用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE) ...
go

好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE) [複製鏈接]

小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)2歲班(PN), 回想早幾個月獲錄取時, 十分高興, 能入讀一間有小學及用英語既幼兒園.. 但於兩星期前, 問題便開始了. 小女一早申請之校車服務遲遲未有聯絡通知, 在追問之下, 原來冇位FULL晒..... 得知時真係十分氣憤及冇耐, 多次同校方反映及要求見校長, 只獲校方職員膚衍回覆, 校長至今一個電話回覆都冇!!!

十月返學, 九月中在追問下先知冇校車, 作為在職家長真係後激氣!!向EBD COMPLAINT又冇用, 想搵校長求助, 又扮忙扮大牌, 校方只推晒落校車公司, 校車公司就更加一句唔好意思, 真係冇位就算!!

我地真係對呢間學校真係好失望, 但又reject晒其他offer. 依家除在自己接送都冇其他辦法!!請問有冇其他聖若望家長有相同問題??

5    0    0    1

引用:小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST.+JOHAN

原帖由 cynthiaD 於 13-10-05 發表
小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)2歲班(PN), 回想早幾個月獲錄取時, 十分高興, 能入 ...
我都覺得如果最終都係無校車都唔係一個問題,問題係如果家長打到去搵校長,而校車是學校管理既,校長都好應該回覆家長,坦然去回覆點解無啦啦校車full左咁遲先通知。
不過,選得遠既學校,又真係要承受校巴所帶來既問題和風險,只怪經驗唔夠,我都係今年先知校巴d位係好緊張架。

人多了, 又多左人鍾意出去讀.
唔好講校車, 而家出 KLT 連街車位都好緊張. 覆左你, 分分鐘都會同你講冇位

朋友個 B 上年係 SX 讀 PN, 味一樣係冇校車, 自己接送左成年

而家間間學校既校車都好緊張,因為校車公司寧願去做大6團都唔做校車,因為覺得冇肉食!

但而家旅遊既新法例 (唔記得叫XX法) 開始左,校車/ 旅遊車開始叫救命,因為好多零團費既購物團冇左,變相佢地生意少左好多!

長遠黎講校車服務可能正常番!

所以大6人原來對校車服務都好大影響!

回覆:好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)

Thx for sharing. I wont let my son to go for interview.

回覆:好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)

我覺得……好有問題!設身處地,如果冇校車,當時話ok, 突然冇,都會好無助,兩歲人仔,好嘅學校可以連爭玩具咁小事都會同家長溝通。

回復 chanti 的帖子

揀得呢間就梗緊問清楚有校車先揀喇, 7月交FORM confirm, 8月打俾校車公司CONFIRM同佢講十月開季都有問題, 到9月中再打就出事!!!

校車公司係學校指定既, 又唔係街搵既, 又得果2歲, 學校都唔CARE, 呢D學校一D都唔緊張D小朋友!!!

回覆:cynthiaD 的帖子

坦白講,無校車吾係學校既問題,學校應該係花時間係課程,教學個邊,而家好多小學都無校車,好多走曬去做自由行,賺多好多錢。我小朋友讀小學,得放學個轉有位,返學個轉要自己帶,不能怪校長,因為係我自己選擇一所遠但質數好及有直屬中學既學校。另外,小朋友係老師手,真係吾好投訴任何野,我好多朋友係幼師,真係會blacklist 個小朋友,eg 參加表演吾選佢,校內有得攞獎個d比賽先out 佢。而家無校車,不如試下安排自己或家人帶啦,再考其他k1睇下有無offer 再唸

引用:我仔上年都大SJC讀PN,我都覚校車服務一般

原帖由 aaalaulove 於 13-10-06 發表
我仔上年都大SJC讀PN,我都覚校車服務一般!但英文真係超強,2歲幾已經可以自己識讀多本故事書!

...
好嘢喎!SJC出名英文,不過我擔心老師質素

我仔上年都大SJC讀PN,我都覚校車服務一般!但英文真係超強,2歲幾已經可以自己識讀多本故事書!

readymama 發表於 13-10-6 06:57
其實現在校車服務係好緊張。在我幫個女轉校第二間學校有offer 後我都hold 住舊校的學位,因唔sure 新校校車 ...
你囡囡間學校咁好既?肯比你hold 住個位。

其實現在校車服務係好緊張。在我幫個女轉校第二間學校有offer 後我都hold 住舊校的學位,因唔sure 新校校車是否confirm, 我係一有offer 就問學校拎校車contact, 日煩夜煩個公司去make sure 有位俾我個女唔係我個女就去唔到新校。現在好多學校都開好多班,又有咁多學生,作為家長應跟緊d, 你怪人唔通知你,只怪你係competition咁高既環境用平常的處理步伐,現在你怪校長唔覆你,你又再犯同一問題,你如想同校長傾主動約佢要面見,call 到佢覆你,係日 call 幾次。

老公話呢間d校車服務攪"集運"黄左wow (話有mama post 了pic)

引用:仲有呢件小事一宗,一定要校長親自覆你? +

原帖由 sorman 於 13-10-05 發表
仲有呢件小事一宗,一定要校長親自覆你?

引用:我都覺得校車事小。但老師態度同質素好明顯

原帖由 Vickyblah 於 13-10-05 發表
我都覺得校車事小。但老師態度同質素好明顯有啲問題。如果係我麻煩啲都搵學校轉。話曬bb咁細個。唔鍾意返學 ...
其實現在我仍然覺得SJC是一所好學校,我朋友的仔仔上年讀PN,個老師好好,好有愛心,好有交帶,現在升讀K1,返學都返的好開心,所以我相信SJC是一間好學校。

至於我女女的情況,我覺得只是個別老師的質素有問題,所以仍在考慮應否轉校。

引用:我都覺得校車事小。但老師態度同質素好明顯

原帖由 Vickyblah 於 13-10-05 發表
我都覺得校車事小。但老師態度同質素好明顯有啲問題。如果係我麻煩啲都搵學校轉。話曬bb咁細個。唔鍾意返學 ...
完全贊成!

我都覺得校車事小。但老師態度同質素好明顯有啲問題。如果係我麻煩啲都搵學校轉。話曬bb咁細個。唔鍾意返學以後對學校有陰影就大件事!!

引用:小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST.+JOHAN

原帖由 cynthiaD 於 13-10-05 發表
小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)2歲班(PN), 回想早幾個月獲錄取時, 十分高興, 能入 ...
校車事少,老師英文唔好事大!

引用:Quote:原帖由+liukwanyuen+於+13-10-05+發

原帖由 crg 於 13-10-05 發表
包的士意思是每天都有固定的士接送?是否有這些服務?
肯比錢,一定有。吾肯比,拜拜

回復 babybaby@2011 的帖子

yup, we also agree english seems not the first language of SJC, the school principal and the teacher presented in briefing day also dun speak fluent english
‹ 上一主題|下一主題