用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分, 分享
go

呈分, 分享   [複製鏈接]

見有人開心分享, 忍唔住想分享下, 希望唔會比人話賣廣告

仔仔今次第一次呈分, 成積比上一個學期進步了, 平均分升了7分, 每科都有進步, 數學更升了20分, 真的很開心,很感恩. 這成績是他自二年級以來最好的.

原因有兩個, 一是我有跟他操數, 以前我冇操他, 但這次呈分, 沒辦法, 人操我唔操, 冇理由讓車馬, 他已經沒有補習了.

二是我老婆的提議, 就是考試期間及前兩三個星期"加操", 這加操是體操! 星期六日, 考試前的端午節, 考試期間, 早晚運動, 早游水, 晚跑步, 或者早羽毛球, 晚游水, 總之放假日日兩次運動.

之前數學一直是各科中最低分的, 常擔心影響呈分成績. 現在由最低分變成最高分一科

davywm    發表於 17-8-31 12:19
gigayan    發表於 17-6-20 17:31
   16    0    1    0

回覆 Mat_Dad 的帖子

呈分主力看級名次, 不太看分數

考數通常好緊張...成日唔夠時間做

Mat_Dad 發表於 17-11-3 12:43
今日考完呈二數學又再分享下,基本就是考試期間也要保持運動。有些人在考試期間會把小朋友的所有課外活動也 ...
想問重溫低年級嘅內容係比習作佢做, 或只是講解, 是否每日都溫? 因為我小朋友嘅情況係考試時十分緊張, 令到佢成績好差, 老師有提過佢四式運算未夠純熟, 同埋要多訓練綜合習作, 因為佢好多時係錯之前學過嘅嘢, 但又怕同佢加強溫習後, 又好似比多咗壓力佢令佢更加緊張, 都唔知點攪好

哈利媽 發表於 17-11-2 16:34

HI, 好想參考你嘅做法, 可否詳細啲分享一吓....
今日考完呈二數學又再分享下,基本就是考試期間也要保持運動。有些人在考試期間會把小朋友的所有課外活動也停了,而我們只會停綱琴合唱團等活動,運動如游水網球等照常。溫習週(考試前一兩週)更天天跟他游水;他今天早上考數學,昨天早上考完英文後,下午在家溫習,中間也有跟他去游水。長時間的溫習很累,運動有助消除疲劳、減輕考試壓力。除了運動,休息也很重要,溫書一般25分鐘一節,之後10分鐘休息,休息一般隨他自己喜歡做什麼,通常是玩lego或睇youtube。

soscho 發表於 17-7-19 17:25
我一路都有疑問, A校呈abcd科, B校呈bcde科, 而且份卷間間唔同, 係咪教育署有指引, 指出呈分卷的大約程度,  ...
所以冇中學的正常唔會呈分特別深, 有中學的可能唔想學生走, 會突深, 取全B成績的自行考直資會難左.

當然中學對小學程度都了解.

HI, 好想參考你嘅做法, 可否詳細啲分享一吓....

小時了了 發表於 17-11-1 16:09
呈二喇, 今次又加"操"(體操)嗎?
"操"游水打波唔少得, 合唱團鋼琴就停了

一齊努力

呈二喇, 今次又加"操"(體操)嗎?

IloveJJ 發表於 17-9-8 07:35
我哋中英文默書都係unseen,老師再作一篇嚟默,所以程度差應該都唔會默得好。
...
好慘!!!!

回覆樓主:

恭喜mat dad~

Mat_Dad    發表於 17-8-31 08:57

TLHE 發表於 17-8-30 09:52
回覆 mch411 的帖子

所以我校学生一上小五,校長就会call 斉家長+学生做心理補導 (家長資訊交流活動),大 ...
家長態度都好重要, 咪年年見到有人開帖問, 唔考pre-S1有乜影響, 得唔得, 因為要去旅行既? 這是從小責任既培養, 亦是禮義廉恥中, 義既學習。

bobbob 發表於 17-7-20 14:17
如果對學校冇歸屬感,又唔care分咩班,真係有咁可能

所以傳統/地區名校的表現一向穩定,而二、三綫的學校要番新一啲都唔容易。

回覆 mch411 的帖子

所以我校学生一上小五,校長就会call 斉家長+学生做心理補導 (家長資訊交流活動),大家都很明白沒有免費午餐,今天吃了別人的果子,將來要种番棵靓树俾学弟妹们🍎,这也是教育的一種。

kwokbobo 發表於 17-8-7 02:34
請問怎樣才先是單數年?是雙數了就要考pre-S1的試嗎?
單雙都要考, 只不過雙數年成績會微調BAND123人數比率,小學會緊張, 會谷D學生考好D幫師弟妹打江山

mch411 發表於 17-7-20 12:02
同中學無關, 有部份BAND 1 生未必選英中,
只要PRE-S1考得好就可以幫學弟學妹爭多D位,

請問怎樣才先是單數年?是雙數了就要考pre-S1的試嗎?

Mat_Dad 發表於 17-6-20 10:15
見有人開心分享, 忍唔住想分享下, 希望唔會比人話賣廣告

仔仔今次第一次呈分, 成積比上一個學期進 ...

係呀,我大女考Dse 前两日加橾,走左去同學出去踏單車,踏完出城大温完,我冇話佢,因為佢要減'壓……我估佢今次炒梗,result 佢同佢同學出來又考得好好喎……佢地真有計
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題