用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實英華男校有無名過於實呢?
go

其實英華男校有無名過於實呢? [複製鏈接]

2    0    0    0

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-18+12:12+謝

原帖由 silvia_ng 於 15-06-18 發表
咁我諗應該唔會差好遠掛, 唔會大起, 亦唔會大趺咁囉。3322果D我又唔係好睇, 因為真係有呢D分都唔係代表有大 ...
但DSE咗而無劃一標準報告可紿予中學有空間調整和"做靚"DSE成績和入U率。
甚至有下跌時更可模糊扮神秘。
但聰明的家長眼睛是雪亮的,找不到學校的報告或非常簡陋報告便估到學校因某原因而作保留。

CFSS & SSGC

silvia_ng 發表於 15-6-18 12:19
咁我諗應該唔會差好遠掛, 唔會大起, 亦唔會大趺咁囉。3322果D我又唔係好睇, 因為真係有呢D分都唔係代表有大 ...
真係好難講, 以最差既中文科嚟睇, 2或以上有9X%, 4或以上得番3X%, 個%差幅達60%

參考下LS份校務報告P.11中文科成績:
http://web.lasalle.edu.hk/eng/upload/school_plan_report/lsc_school_annual_report_2013-2014.pdf

又係2或以上有9X%, 4或以上有4X%, 但3或以上得72%左右(所以LS既3322都唔會高過72%).... 無得估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-18 12:12
謝謝, 呢份應該係2013年(前年既DSE成績).

可惜佢唔顯示"3或以上"的比例, 連3322率都估唔到.....
咁我諗應該唔會差好遠掛, 唔會大起, 亦唔會大趺咁囉。3322果D我又唔係好睇, 因為真係有呢D分都唔係代表有大學肯收, 而家DSE之後, 冇以前HKCEE一種統一既公佈方向, 令到做家長既好難做決定

silvia_ng 發表於 15-6-18 12:11
反而我想睇YW既DSE成績, 有冇? 如果冇又真係學其他網民話齋, 「神校」= 神秘學校?!

而家都幾多老 ...
沒有每科breakdown, 但內容似乎更有參考價值:

英華書院2013-2014年度校務報告 P.14 既畢業生去向:
http://www.yingwa.edu.hk/upload/report/1314report.pdf

有3322率, 畢業生去向%等資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

silvia_ng 發表於 15-6-18 12:04
哈哈, 咁橋你就出現啦! 今日忙麻....而家剛蛇到出黎, 睇P.14
http://www.cswcss.edu.hk/CustomPage/3/SchPr ...
謝謝, 呢份應該係2013年(前年既DSE成績).

可惜佢唔顯示"3或以上"的比例, 連3322率都估唔到.....

反而我想睇YW既DSE成績, 有冇? 如果冇又真係學其他網民話齋, 「神校」= 神秘學校?!

而家都幾多老牌學校係咁「神」呢....
後來補充︰

YWC 年報第9頁有少少講DSE, 第14頁亦有講少少
http://www.yingwa.edu.hk/upload/report/1314report.pdf

***copy from Page 9 ***
IN HKDSE 2014, all core subjects (Chinese Language, English Language, Mathematics, Liberal Studies) obtained goodpercentages of Level 5+(5/5*/5**) and Level 4+ (4/5/5*/5**). Most of the YWC figures of core subjects doubles / triples HKfigures. Quite a handful of subjects have shown significant improvement while others may require revision of teachingstrategies. Percent of student eligible to university admission (3322+2) has prominent improvement from 75.6% to 82.4% dueto improvement in Chinese Language.

hkpapa852 發表於 15-6-18 11:21
其實我係等緊蕭亞姨幫我搵份長天既DSE成績.... 我好想睇下#3個位會員所聽番嚟既野到底差距有幾遠 (YW成績同 ...
哈哈, 咁橋你就出現啦! 今日忙麻....而家剛蛇到出黎, 睇P.14
http://www.cswcss.edu.hk/CustomPage/3/SchProfile1314.pdf

hkpapa852 發表於 15-6-18 11:11
除非你係舊制公務員有長糧, 唔係我又唔覺政府係退休保障做過D咩好事, 政府唯一做既退休保障, 係每個月屈我 ...
其實我係等緊蕭亞姨幫我搵份長天既DSE成績.... 我好想睇下#3個位會員所聽番嚟既野到底差距有幾遠 (YW成績同長天差唔多?)

Charlotte_mom 發表於 15-6-18 10:45
放心, 政府退休保障做得咁好, 唔駛擔心啊
除非你係舊制公務員有長糧, 唔係我又唔覺政府係退休保障做過D咩好事, 政府唯一做既退休保障, 係每個月屈我地俾一筆錢俾D保險公司去投資, 點解我唔可以揀放係銀放收息,一定要去投資?

Charlotte_mom  我講下架咋, 靠政府就真係, 不過唔離題了  發表於 15-6-18 11:16

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-6-18 10:06
妳想仔女入劍橋, 日後妳老咗小心佢地送妳入劍橋
放心, 政府退休保障做得咁好, 唔駛擔心啊

Yanamami  吓??靠正苦真係無啖好食~  發表於 15-6-18 10:48

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-06-18+發表

原帖由 Lucifer3960 於 15-06-18 發表
係呀,我更加膚淺,我d仔,女入邊間中學,果間中學就是我心目中的"名校"

...
「我d仔,女入邊間中學,果間中學就是我心目中的"名校"」▷▷▷▷我都係咁諗

Charlotte_mom 發表於 15-6-18 09:44
其實揀學校, 點解一定要睇狀元/傑出學生? 好多野都應該衡量丫
我女學校夠有人去牛津劍橋啦, 我無唸過等於我 ...
妳想仔女入劍橋, 日後妳老咗小心佢地送妳入劍橋

like_travel  好毒呀您  發表於 15-6-18 11:58

醒目開學勳章 王國長老

其實揀學校, 點解一定要睇狀元/傑出學生? 好多野都應該衡量丫
我女學校夠有人去牛津劍橋啦, 我無唸過等於我女有機會入wor.......(200%肯定!)

利申: 我仔唔係叻仔, 唔係用家, 我揀間平均平均已經好開心; 我姨甥係叻仔, 我妹好希望自己會成為英華用家

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請會員冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁言詞, 侮辱他人, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言/封戶, 敬請留意!

每一間學校也有其存在價值, 給予不同小朋友就讀, 切勿過於評激學校,謝謝!

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-06-17+發

原帖由 silvia_ng 於 15-06-18 發表
乜你覺得有優秀學生等就係標準?未免太膚淺了吧
係呀,我更加膚淺,我d仔,女入邊間中學,果間中學就是我心目中的"名校"

回覆:其實英華男校有無名過於實呢?

唔好點評我,我覆唔到。學校有公開資料的,不過等我返公司開pc先覆你。手機唔方便

引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-6-17+19:41

原帖由 Lucifer3960 於 15-06-17 發表

佢有前設呀,樓主話有狀元或傑出學生呀嗎?不是嗎?咁英華 ...
乜你覺得有優秀學生等就係標準?未免太膚淺了吧

回覆:其實英華男校有無名過於實呢?

我認同英華是好學校,DSE好過其他學校,或者其他學校target 學生target overseas university ! 沒有全力以赴!聽聞St Paul 是這樣!

‹ 上一主題|下一主題