有1位學生會轉介黎而且學生既資料我都係6月5日1:00pm 左右先收到, 我開多左班請左老師所以只可以繼續收生.....今日你地有批家長黎話要註冊我先知有咁多人.......  我聽到真係 O 晒咀....完全估唔到比諾可以安排得咁差, 依家我小朋友只可以做WAITING......

比諾我對佢係完全失望, 無書讀都唔會再返轉頭.

等我講清楚D,我個case有D特別。

Interview完後一直無寄過信黎,雖然其他學校既回郵信封全部收到。
所以電話查詢問interview結果時,主任說小朋友雖然「曾被取錄」,但係因為「遲確認」所以失去學位。
多番追問下校方才答應再次取錄,但要由原本安排的AM學位調去PM班。

因怕再「郵遞失誤」,本人不下3次跟校方確認住址,以免又錯失繳交雜費時間。
校方同時預告5月尾會發信通知2千多元繳雜費。
殊不知5月中再次打電話給比諾時,學校已告知所有繳交雜費通知書已經於5月頭寄出!(當然,我又沒有收過信)
即是我又一次可能因為「遲繳款」而失去學位!

隔天致電比諾校長直接問個明白,校長就交代說商場學校因加租可能不續租,另一校舎也尚待審批牌照。如仍有興趣可以:1)安排另一校舍waiting list, 或2)取回千多元登記/留位/校服費。

不明不白被安排入另一校舍'waiting list'或安排refund, 算不算失去學位?

剛打過电話,可退款,不過話n班会开喎??????遲些会發信交雜費?????

miniCH 發表於 13-5-30 14:02
昨天致電幼稚園查詢 繳交雜費事宜
校長竟然說學校於商場的租約期滿,另一校舎也尚待牌照審理
結果是部份原 ...

早2星期有家長話佢地發信通知話係搬去第2度喎, 無話取消學位:
將軍澳諾比搬遷

請問大約几時回水,親身回現金?还是?

咁咪冇書讀?揾唔切喎!

‹ 上一主題|下一主題