用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試一問
go

陳守仁面試一問 [複製鏈接]

見上年面試可選擇中文或英文回答,唔知如果選擇中文面試,會否冇咁著數?有沒小朋友係揀中文面試而有offer嘎?

另外,是否第一round大家都用同種語言,係見校長時先分中英語言呢?

11    0    0    0

引用:回覆+Kidultdaddy+的帖子 咁有冇見佐兩次

原帖由 fixedstar99 於 16-09-22 發表
回覆 Kidultdaddy 的帖子

咁有冇見佐兩次唔使見校長就收嘎?甚至first round之後即收嘎?定係個個都要go t ...
入第3 round見校長或副校長有400個,其中150人係正取生,其餘250人就係入waiting list,而開學前點都會有人因為獲得感覺更好或更合適的offer而放棄個學位,但有250人入waiting list,肯定足夠校方安排補番個位!

引用:回覆+Kidultdaddy+的帖子 咁有冇見佐兩次

原帖由 fixedstar99 於 16-09-22 發表

咁有冇見佐兩次唔使見校長就收嘎?甚至first round之後即收嘎?定係個個都要go t ...
應該話去到3rd round都唔可以收得晒!

fixedstar99 發表於 16-9-22 19:24

我估我答你唔到。不過去唔到第3round見校長,正常途徑收的機會應該微。

咁有冇見佐兩次唔使見校長就收嘎?甚至first round之後即收嘎?定係個個都要go through 3 rounds?

Kidultdaddy 發表於 16-9-22 16:36
當時我呆左一呆,因為無想過一來就要我問問題。我以為校長會先講小朋友表現。我當然立刻岀盡力問有關小朋 ...

校長IN 左咁多, 唔想再講開場白..

karen_1 發表於 16-9-22 10:37
咁其實老師/校長問家長有冇其他問題, 咁其實應該係要問咩問題好呢? 有時當刻真係冇嘢好問架喎... ...
呢樣早準備

karen_1 發表於 16-9-22 10:37
咁其實老師/校長問家長有冇其他問題, 咁其實應該係要問咩問題好呢? 有時當刻真係冇嘢好問架喎... ...

當時我呆左一呆,因為無想過一來就要我問問題。我以為校長會先講小朋友表現。我當然立刻岀盡力問有關小朋友面試的表現啦。校長就開始娓娓道來。

真係比校長殺個措手不及。

咁其實老師/校長問家長有冇其他問題, 咁其實應該係要問咩問題好呢? 有時當刻真係冇嘢好問架喎...

karinepig 發表於 16-9-20 14:27
請問見完第3輪係咪再揀一次合適既先收?

無錯,見完校長都有機會係waiting list. 基本上見校長只係討論下小朋友面試時的表現,以及比機會家長詢問校長問題。

如果校長第一句就問你有冇任何問題而你話無,基本上第三次面見已完。個人覺得第三次見面無任何加分的機會。

小朋友得唔得,頭二次已決定了9成分數。

剛剛收到陈守仁張interview slip,原來有講明大部分conducted in English,但係有一小part可以選擇語言,而且該選擇唔會影響面試分數。早前D疑問完全解開

請問見完第3輪係咪再揀一次合適既先收?

回覆 fixedstar99 的帖子

基本上,1st round 及 2nd round 會考小朋友中英數,有用 ipad 考,有玩砌圖,會考到較全面,第3rd round 時校長或副校長睇你用邊種語言而傾談,傾談時會講到你小朋友係 兩輪interview 時表現情況。

回覆 fanny0139 的帖子

多謝分享!之前有聽過玩iPad唔係個個學生有,可能學校想睇下果d分唔到iPad既小朋友會有咩反應,請問係咪事實?如果有人有iPad有人冇,感覺好似有d唔fair咁,因意味著考試模式唔同

回覆 fixedstar99 的帖子

只考左第一ROUND都全英.  俾 ipad 睇完答問題,串字, 老師用英文講出小朋友要做嘅任務,指定時間完成

fixedstar99 發表於 16-9-17 13:58

多謝你的資料。請問中英文都主要考咩?爬文見有讀中英文圖書,除此外仲有咩呢? ...

簡單中英文句子,看圖重組句子。

fanny0139 發表於 16-9-5 11:40
我囡囡舊年去考, 雖然選廣東話, 但都係全英文面試

Obviously English is the prerequisite.

請問要in 幾耐嗎?

多謝你的資料。請問中英文都主要考咩?爬文見有讀中英文圖書,除此外仲有咩呢?我最擔心係學校用英文同小朋友問答一D需要小朋友答一大段話的題目,驚小朋友用英文詞不達意。

fixedstar99 發表於 16-8-30 22:30
見上年面試可選擇中文或英文回答,唔知如果選擇中文面試,會否冇咁著數?有沒小朋友係揀中文面試而有offer嘎 ...

樓主,以過來人話你知,學校係中英文都考,而且二次面試都會考晒中英文。如果你不是外藉人士,我估你都不用太注意用中文定英文面試。

這是見過校長後所知的事,因他有提及中英文面試時的表現。
‹ 上一主題|下一主題