用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中ITLP vs 多多playgroup
go

[其他] 耀中ITLP vs 多多playgroup [複製鏈接]

請問有冇用家知道邊間英文語境較好,同老師既turn overrate點?因為一星期可以返三日,又係英文,又肯收6個月大BB既playgroup真係冇咩選擇。
主要係因為準備咗等仔仔兩歲左右就全家移民,我唔想仔仔跟老人家係屋企聽太多廣東話,宜家係要等我同老公放工先有英文環境比呀仔。
參觀過校舍環境,我覺得都可以,所以想聽下用家意見。
萬分感激!
   0    0    0    0

joybewan 發表於 21-2-4 19:22
冇返過耀中,但返過多多寶馬山。我覺得好好。佢playgroup 係45分鐘英文,45分鐘普通話。老師同其他職員都 ...
Tutortime 英文普通話真係無敵,如果已經打算讀國際學校,TT喺非常好的選擇。一般K2升國際學校前,都可以英文/普通話雙語表達。TT以前有暑期班,全日先至幾千蚊一個月,好抵玩,唔知而家仲有無?

Jackie110167 發表於 21-2-4 18:50
請問有冇用家知道邊間英文語境較好,同老師既turn overrate點?因為一星期可以返三日,又係英文,又肯收6個 ...

咁細個最緊要近,6個月番playgroup 其實冇乜大用都係搵個地方kill下time.
如果住得近Anfield 有一歲playgroup,全英文語境好好,到1.5歲仲有20min PTH, 你咁细去都放棄中文㗎啦,YC唔啱你,好多廣東話,TT一半半。
小朋友不會攪亂PTH/廣東話的,其實你兩歲去小朋友一定pick up到英語,好快佢連廣東話都唔記得。

回覆 joybewan 的帖子

今日聽講多多上年未停過學,所有同學都正常返學,不會上網課。

唸住短時間內移民 又重視英文語境
梗係唔揀耀中
耀中除左好多中文人 仲要係低年級用廣東話教

TT is good enough in your case

多多喺美國專業幼兒教育機構,如果唔考慮一條龍的問題,當然信專業。

上年上咗一年耀中 ITLP (九龍塘),每班有一個 NET, 兩個中文老師全程喺度,冇特別流程,小朋友入到去隨心玩,有室內室外有 class pet有 sensory, 小朋友玩咩老師就講咩(例如佢哋玩樂器,老師就同佢哋一齊玩講下樂器)通常一個老師負責一個 corner, 例如當天 NeT 負責室外小朋友出到去就全程英文同佢溝通。上完一年小朋友大部分性格都好 social, 鍾意周圍同人溝通,主動。我自己幾鍾意,但佢無特定流程未必所有家長鍾意。

耀忠係free play,無特別野教,多多就有英文,普通話story time.
不過讀過最好嘅playground 係ITT

Jackie110167 發表於 21-2-6 19:05
回覆 nicolemummy 的帖子

原來耀中ITLP有左咁多年!我都有心動過,佢既課堂時間的確好好,係可惜我擔心冇N ...

當年係一中一net,係feature. 個陣係Mrs Currie,當然,18年後還會是她嗎?

依家幾錢?太懷念了。

回覆 nicolemummy 的帖子

原來耀中ITLP有左咁多年!我都有心動過,佢既課堂時間的確好好,係可惜我擔心冇Net出現既問題。

nicolemummy 發表於 21-2-5 16:01
18年前上過耀中ITLP。孩子好開心。當年仲有一版報紙feature ITLP。個個BB都有張個人獨照而且都唔 ...

找到當年報紙

請問有冇用家知道邊間英文語境較好,同老師既turn overrate點?因為一星期可以返三日,又係英文,又肯收6個 ...

18年前上過耀中ITLP。孩子好開心。當年仲有一版報紙feature ITLP。個個BB都有張個人獨照而且都唔細。

因為係BB上,所以家長的我要一齊去。好開心,好懷念。

當年既亞B已經入左大學了。

回覆樓主:

Hihi, 可否pm 我net資料(emoji)

上堂冇特别流程,放哂玩具書係度,佢主張學生自主,要學生拎本書比老師,老師先會同BB讀。其他時間BB自己玩玩具,老師得閒黎傾兩句。NET 成日唔見人,落堂5 分鐘先出黎唱首歌。係TKO campus, 九龍塘可能好d。因為太少英文太free style, 所以我退左。

回覆 DoubleAmama 的帖子

佢係咪全程有NET老師跟住?我打去問果時話係全程有英文老師,會講英文。介唔介意講下佢上堂流程大概係點?謝謝你

上過YCIS ITLP... 上左幾個月退學。冇乜英文學,因為YCIS 教學理念係細個用母語教,之後先再加英文

Hi, 我都想要NET嘅資料啊!thank you

Jackie110167 發表於 21-2-4 19:48

謝謝你呀!我想問你小朋友會唔會將普通話同廣東話混淆?

唔會呀,我女依家2.5歲,返N班都有普通話。但係因為我地全家都冇人講(識) 普通話,所以佢喺屋企係唔會用。但佢上普通話堂又聽得明,係講就比英文同廣東話渣d.

小朋友嘅小宇宙係好強,所以唔洗太擔心。我覺得兩文三語佢地係輕鬆handle到。

多多所有職員都好有心,連校工叔叔都叫得出d小朋友嘅名。而且間學校充滿人情味,疫情前都有好多活動,halloween真係夜晚攪party, 家長可以一齊玩。真係一間好好嘅學校。

我pm你NET資料呀

謝謝你呀!我想問你小朋友會唔會將普通話同廣東話混淆?
我都驚6個月大就三種語言環境係太多,因為老人家講廣東話,我同先生講英文,如果學校有普通話會唔會太亂?其實我都覺多多既老師比較有愛心,去參觀既時候覺得好nice,相比耀中,多多連校務處職員都好好。
我只係擔心多多有普通話會造成混亂。
另外,net係邊度搵架,可唔可以pm介紹?唔該晒

冇返過耀中,但返過多多寶馬山。我覺得好好。佢playgroup 係45分鐘英文,45分鐘普通話。老師同其他職員都好有愛心,我就算冇讀都仲有keep contact.

另外,我屋企都係日頭冇英文語境。夜晚我放工同weekend先同佢講英文,爸爸講廣東話。另外有個NET一星期來一兩次同佢玩。

其實唔洗太擔心,小朋友學語言學得好快,你2歲前有適量嘅英文語境,移民後都冇問題好快pick up。因為英文相對廣東話係易學好多。

加油呀.
‹ 上一主題|下一主題