用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘B1B-B1C選校,求建議
go

觀塘B1B-B1C選校,求建議 [複製鏈接]

小兒呈一B1B,呈二失手跌落B1B-B1C,自一: 觀瑪,自二: 順利天主教,唔知有冇機會?
數學較好,參加校外比賽都有獎項,不過係銅獎嗰d;
英文都唔錯,有A,中文都係A。
有參加校內STEM課外活動,係老師叫佢參加的。
順天唔係全in,所以都驚佢全港排名唔夠好,冇機會in。聽講呢間女生比例較高,對男仔會否冇咁著數?
之前想進取d報聖言,宜家唔敢唸嘞!還是有其他更好的建議?跨區?睇過旅港開平,好似太勁。
之前報佐福建中學,收佐備取生。好多老師都讚佢聰明,學嘢快,但性格好動,唔專心,觀瑪會唔會太自由?
   1    0    0    0

MimiCactus 發表於 20-1-5 12:34
其實仲有一間九龍城的B1C中學較少人提及,就是丘佐榮!呢間如果是1C的學生其實都有機會。係九龍城區有太多B ...

明白,多謝你。自行都係想進取少少

其實仲有一間九龍城的B1C中學較少人提及,就是丘佐榮!呢間如果是1C的學生其實都有機會。係九龍城區有太多B1A和B1B中學,而九龍城1C學生又想博上B1B,所以多左B2A和邊沿人會博丘中,如果想保險一D,可以考慮丘中!

sunniewat 發表於 20-1-4 09:18

小兒呈一B1B,呈二失手跌落B1B-B1C,自一: 觀瑪,自二: 順利天主教,唔知有冇機會?

數學較好,參加校外比賽都有獎項,不過係銅獎嗰d;

英文都唔錯,有A,中文都係A。

有參加校內STEM課外活動,係老師叫佢參加的。

順天唔係全in,所以都驚佢全港排名唔夠好,冇機會in。聽講呢間女生比例較高,對男仔會否冇咁著數?

之前想進取d報聖言,宜家唔敢唸嘞!還是有其他更好的建議?跨區?睇過旅港開平,好似太勁。

之前報佐福建中學,收佐備取生。好多老師都讚佢聰明,學嘢快,但性格好動,唔專心,觀瑪會唔會太自由?

1c順天機會麻麻。。。除非無另一間自行選擇,否則可能會浪費了一個自行機會。

至於自二,銀禧、協和、SFXC、長天都可考慮。

另外真係心儀觀瑪的話,大抽獎乙一記得要選番佢。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

LeoChung_FB 發表於 20-1-5 00:13
B1B-B1C報觀瑪同順天絕對正確!觀瑪係男校,少左女仔嗰批,應該有機會,順天係觀塘最勁男女校,競爭都大, ...

今日同佢傾過,佢覺得自己自覺性唔高,需要學校督住佢,所以佢揀佐順天自一,觀瑪自二,希望順天有機會in啦。
之前福建中學同佢一齊Second in見副校長,我覺得佢表現唔錯的,所以如果有得in,都有信心。

sunniewat 發表於 20-1-4 13:42

銀禧係咪九龍城嗰間: 何明華會督銀禧中學?呢間好似好勁
係。佢應該B1B/C

自二可考慮報宣基

tpmon 發表於 20-1-4 15:28
那麼你温馨提示阿仔要養成自動波,訓練自學的能力,讀觀瑪就冇問題。這類學校老師可能上堂冇教過,但考試 ...

剛剛溫提佐佢,佢即刻話,放順天自一,話寧願學校督住佢。 佢咁講法仲報唔報觀瑪

sunniewat 發表於 20-1-4 14:53
不過阿仔想觀瑪放第一  揀兩間都好頭痛

那麼你温馨提示阿仔要養成自動波,訓練自學的能力,讀觀瑪就冇問題。這類學校老師可能上堂冇教過,但考試仍然會出卷考。

回覆樓主:

不過阿仔想觀瑪放第一 揀兩間都好頭痛

sunniewat 發表於 20-1-4 14:38
我宜家係度唸,會唔會自一順天,自二觀瑪會好d?因為觀瑪比較自由,我仔比較好動,學習唔夠主動。如果好彩 ...

有女生而她們成績不錯的中學,阿仔可能發力讀好書。

以前官塘官立成績好的年代,聽聞出產很多醫生,好的男女校不影響讀書成績。

回覆樓主:

我宜家係度唸,會唔會自一順天,自二觀瑪會好d?因為觀瑪比較自由,我仔比較好動,學習唔夠主動。如果好彩入到順天,有學校督住佢。雖然順天唔係全in,未必有機會。

tpmon 發表於 20-1-4 14:33
你個仔有冇参觀晒觀瑪、順天、蒙民偉?如有,他有没有表示喜歡讀哪一間?

盡量自行不應選阿仔強列反感入讀 ...

佢去過觀瑪同順天,官立,聖言,旅港開平,陳肇祺,其他b2都有睇。
佢心儀觀瑪,自二冇所謂,話:順天嘍!
佢話聖言讀得辛苦,唔想。

sunniewat 發表於 20-1-4 14:00
係阿,唔想浪費佐個機會,唔好去送死

你個仔有冇参觀晒觀瑪、順天、蒙民偉?如有,他有没有表示喜歡讀哪一間?

盡量自行不應選阿仔強列反感入讀的中學!

Poyau 發表於 20-1-4 13:50
聖言觀塘龍頭 B1A熱選
B1B-1C自行難突圍

係阿,唔想浪費佐個機會,唔好去送死

回覆 sunniewat 的帖子

如1b~c可試銀禧

sunniewat 發表於 20-1-4 12:55
班主任建議,可以自一觀瑪/聖言,自二順天/蒙民偉

聖言觀塘龍頭 B1A熱選
B1B-1C自行難突圍

Joe8889 發表於 20-1-4 13:32
如果1b/c, 要谷,會唔會考慮埋迦密主恩,銀禧?

銀禧係咪九龍城嗰間: 何明華會督銀禧中學?呢間好似好勁

回覆 Joe8889 的帖子

迦密主恩dse成績同st paul 聖言差不多,自行b1b~c 成績未必收
‹ 上一主題|下一主題