用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升英中的隱世官小
go

升英中的隱世官小 [複製鏈接]

之前看新地Kiss Experts趙榮德的文章"升英中的隱世官小",他以皇仁與軒小及愛秩序官小為例,最後總結了一句:"只要你在這三間小學併合起來的排名是前26名,便可以直升上皇仁書院了" 我有D問題請教: 究竟是這三家小學所有Band 1組別的學生都有機會抽這26個學位,還是排名前26名的學生自動直升?
   3    0    0    0

BBKDWLAM 發表於 16-7-13 15:21
我係指朋友被老師勸退,無在甲一乙一選QC,佢仔最後讀TSK。我信這件事。

...
呢一點, 其實不少在兩間軒小同聖雅各既家長都清楚.

不過家長最後唔聽話照放乙一QC學校都無佢符.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-7-13 15:20
盲粉無須合理分析....眼中就係事實...世間只有我最好
多謝提供資料.

雖然升中機制好多盲點,但有愈多家長提供現實資料,總能減少灰色地帶.

引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+16-7-13+14:53+我有

原帖由 hkpapa852 於 16-07-13 發表
佢係當事人, 考得前升中派到QC, 唔代表機制就係好似佢咁諗去運行喎!

由升小到升中, 每年都出現唔少係派位 ...
我係指朋友被老師勸退,無在甲一乙一選QC,佢仔最後讀TSK。我信這件事。

hkpapa852 發表於 16-7-13 15:02
佢係當事人, 考得前升中派到QC, 唔代表機制就係好似佢咁諗去運行喎!

盲粉無須合理分析....眼中就係事實...世間只有我最好

hkpapa852 發表於 16-7-13 15:02

除此之外,每年有更多家長訴苦,細說自己小孩名次前,但派得比名次後的差...提出更多理論出來...

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-13+14:44+

7間直联小學生已佔區內逾50%人數,而佢地又以女生較多,女生又係小學階段較男生稍稍佔優,用7間直联小佔B1 55%似乎都有DD合理

本區570個B1生,非直联小45%, 係256人, 就算多番56人,係自行離場又人數高番D,女生又是否只佔B1 30%,又是否有20個直联小B1生敢去乙1搏QC,再經分流後,仲會多番幾多本區B1男生去抽乙1 QC呢?? 對機會率有幾大影响??

所以,似乎本區直联小+2軒+SJS係識計呢條數, 尤其係用部份直小既派位成績去估下

當然,以上係估 ~~~

BBKDWLAM 發表於 16-7-13 14:53
我有朋友是當事人,親口同我講過。我相

由升小到升中, 每年都出現唔少係派位派得好之後就週圍同人分享偉論既"升學專家"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+austism+的帖子 眾軒小家長,有事請

原帖由 papa71 於 16-07-12 發表
回覆 austism 的帖子

眾軒小家長,有事請教:
我有朋友是當事人,親口同我講過。我相

回覆:hkpapa852 的帖子

我覺得有道理,就算老師說AB班都是B1組別,是不是不可信?! 實際上冇咁多人屬B1組別。

mcl203 發表於 16-7-13 12:08
試用香港爸爸D估估下數據去再估下....當中灣仔B1生應少40人...即約570非直联小約200位B1生
http://www.edu ...

其實,可能係各大名小既實際B1比例,並無大家想像中咁高

醒目開學勳章

回覆:升英中的隱世官小

拗都可以溫和地拗....唔使下下粗口既!

papa71 發表於 16-7-13 10:02
要說名次前對抽獎有利,除了學校作分流作用外,暫時我想不到有其他原因.(我"朱"嘛)

排得後的band 1已經被勸 ...

試用香港爸爸D估估下數據去再估下....當中灣仔B1生應少40...即約570

非直联小約200B1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3255108&pid=42759324&fromuid=1443469

估估下既推算

200 非直联小B1...男女比例7:3...140

15%離場率....140 x 0.85 = 119

假設50%選乙1QC....50%選其他...60人統一選QC

加番直联小共B1 20人放棄乙1選直联中學..改揀QC

即本區有80B1去爭(51+16) 67QC

加加減減去斷估吓...係刻意分流下...可能...揀QC係乙1係未必如坊間所料激烈

亦可能....只係可能....2軒B1生咁高成功

PS...估吓咋....無參考價值~~~

fion6406 發表於 16-7-13 10:21
佢個仔不是2017 DSE 嗎?其實我等睇佢報喜2017 QC 個狀元家長係EK 網友。撇開要忍受佢時不時嘅情緒失控同有 ...
我都覺佢觀點幾好,可以畀其他家長多個角度思考,不過係呢個帖突然失控我都覺得奇怪...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:sunnygirl+發表於+16-7-13+06:22+唔

可能人地太擔心個仔DSE成績所以情緒失控。
如果小丸子知道有學生家長係咁,遲D可能自行會加多round係見家長 ...
佢個仔不是2017 DSE 嗎?其實我等睇佢報喜2017 QC 個狀元家長係EK 網友。撇開要忍受佢時不時嘅情緒失控同有點唯我獨尊嘅霸氣外,呢位網友嘅分享其實都幾有用。

hkpapa852  我唔記得太清楚了, 可能壓力太大, 早一年已失控了!  發表於 16-7-13 10:53

mcl203 發表於 16-7-13 02:08
所以....邊有密道理論....非依機制下派入QC

2軒 + 聖雅各 都有做分流行動....可能灣仔非直联小B1男生係無 ...
要說名次前對抽獎有利,除了學校作分流作用外,暫時我想不到有其他原因.(我"朱"嘛)

排得後的band 1已經被勸退,排得前的自然機會大了.

至於一些不甘心/不聽從勸退的,也有機會中獎了.
如果有一天,所有band 1生都揀皇仁,再看看中獎機率,或許能帶來更中肯的結果.

sunnygirl 發表於 16-7-13 06:22
唔係打冷震,不過喺一個親子網見到有人用粗口鬧人鬧左幾版,就真係有d愕然囉

...
可能人地太擔心個仔DSE成績所以情緒失控。
如果小丸子知道有學生家長係咁,遲D可能自行會加多round係見家長都未定。

saiwanho    發表於 16-7-13 12:25

引用:Quote:sunnygirl+發表於+16-7-12+22:59+終

原帖由 MASAYA 於 16-07-12 發表
聽到粗口會嘔同打冷震?
唔係打冷震,不過喺一個親子網見到有人用粗口鬧人鬧左幾版,就真係有d愕然囉

daisy17772 發表於 16-7-13 02:36
This does happen in Wanchai for 直屬 schools.  Those who did less desirable could get into 直屬 se ...
thanks for info about Wanchai.

其實全港九新界都一樣,不想硬食大抽獎的不理想不愉快結果,所以爲何直資會有市場,反過來,直資學校也不用硬食他們不想要的學生(派位直資另計)。

saiwanho 發表於 16-7-13 02:12
灣仔區的情況我不清楚,不便評論。

我只知,女皇旗下,確有奇人異士,也有平凡一族。

This does happen in Wanchai for 屬 schools.  Those who did less desirable could get into 屬 secondary, while students who did score much better than they were couldn't get in.  The only reason was due to inadequate places for band 2.  So band 2, all need to go through lucky draw.  
‹ 上一主題|下一主題