用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 32分........
go

32分........ [複製鏈接]

小兒成績是32,計best 5數學 物理5**
中文 英文 BAFS 5*
生物 5
通識 4

佢想揀中大醫,但今年好似出左個global medicine既programme,收生成績應該會拉高,請問呢個分仲有冇機會讀到?

73662710  CU count 4+3x minimum around 41  發表於 13-8-7 21:40
   9    0    0    0

回復 Marco-ma 的帖子

他現在感覺好多啦,可能是他終於明白到當醫生背後的代價吧,謝謝各位的關心

Yanamami    發表於 13-8-13 22:19
MC1128  祝他前途似錦!  發表於 13-8-13 22:17

CharlesCKH 發表於 13-8-12 22:05
其實小兒本身咬子就不太清晰 且帶懶音 我就點擔心他不能順利通過考試 ...

哈哈...你呢個老豆好攪笑...

阿仔 OK 未 ?

回覆:CharlesCKH 的帖子

呢啲小問題,佢上咗堂好快就知自己點樣矯正。

CharlesCKH  thx so much!  發表於 13-8-12 23:36

CharlesCKH 發表於 13-8-12 22:05
其實小兒本身咬子就不太清晰 且帶懶音 我就點擔心他不能順利通過考試 ...
唉,現在先講!
希望他過關!

CharlesCKH  不好意思啊!我沒有實際考慮過他這方面的'能力'啊哈哈  發表於 13-8-12 23:37
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實小兒本身咬子就不太清晰 且帶懶音 我就點擔心他不能順利通過考試

Deleted.

引用:Quote:原帖由+Bluegene+於+13-08-11+發表本

原帖由 金瑪姬 於 13-08-11 發表
我係用家、細仔有自閉症,所以有留意ST、需求好大、中心好難請ST、私人執業約$700、45分鐘。目前係求過於供 ...
St 需求大, 由兒童言語治療到老人吞噬訓練都有得做, 就算將來人囗老化都可以做老人的client. 好的上門st 可Charge $900/hr. 唯一的是st 工作真要自己喜歡, 有耐性對兒童和老人, 聽過有人不喜歡中途轉系.

Bluegene 發表於 13-8-11 19:09
言語治療師
需求: 政府政策主導,職位包括政府 (DH, EDB)、醫管局、NGOs及外判服務供應商
供應:HKU, PolyU ...

政府主導o既係供應,市場需求由樓上幾個回應都可見一斑。

其實只有HKU o既課程係UGC-funded, PolyU o既碩十課程係自資,仲未過Validation(依家只能叫准入課程), 你講個教院o既課程都係自資,亦根本唔係訓練ST(無能力亦無資格呢),不過當然都係見到市場需求大,大家都想分一杯羹。

任何職位/專業,如果只係睇一個PATH,o咁都怕會係一世一職位。

Anyway, 樓主,我無意騎劫呢道,祝令公子早日搵到自己o既方向!

補充一句:外國讀ST,由於無粵語口語發展發音o既訓練,係香港只能做到英語言語治療。

回覆:32分........

我既工作知道宜家細路多左,成日都要轉介去睇 st doctor,所以將來政府只會越請越多呢個位,醫生就成日都要 ot,但 st doctor一定唔洗 ot, 因所有症都唔趕既。。。。。真係一個好好既職業

言語治療師
需求: 政府政策主導,職位包括政府 (DH, EDB)、醫管局、NGOs及外判服務供應商
供應:HKU, PolyU, IEd 同外國回來,PolyU 同 IEd Master 係近年開,一開始有畢業生有impact
職級及職位:政府、醫管局、大NGOs 有少量高級位,好難到。預要一世一職位。

回覆:32分........

醫生有無國界醫生,ST係大災難既義工隊都好有用!

M@ggie :-D

Deleted.

回覆:Bluegene 的帖子

而家仍然得HKU有呢個專業課程,同埋理工嘅碩士課程。言語治療師嘅需求係老人科,復康科,尤其兒童發展方面需求都好大。除咗政府,醫院,服務機構,而家有好多學校外購言語治療服務俾特殊需要學生。

引用:+本帖最後由+Bluegene+於+13-8-11+11:20+編

原帖由 Bluegene 於 13-08-11 發表
我係用家、細仔有自閉症,所以有留意ST、需求好大、中心好難請ST、私人執業約$700、45分鐘。目前係求過於供、將來5清楚。

M@ggie :-D

jclee 發表於 13-8-11 11:13
ST需求越嚟越大,都好多私人執業。

"需求越嚟越大",但畢業生越黎越多喇,HKU好似 1991年出第一批ST.

Are you ready?

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=100381&do=blog&id=10870

CharlesCKH  我讓小兒看了這篇文章 他開始有點猶豫了  發表於 13-8-12 22:28

回覆:Bluegene 的帖子

ST需求越嚟越大,都好多私人執業。

samsam123321 發表於 13-8-11 09:07
你應該這樣想。佢讀唔到medicine 係好彩。我識個人已成醫生的都有情緒病。speech therapist 人工唔差,係無 ...

咁有個假設係畢業後揾番ST的工作,另外要明白僱主同職位有限,人手需求比其他輔助醫療職業低。可能一世做同一個位,亦冇得升。要真係了解同鍾意至好。
‹ 上一主題|下一主題