用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友讀國際學校,但家冇語境配合可以嗎? ...
go

小朋友讀國際學校,但家冇語境配合可以嗎? [複製鏈接]

想請問如果屋企冇語境配合。(父母一般英文,雖然可寫可講可讀,但不流利)。小朋友英文也弱,其實會跟到嗎?

0    0    0    0

回覆:gavinli2011 的帖子

即係話你想只係小學國際,其餘本地?其實如果係咁,點解唔考慮私小?

雖然小朋友教育真係好緊要,但都唔好因為咁而過度影響家庭正常生活,始終家教先至係直接影響子女最大嘅,你同老公太大壓力,對子女成長未必係好事。

Wisleyli 發表於 16-1-14 19:02
想小朋友入讀國際學校,父或母其中一位需有基本英文溝通能力,否則很難與學校及老師聯絡,但家中就絕對不需 ...
同意!  始終要與老師及其他家長聯絡,不能沒有基本英語能力。
但在家中我們是說廣東話的,小女沒有補習,Eng Lang / Lit 也沒有問題,她還在考慮大學修英文。

引用:說實話,若小朋友讀國際學校,+但家長從來只

原帖由 Activehealth 於 16-01-14 發表
說實話,若小朋友讀國際學校, 但家長從來只在香港或中國人地方生活, 除英語水平外,文化習慣亦跟其他家庭有所 ...
Totally agree with u!

回覆:gavinli2011 的帖子

其實讀得國際幼小,係真心鍾意個學習方法,所以多數人會一直讀上去,真係比較少人會中學轉番本地的,身邊無朋友咁做,好難比意見你。不過我自己就會考慮小朋友嘅適應問題,無必要就唔會轉番去一個我自己唔同意嘅學制(個小朋友自己要求除外)。能力許可的話,完成中學先讀本地大學會係較一般嘅做法

引用:回覆+annie40+的帖子 如在幼稚園開始上國

原帖由 gavinli2011 於 16-01-25 發表
回覆 annie40 的帖子

如在幼稚園開始上國際學校會否更好? 或是差別不大?
好睇你教育理念同小朋友性格,如果你地一始已經好覺得行國際好適合,就國際幼稚園囉。就好似揾工咁,如果你大學已經讀金融,出去做銀行就易揾工又易pick up,通常大bank都請你 。但無話讀其他科唔做得銀行,不過可能要去細bank捱一兩年先轉到大bank 囉。

gavinli2011  有道理! thanks for responding   發表於 16-1-26 17:36

回覆 gavinli2011 的帖子

係驚錯過心儀學校mass intake,之後 一位難求,否則其實小學開始讀都無問題。

回覆:shadeslayer 的帖子

同意,其實小朋友在家用廣東話,在校用英語,佢地識分,無問題喎, 至少我地去面試時,副校都同意小朋友在家應該用母語同家長溝通。

至於家長,最緊要同學校老師溝通到,家長之間溝通與否,語言只係其一因素,國際學校都可以有一班香港人。每個家長性格都唔一樣,每個人嘅想法同需要都唔同,做生意嘅人可能會需要個connection, 但有錢讀國際學校嘅又未必需要呢種connection , 各自修行吧。

annie40  like,   發表於 16-1-15 09:32

Wisleyli 發表於 16-1-14 09:50
其實根本無需過慮。

我與太太是土生土長的香港人,在香港津校及本地大學畢業,英文水平算是workable,口 ...

----

引用:+本帖最後由+Wisleyli+於+16-1-14+09:53+編

原帖由 Wisleyli 於 16-01-14 發表
總結一句:小朋友讀國際學校,家中沒有語境配合是絕對不成問題。

Xxxxx

正確,見過不少個案是如此。

問題可能係,如何培養孩子英語到一個國際學校收的水準。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+Wisleyli+於+16-01-14+發表本

原帖由 Activehealth 於 16-01-14 發表
是的,可能是阿仔所讀中學比較特別,家長中仍互有往來。
更因地理位置關係,又特別多外交人員,跨國公司高 ...
就算中學冇交往,小學都要交往下的,同老師溝通下,去下同學生日會,咁用到英文溝通方便好多,小朋友細, 你同師表達意見總不能辭不達意,等等。

Wisleyli 發表於 16-1-14 15:03
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

Deleted

Wisleyli 發表於 16-1-14 09:50
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

Deleted

‹ 上一主題|下一主題