用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派左去「吳氏宗親總會泰伯紀念學校」
go

派左去「吳氏宗親總會泰伯紀念學校」 [複製鏈接]

呢間學校好唔好?

6    0    2    0

回覆樓主

本來唔認識哩間學校,睇左99台闔家常識問題比賽贏左果個小朋友好勁,原來讀哩間學校。

小朋友本身資質先最重要,  泰伯2017小六畢業得兩班, 每班都只得十幾人, 有人派左去曾肇添, 有人派沙官, 大部份都首三志願. 都唔明點解d人成日寶校前寶校後.  問下自己個小朋友讀到名校係未真係有能力讀得上先講啦.  唔好成日咩都唔知就踩d學校.  
當然其他小學也有很多人派到唔錯band 1A, 按比例百幾人有幾個, 同一間學校三十幾人派到一兩個, 其實都唔得差好遠囉.

PS, 本人沒有小孩!

回覆樓主:

其實樓主小朋友讀國際幼稚園又唔去考直資, 留個後路, 玩大抽獎係有機會派到去你唔鐘意既學校喎。

我經常見到泰伯學生, 有好多都好乖好有禮貌, 有時我同仔係泰伯附近玩, d學生打緊波, 見到我仔都細細聲同我仔講, 小心d呀, 叫佢行返埋一邊。同埋見佢地返學都開心呀。

我諗就算樓主叩唔到第二間, 咪細心留意下呢間學校係咪真係咁唔岩你小朋友讀先再轉校, 概然小朋友派到入去都係緣份, 可能你小朋友讀得開心呢, 你小朋友英文叻, 入到去可以成日羅高分, 自信都好d啦。試下向好方面諗下, 唔好令小朋友唔鐘意間學校呀。

lawrainbow 發表於 16-6-20 22:31
突然咁多準小一學生,邊有咁多老師?你朋友的小孩讀成點?覺得呢間學校點?

...
知道開幾多班後,學校會係暑假請老師

SOLOBEE 發表於 16-6-28 11:19
回覆 ming0314 的帖子

睇到呢度家長不知用意何在? 又唔係讀緊, 但彷彿好似住在學校一樣清楚, 日日都在此盤 ...

其實我也想講好耐,點解要咁踩法呢?每間小學也有小朋友讀,每間也有乖孩子,也有頑皮的,如果自己小朋友不是在那裏讀過書,請手下留情。身教是很重要。為什麼說馬鞍山沒有好小學呢?各人要求不同,可能你們小朋友巳入了EK稱的神校不是EK稱的寶校,咁太恭喜你們了,人生路漫長,各位小朋友加油! 媽咪也加油

好似係其中一寳

crosseva 發表於 16-6-29 03:53
我正是派了聖若瑟
我小朋友都係,已經買好書同校服,安心等開學。

star420 發表於 17-6-23 18:49
去年(15-16年度)小六全級只有17人,7人派了band1 英中,分別入了5個沙官,1個郭德勝,1個鄧顯(跨區), ...
如果真係咁,又ok 喎,我自己都唔鍾意泰伯,因為大陸人多,同埋因為係用英文教常識。早排聽到家長話學校已經唔係用英文教常識,印象好番d, 不過教快都係辛苦。都係嗰句啦,唔會係第一選擇,但係入左又唔係世界末日丫。

lawrainbow 發表於 16-6-29 10:09
得18人咁少佢地升到咩中學呀?

去年(15-16年度)小六全級只有17人,7人派了band1 英中,分別入了5個沙官,1個郭德勝,1個鄧顯(跨區),其餘入了馬崇,青年會,曽璧珊,陳震夏,

回覆:ming0314 的帖子

你的女在泰伯今年升小三,你覺得呢間學校怎樣? happy school ? 功課多嗎?你返學要搭校車嗎?

引用:Quote:原帖由+廷廷媽+於+16-06-20+發表我有

原帖由 catsuet 於 16-06-28 發表
今年六年級畢業生先得18人
得18人咁少佢地升到咩中學呀?

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+16-06-28+發表是

原帖由 catsuet 於 16-06-29 發表
其實泰伯吾係人地口中講既咁差,我試過同一個讀緊既小朋友傾過計,佢好中意返學,佢話D老師好好,好用心教 ...
我都留意左好耐,有d家長狂踩d所謂寶校,好似佢地間間都讀過咁,佢地好似覺得除了馬主,馬循那幾間大熱,其他都唔係人讀咁。我之前有參觀過泰伯,學生也很乖呀。d人成日講升中派位點點點,咁係咪代表你小朋友讀馬主一定派得好?讀泰伯一定派得差?我識小朋友讀泰伯,日曰返學也很開心,識小朋友讀一d89網那幾間人人追捧的小學,讀到日日喊住話唔返,頂唔順。我住馬鞍山十多年,我去親邊度食野也是用廣東話。我想同那些派了所謂寶校的家長講,不要太在意那些人怎樣踩那些小學,開開心心去讀,你的負面情緒會影響你的小朋友,沒有好不好的小學,只有適不適合。大家加油。

引用:Quote:原帖由+廷廷媽+於+16-06-20+發表我有

原帖由 catsuet 於 16-06-28 發表
今屈6年級應該係2004,亦即是沙士之後果年出生

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+16-06-28+發表是

原帖由 catsuet 於 16-06-29 發表
其實泰伯吾係人地口中講既咁差,我試過同一個讀緊既小朋友傾過計,佢好中意返學,佢話D老師好好,好用心教 ...
我正是派了聖若瑟

引用:Quote:原帖由+crosseva+於+16-06-28+發表未

原帖由 ming0314 於 16-06-28 發表
是,正是讀泰伯的
其實泰伯吾係人地口中講既咁差,我試過同一個讀緊既小朋友傾過計,佢好中意返學,佢話D老師好好,好用心教,同埋佢地數教得吾錯,經常出去參加比賽,
衹不過係之前出生率低,學校位置吊腳係主因,但呢幾年收生已多好多

我留意左好耐呢度有某D家長,每逢知道人哋派左泰伯、聖若瑟、純陽果幾間就猛踩講到冇一是處

引用:我有朋友小朋友讀緊6年級,得兩班,每班得

原帖由 廷廷媽 於 16-06-20 發表
我有朋友小朋友讀緊6年級,得兩班,每班得十零個,成級廿幾人,而家小一有170人,多得好誇張喎,搞唔搞得掂 ...

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+16-6-28+21:24+

原帖由 lovecupid 於 16-06-28 發表
成個香港的人口結構、香港學校質素...接近中國,你應該考慮移民,根本無必要留在香港同人爭學位。

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+16-6-28+21:24+

原帖由 lovecupid 於 16-06-28 發表
馬鞍山出名多中產喎

回覆 lovecupid 的帖子

其實你自己派位唔理想都唔使講到馬鞍山的學校一無是處,你會否有些酸葡萄呢
‹ 上一主題|下一主題