用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江小學 vs 太古小學
go

滬江小學 vs 太古小學 [複製鏈接]

家住西灣河,下年到小囡揀學校,想知呢兩間學校邊間較好?

5    0    0    0

引用:太古+絕對唔差,大把人爭住入。 +

原帖由 conniecheung 於 14-12-30 發表
太古 絕對唔差,大把人爭住入。

引用:滬江hit+過太古 +

原帖由 eaubobo 於 14-12-21 發表
滬江hit 過太古

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

ha8mo 發表於 15-1-2 20:49
咁係口味唔同
升東區果幾間Band 1中學我完全唔覺得係一回事
大家要求唔同啫,你一向要求都係較高嫁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:自行無分網,覺得又近又好咪可以揀囉,不過

原帖由 ha8mo 於 14-12-22 發表
自行無分網,覺得又近又好咪可以揀囉,不過西灣河附近仲有16網的兩間基灣同丘佐榮可以諗呀 ...
其實基灣同丘佐榮我都近,只係我住14網,佢哋喺16網😥
想問自行填丘佐榮入到嘅機會幾大?

引用:Quote:gk678+發表於+15-1-2+17:16+唔好收工

原帖由 hkpapa852 於 15-01-02 發表
填乜或者唔填其實都一樣,入硬三寶,所以係可以收工
東區3寶係指 啓基,康山同北官雲景道?

引用:Quote:eaubobo+發表於+14-12-21+23:12+滬江

原帖由 hkpapa852 於 14-12-22 發表
我諗你先去check清楚, 自己係咪14網先:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-syste ...
係呀!!我已check清楚。謝提醒

gk678 發表於 15-1-2 17:16
唔好收工住啦, 我就係想問乙三四五填咩好呀.............
填乜或者唔填其實都一樣,入硬三寶,所以係可以收工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ha8mo 發表於 15-1-2 19:15
咩叫一線中學?
我係呢個帖有講嫁:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1

Ka_BB 發表於 15-1-2 18:49
炮米排第2,舊年已吾得,扣門都無份
舊年仲有人乙二炮米呀! 自己睇番第二、三頁, gobbys的留言, 唔該。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2815843&extra=page%3D2&page=2

回覆:gk678 的帖子

炮米排第2,舊年已吾得,扣門都無份

hkpapa852 發表於 15-1-2 13:02
大路方式:
大路方式:
乙一:英皇道北官/北循/丹循/滬江/嘉諾撒/衞理上午

乙二:太古/衞理下午/炮米

收工!
唔好收工住啦, 我就係想問乙三四五填咩好呀.............

醒目開學勳章

meloeskie2 發表於 15-1-2 09:35
係呀,三年前太古放乙三都有機,前年太古放乙二都入哂,上年已聽到好多放乙二唔入,net 14真係好難填。
其 ...
就算太古乙二入唔晒,叩門應該都問題不大,因為好多人會往上叩,叩到滬江就會放返太古個位。

hollymama1124 發表於 15-1-2 12:53
hkpapa852, 既然net 14 咁多間都咁平均,咁填派位時其實有冇策略?我真係唔知點填30間。另外,net 14 的學 ...
大路方式:
乙一:英皇道北官/北循/丹循/滬江/嘉諾撒/衞理上午

乙二:太古/衞理下午/炮米

收工!

保守方式:

乙一:太古/衞理下午/炮米

收工!

引用:Quote:penn_2010+發表於+15-1-1+15:20+好同

penn_2010 發表於 15-1-1 15:20
好同意!
又唔可以咁講, 其實除咗炮米無資料, 最差的丹循上年都有~48%學生升讀一線中學, 其餘幾間都超過5成學生升讀一線中學. 太古只係一線+二線頭學校合共55%左右, 都仲差少許

14網入面, 有2間超過6成(滬江, 嘉諾撒)學生能升讀一線中學, 4間超過5成(英皇道北官, 北循同2間衞理), 2間4成以上升(丹循, 太古), 佛教康山有~25%, 啟基17%, 只係得番2間不明物體 (不知升中派位詳情).

hollymama1124 發表於 14-12-31 20:49
太古都話乙二入唔晒,咁net 14 真係唔知點填。
係呀,三年前太古放乙三都有機,前年太古放乙二都入哂,上年已聽到好多放乙二唔入,net 14真係好難填。
其實我覺得揀學校除咗体派位成績外,真係要唸吓家長本身可以放幾多時間、心機去幫小朋友渡過小學生涯

‹ 上一主題|下一主題