用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 到底應否讓兒子繼續學鋼琴
go

到底應否讓兒子繼續學鋼琴 [複製鏈接]

3    0    0    0

MrBeast 發表於 17-5-31 07:43
真,最近不少人批評曾老師見死不救,冇上過神山未感受過高山症就去criticise 其他人,只顯得自己是井底之蛙 ...

當下社會,路人永遠站在高地嘛~

mcl203 發表於 17-5-25 10:17
...乜都識D充實下個人見識。
真,最近不少人批評曾老師見死不救,冇上過神山未感受過高山症就去criticise 其他人,只顯得自己是井底之蛙

retriever 發表於 17-5-23 07:47
錢同時間,係地球上最保貴資源!

simonwan 發表於 17-5-23 23:40
樓主呢D case 唔難搞,搞到討厭彈琴,當然系停止啦!

我仔的情況至頭痕。十歲,學左四年,無考過級無比賽 ...

我個仔都係咁

MrBeast 發表於 17-5-25 06:59
thats true. 有些細微地方有人教會事半功倍,又或者form錯了變成習慣,第時要改又難好多。on the other han ...

佢都有去睇吓片既。但最現實既情況係,考級試仍然要跟ABRSM既節奏要求,要跟足老師既理解下辦事,難以按個人意向辦事呢,否則,可能變成同荷包/時間鬥氣,又要學多幾堂。自由活動就當然乜都得,我都係想佢若有機會去睇演奏會,懂得去欣賞下果種,乜都識D充實下個人見識。

simonwan 發表於 17-5-24 23:40
三級就好似行過去咁易!《《《《《《《《

咪係囉, 點有得行得咁易。

我都見其他朋友仔考二、三級, 老師同阿媽都好鬼緊張(不過, 又好少聽小朋友自己緊張), 邊有得咁容易。我心諗, 老師你到底掂唔掂架。

mcl203 發表於 17-5-24 19:18
D老師話係utube要識揾岩片,否則亂咗節奏,玩吓當然無所謂。
thats true. 有些細微地方有人教會事半功倍,又或者form錯了變成習慣,第時要改又難好多。on the other hand,若想欣賞音樂,觀察不同的演譯,唔多唔少都領悟到 d 掛。

little_yolky 發表於 17-5-24 18:14
我本來諗住大女學咗咁耐, 就俾佢今年底考三級, 呈分前丫嘛。點知, 阿sir唔記得報名, 以為我哋出年考。我話, ...

三級就好似行過去咁易!《《《《《《《《

我仔考三級,老師好緊張,大半年前就開始衹練考試的三首歌。我同老師講,可唔可以練下其他歌仔,有趣D;老師話阿仔唔熟考試歌,驚唔合格。我自己系音樂盲,無野好講。

回覆 little_yolky 的帖子

如果你打算中學先考,到時咪考五級囉!
其實可能我地有聯繫back up啦,我照比佢地考級,哥哥當年第一次考小提琴,就係係呈一前兩個月,考五級。呀妹五年級上學期剛考四級長笛,見佢唔洗用太多時間,都考得非常好,心思思問佢六年級一開學就考埋五級好唔好,佢又話無所謂,橫掂D考試歌,九首已學七首,唔考,學完就學六級。
而且我覺得就算溫書考試都要休息啦,我會叫佢地練琴練笛來減壓。

Jane1983 發表於 17-5-24 20:41
回覆 mcl203 的帖子

專注、聰明係好,但體驗要玩得精,時間不可少。太多嘢玩,太少時間,好難搞。 ...

所以佢都知興趣係有取捨,總有盡頭天。我從小教佢,係父母仲有能力付擔,中意既野玩盡佢,可以玩得唔叻,但唔可以hea玩去浪費。佢唔係聰明人仕,唯一好處係會聽指示會盡做。

Jane1983    發表於 17-5-24 22:28

專注、聰明係好,但體藝要玩得精,時間不可少。太多嘢玩,太少時間,好難搞。

Jane1983 發表於 17-5-24 20:14

係呀,返學返全日,扣埋交通、做功課、溫習,一日有幾個空閒時間吖。日日練2個鐘,真 ...

咁佢從小又唔多温習㗎喎,係測考前先認真吓,話上堂聽咗OK, 宜家開始認真D ~

係呀,返學返全日,扣埋交通、做功課、溫習,一日有幾個空閒時間吖。日日練2個鐘,真係搞唔掂。

Jane1983 發表於 17-5-24 19:33

雖然唔贊成只操考試歌趕考級,但你個老師彈熟9首,再揀3首操練,又唔考distinction不 ...

佢中意學琴嫁,只係玩既野太多,又每樣都越來越高要求,升中後分配唔到時間啫。

要每日練9隻歌,再加其他,每樣練3兩次真係乜都拖瓜

跟咗位老師咁多年,當然估到佢點解咁做法,係米鬧得合理都識去分辨吓既

所以宜家唔再唔同老師現實D,會先講清楚目標,到時唔得先算,唔好俾佢拖住教~~~

雖然唔贊成只操考試歌趕考級,但你個老師彈熟9首,再揀3首操練,又唔考distinction不如唔考...實在唔係好合理。道不同不相為謀,換老師算啦。
係香港學琴,係陶冶性情和豐富音樂素養多d,搞到成為負擔,唔值得。每日練琴2小時,即係差不多攞晒讀書以外玩體藝的所有時間咁滯。小朋友又唔係特別鍾意,鋼琴又無特殊幫到升學,我唔會咁做。

MrBeast 發表於 17-5-24 19:12
上年游泳我都訂左個target,所以要係咁e操下,之後小朋友已話咁佢咁中意游ga la,有時係難取捨,但總之就唔 ...

我當年同佢分析游水,你學式4式再學就係操水,否則會無目標會hea, 佢選擇考校隊操水,佢只係游2日跟吓人玩,但成績結果都唔太差,但操得好辛苦,一升中佢唔想咁辛苦,更加唔想晒時間,走左去玩其他,反正中學唔會睇佢D玩玩吓成績。

有時,玩某D活動去到某D點,只可以放棄,一係放更多時間去操好佢,好難hea hea吓玩。

MrBeast 發表於 17-5-24 19:00
其實學了基本,自己上utube搵教學得唔得?

D老師話係utube要識揾岩片,否則亂咗節奏,玩吓當然無所謂。

MrBeast 發表於 17-5-24 18:58
我有兩個朋友,已是人阿爸,應該都冇考級,純自娛,有個聽過佢彈,都幾ok(from 門外漢)。其實平時返學又 ...

我地係想佢完成8級當一個階段,令佢學多D野,有基本認識去欣賞音樂就得。將來如何,佢自己決定了。只係,無乜理由要成個中學階段用起碼6年時間考3級吧,又"丁"咗有乜意思。最唔滿意係D老師掛某D東西實質係私利。

我小朋友宜家有D同學係同齡既音樂極尖子,佢地分享從不重視考級試和樂理成績,只係求合格,每日都係練2粒中,但佢地係尖子音樂人呢。

mcl203 發表於 17-5-24 17:41
我地係試過無準備考級吓學琴嫁...但我小朋友係無目標下會仲hea...佢算係服從性高既PS...學琴係自小觀察... ...
上年游泳我都訂左個target,所以要係咁e操下,之後小朋友已話咁佢咁中意游ga la,有時係難取捨,但總之就唔會貼$買難受
‹ 上一主題|下一主題