用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求助!普教中點溫默書?【已解決】
go

求助!普教中點溫默書?【已解決】 [複製鏈接]

亞仔下年升小二是普教中,連默書都要普通話。但我啲普通話好唔得,有冇方法幫佢默書?會唔會有App可以做得到?
   7    0    0    0

引用:好多謝咁多位的意見。 今天我同一個同學仔

原帖由 michk 於 14-07-17 發表
好多謝咁多位的意見。
今天我同一個同學仔媽咪傾偈,問佢點同個仔溫默書。佢介紹一個手機App叫《自助默書》 ...
謝謝分享 等我都試下先!

kenwong888 發表於 14-7-14 13:23
You need to learn 普通話 la!
The parents seem only requesting their children to work hard!
But they ...
同埋我既方法係, 依家個個都打Whatsapp, right? 咁我個輸入法改用漢語拼音, 咁咪一邊玩一邊學囉(不過, 要有基礎的漢語拼音知識至得)。

回覆 little_yolky 的帖子

其實也難怪。在佢地心目中爸爸樣樣都叻過佢地,唯一有兩樣野佢地真係叻D,一係普通話,一係phonics。我地嘅年代都無呢D野!

kenwong888 發表於 14-7-14 13:23
You need to learn 普通話 la!
The parents seem only requesting their children to work hard!
But they ...
You know, 今時今日, 啲小朋友都幾inch下的。我老公好似你咁講, 用普通話幫阿囡默書, 佢唔係好正, 阿囡就嫌爸爸普通話差, 同老師果啲唔一樣。我就嬲嬲地叫佢自己背晒佢, 自己默。

最後,同學仔媽咪加埋我落去個Whatsapp群組裏。原來D同學仔媽咪一早已經用個自助默書App,而且每次默書前都有媽咪會Share個默書內容。只要用個App import番入出去就唔駛再自己打。

點解而家至話我知

birdbird 發表於 14-7-18 07:02
我都係咁樣做。我覺得小朋友有責任自己温,我在家用廣東話幫佢,只係輔助性質。

...
Good!

引用:+本帖最後由+lingling06+於+14-7-15+23:52+

原帖由 lingling06 於 14-07-15 發表

回覆 michk 的帖子
我都係咁樣做。我覺得小朋友有責任自己温,我在家用廣東話幫佢,只係輔助性質。

引用:Quote:原帖由+michk+於+14-07-17+發表好多

原帖由 nillnill 於 14-07-17 發表
請問有無iphone版?
我和同學仔媽咪用Android。所以唔知iphone有冇。

nillnill 發表於 14-7-17 17:59
Just search it out from apps store!

引用:好多謝咁多位的意見。 今天我同一個同學仔

原帖由 michk 於 14-07-17 發表
好多謝咁多位的意見。
今天我同一個同學仔媽咪傾偈,問佢點同個仔溫默書。佢介紹一個手機App叫《自助默書》 ...

michk 發表於 14-7-17 00:36
好多謝咁多位的意見。
You need to pay for automatic pronunciation, via download the dictionary by word counts!

回覆:求助!普教中點溫默書

好多謝咁多位的意見。
今天我同一個同學仔媽咪傾偈,問佢點同個仔溫默書。佢介紹一個手機App叫《自助默書》。我用部Android機裝左,開頭唔係好識用,之後開始明。
呢個App可以俾我輸入默書內容,跟住自己逐句錄音,又或者可以電腦自動發音。最正係支持英文,普通話同廣東話。仲可以做埋限時,真係好得意。

暫時未試過俾亞仔實戰。不知道好唔好用

aliceandleo 發表於 14-7-16 22:23
無問題喎,囡囡今年升小六啦,次次默書都ok
Good!

回覆:kenwong888 的帖子

無問題喎,囡囡今年升小六啦,次次默書都ok

My Sweet Heart- Minnie

引用:Quote:hkspiderman+發表於+14-7-16+11:44+

原帖由 kenwong888 於 14-07-16 發表
Good!
最重要留心聽書,全部都入腦有印象。回家幫她默書只是輔助。

hkspiderman 發表於 14-7-16 11:44
我地無理,照用廣東話在家默,回校小孩會自己識轉回普通話默,so far 只有唔識寫,無試過唔知老師讀咩而默 ...
Good!

我地無理,照用廣東話在家默,回校小孩會自己識轉回普通話默,so far 只有唔識寫,無試過唔知老師讀咩而默唔到,放心。

natnatbaby 發表於 14-7-16 10:06
Yes, they can.上堂聽書便ok,老師有教書的,最多1-2個字轉不到。我囡升五,小一至四,中默也80以上,都是寫 ...
Good!

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-7-16+00:46+

原帖由 kenwong888 於 14-07-16 發表
Yes, they can.上堂聽書便ok,老師有教書的,最多1-2個字轉不到。我囡升五,小一至四,中默也80以上,都是寫錯字,不是聽不到。

‹ 上一主題|下一主題