用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無藍田小朋友今年要報k1?
go

有無藍田小朋友今年要報k1? [複製鏈接]

3    0    0    0

misstriangle 發表於 13-8-22 01:19
多謝你既意見. 平田救世軍咁串?! 好在我都無打算報哩間金麗我唔想咖, 不過我老公想嘛. 因都係99囉, 同埋阿 ...

同埋我真係覺得要排隊黎拎表... 真係好耐人尋味!!!  <~~同我諗法一樣呀, 我知有人俾2,300蚊俾人去排, 亦有D屋企人輪流去排, 仲要係唔止排一日果隻, 呢D學校更好我都唔會去報...
同埋去到咁上下時間, 唔夠人既佢地都會係咁CALL返D學生睇下有無興趣,
因我識另一個同事佢個囡就係咁, 收左2,3次電話啦,
我老公個外生囡都係開學後打去問的
我同老公都接受要搭車返學, 因為我地係親自湊佢返/放學, 不過唔好太耐囉,
之前麗港城靈糧堂我都報左呀, 俾阿囝試多D INTERVIEW 機會...
快9月, 開始作戰啦~

misstriangle 發表於 13-8-13 00:53
你淨係報一間?

你好呀, 唔好意思咁遲先回覆你因近排太多野做少上黎,
我當然唔會只係報一間咁少,
不過經過之前報N班既經驗同資料搜集,
加上我囝已有一間學校既K1 OFFER,
所以今次我唔會報咁多學校咋
屋企附近既金麗唔係我杯茶, 因為連拎FORM都係要排好耐隊...
但我知呢間都係一間好學校, 因我老公個囡之前係到畢業,
平田救世軍我唔報啦, 因為之前報N班時我地拎返D表去學校時,
果個小姐可能因為SUMMER 執野問題掛, FORM 都唔收我 (因知我個B係細仔),
後來仲話可以唔駛報都得, 因為多數唔收, 但後來我又知收左好多細B...
所以我覺得呢間既MISS (?) 有點問題,, 當然都可能只係個別事件...
但唔怕遠少少既話, 觀塘基督教幼稚園都幾好...

我都係今年要幫個囡報K1,好頭痛……

回覆:有無藍田小朋友今年要報k1?

Think 朗思公佈咗14-15 入學申請程序啦

原來迦南 50名都冇

我都係住藍田, 要幫囝囝報下年度既K1,
打算報黎緊月中開始報名既靈糧堂,
各位多多指教~~~

回覆:有無藍田小朋友今年要報k1

我住觀塘,我今日都上網報左啟思,
黎緊月中我會報埋靈糧

回覆:misstriangle 的帖子

我上年報左4間,救世軍、啟思、金麗同圓玄幼稚園,藍田既幼稚園我都親身行過一次,睇下環境同路程遠唔遠,康盈我覺得一入到去校舍好黑,老師無笑容感覺唔多好德田、聖匠、靈糧堂、迦南太遠唔駛諗,因有時要嫲嫲帶金麗好多人報,有D早兩日已經去排隊,我上年就5點幾去,排得最後唔代表機會微,因有好多人到最後放棄,我個女in完話後備位都無,點知7月頭打來話仲有位。之後in啟思收左阿女,嗰日阿女好合作,有問必答,同老師玩得好開心,走時又講ByeBye可能咁樣收左,最後我揀左圓玄,呢間老師同D清潔阿姨都好親切,同埋入到去感覺最舒服好乾淨。

回覆:misstriangle 的帖子

圓玄幼稚園都幾好,可以考慮下

引用:Quote:最愛爸媽+發表於+13-7-12+12:24+我個

原帖由 misstriangle 於 13-07-13 發表
我其實唔想報金麗, 因為我c6想報, 有法子都要報我唔鐘意哩間原因係都知道比較谷小朋友, 而咁多大陸人原因係 ...
其實讀邊間幼稚園同自行同統一派位無關係,某間學校多數派某小學是否因小學世襲制問題

‹ 上一主題|下一主題