用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎? ...
go

如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎? [複製鏈接]

我小朋友係細B,讀蘇浙,請問各媽媽意見會否為龍校如聖心,聖保祿,真光,聖士提反女子和聖嘉勒而報重讀K1嗎?
謝謝

5    0    0    0

係呀! KCS 係跟足學劵指引, 如果程度同幾年前一樣的話, K2 下學期先開始有功課做.

學校冇咩功課有個好處, 就係我可以就住小朋友個人的能力黎比野佢做. 我每晚都可以同佢玩同睇好多書. 我女唔肯睇字咭, 但肯睇書, 响冇睇字咭的情況下, 已經開始可以閱讀簡單的英文故事書, 當然唔可以同話兩歲就識幾千字的小朋友比, 但我已經覺得好滿意.

回覆:如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎?

聖心每日也有1-3樣功課 (k1), 蘇幼好似冇乜功課,你要考慮埋

引用:回覆+mimi1102+的帖子 非常同意,但眼見10

原帖由 Jchau 於 14-10-18 發表
回覆 mimi1102 的帖子

非常同意,但眼見10間有9間都重學術多…真很難取捨!不過KCS 語境真的很好,如果去讀其 ...
非常同意蘇浙語境好,這也是它最大的優點。

非常同意,但眼見10間有9間都重學術多…真很難取捨!不過KCS 語境真的很好,如果去讀其他小學再出去外面補讀國語,那效果一定没有每天在KCS聽和講甘好,很矛盾

回覆 trachan 的帖子

聽聞K3能直上蘇小好似都有80%喎?有錯請更正

原來如此.
我個人認為如龍校保証100%收番幼稚園生, 我就覺得轉得過.
但你小朋友已經讀緊kcs而kcs應該算係中上的學校,
好多人想入都入唔到(我係其中一個),  就算將來萬一升小一要叩門人地見到讀kcs都好有優勢喎. 同埋聽講有40至50%kcs入到蘇小其實都唔駛咁擔心呀.

引用:想問下樓主點解要為龍校而重讀k1?+那些龍校

原帖由 trachan 於 14-10-15 發表
想問下樓主點解要為龍校而重讀k1? 那些龍校不可以在k2插班嗎?
我係新手媽媽好多野唔識的. ...
其實我都唔叻,所以喺呢度請教各位。
好似真光呢啲,講到明只收k1生的。

我會,不過就收先講。

引用:我小孩也是蘇浙k1,她雖然返了只一個月,但很

原帖由 Jchau 於 14-10-13 發表
我小孩也是蘇浙k1,她雖然返了只一個月,但很開心適應,返了兩星期已經能說日常国語,我反而很希望她能夠升到蘇 ...
蘇幼我覺得幾hea,但小學是好谷,2個不同世界

Jchau 發表於 14-10-16 17:22

你的教學理念是什麼?聽聞蘇小開始很多功課和谷,是嗎?

蘇小好注重學術, 延伸活動不多, 但我覺得人生唔係只係得學術, 我希望小朋友可以有較均衡的發展.

我諗大部份的傳統學校都係谷, 我聽番黎好多蘇小生好快就會習慣成日測驗默書, 不過功課量不多. 小朋友都係開心的.

如果有講錯, 請其他蘇小家長補充, 因為我只係聽番黎.

你的教學理念是什麼?聽聞蘇小開始很多功課和谷,是嗎?

Jchau 發表於 14-10-15 17:40

咁你有没有打算比小朋友留下讀蘇小吖?
uhmm....其實蘇小的教學理念同我有D 唔同, 同埋我仲未睇得出我囡係邊類型, 所以到時先諗, 不過考就一定會考...

想問下樓主點解要為龍校而重讀k1? 那些龍校不可以在k2插班嗎?
我係新手媽媽好多野唔識的.

咁你有没有打算比小朋友留下讀蘇小吖?

我女返蘇浙頭兩個星期都唔習慣, 都有話唔返學, 又問我點解唔讀返PN 的學校, 我都有一刻考慮過同佢轉校, 但某日因打風冇得返學之後, 佢就突然冇再扭唔返學. 依家返得幾好, 我屋企本身唔會同佢講英文, 伴讀英文書除外, 但返左一個月, 明顯講多左英文, 依幾日仲開始講句子.

普通話方面, 由於之前冇接觸過, 我知佢仍然有好多地方唔明老師講咩, 但依個星期開始肯主動講普通話. 扮老師用普通話教書, 而且普通話歌仔不離口, 相信佢之後會越講越多.

蘇小雖然要面試, 但眼見只有人考到/派到更好的放棄蘇小, 而冇想讀的唔收.

至於蘇公, 基本上讀蘇小的人的目標中學都唔會係蘇公, 因為佢地可以考到更多好的BAND 1 學校, 例如張祝珊, 庇理羅士.

個人不讚成低年級重讀, 不過, 若你的小朋友真係唔適應蘇幼生活, 咁就另計.

heidya  謝分享  發表於 14-10-15 12:06

回覆:如果你讀緊蘇浙,會為港島龍校重讀一年嗎?

龍校唔一定最好, unless your kid is not happy in the current school...

回覆:Jchau 的帖子

回覆 Ammeyogi 的帖子

不錯啊,每天都有40mins英國人老師教授,亦有教phonics, 有晚在廚房煮飯,突然聽到亞女在廳自己唸"而"似phonics...我心想…乜咁快已經教?再打開本handbook的schedule....哗…又真係有教喎!所以蘇浙語境真的不錯!

回覆:Jchau 的帖子

英文又教成點呢?

‹ 上一主題|下一主題