用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 番禺華仁vs蘇浙小學
go

番禺華仁vs蘇浙小學 [複製鏈接]

急急!一間有直屬中學,一間語境好。未睇到個仔咩類型,唔知谷唔谷得,比較貪玩喜歡社交。媽媽都想佢以後入到學術好既名校,比較傳統都想個仔可以做到專業人士。

個仔蘇浙K讀上來,依家普通話OK班中平均低些少,始終家中廣東話為主,似乎廣東話吸收好D。雖然係mix 仔,但好港仔,英文都係要關注。

其實人人都叫去華仁,只係擔心華仁語境,而且玩得太開心,會拖慢個仔學術。但同時欣賞陳校長既教法,好生活化,德育好。好掙扎!
   4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

小艾美 發表於 22-6-17 14:26

唔知佢地都咩學校,佢地如果坐巴士而家先到紅磡,我估深水埗 ...

佢地覺得太古好過華小 何解?

太古2021年升中 #12
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867758&pid=49108151

Poyau 發表於 22-6-17 14:23
九龍油尖旺區? 九華 vs 港華?

唔知佢地都咩學校,佢地如果坐巴士而家先到紅磡,我估深水埗,旺角個頭掛。
不過佢地覺得太古都好過華小。

小艾美 發表於 22-6-14 10:13
我昨天在地鐵,聽到兩個後生老師/助教的對話。言談中兩個係九龍既小學返工。佢地講東區小學,講到一文不值 ...

九龍油尖旺區? 九華 vs 港華?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

小艾美 發表於 22-6-14 10:13
我昨天在地鐵,聽到兩個後生老師/助教的對話。言談中兩個係九龍既小學返工。佢地講東區小學,講到一文不值 ...

回覆樓主:

zaba    發表於 22-6-14 11:51

我昨天在地鐵,聽到兩個後生老師/助教的對話。言談中兩個係九龍既小學返工。佢地講東區小學,講到一文不值,又話比都唔讀,好多人小二轉走,老師hea爆。我第一次聽人話華小。之後話情願讀太古。

yyshiu 發表於 22-6-14 09:46
我有一個小朋友讀華小。華小小一沒有考試,小二下學期才開始有考試,但其實小朋友都好多評估不定時在學校進 ...

多謝分享!

您一個小朋友讀津校一個讀直資,考慮點是什麼?以後升學方向決定未 (DSE or國際/升學?)

回覆 piyohk 的帖子

因我另一位小朋友不是讀華小

nolimit_gimi5 發表於 22-6-13 19:10
多謝您,估你係用家?
雖然註左冊,都想問下,個仔比較懶同心散,到依家都好多字唔識,掛住玩唔讀書。華仁 ...
我有一個小朋友讀華小。華小小一沒有考試,小二下學期才開始有考試,但其實小朋友都好多評估不定時在學校進行,老師沒有預早告訴要溫習。小朋友其實讀書也沒有太大壓力,相信壓力是來自家長。
華小中文教得快,小一好快就要作短文、做閱讀理解,對小一來說係有點難度,所以最好現在開始同小朋友睇多D書認下字。學術底子較好既小朋友相對讀得輕鬆。另外如我之前講,華小英文比較淺(有高年級媽媽分享小朋友大多要外補)。華小是男校,男生較活潑是正常,但唔覺得他們掛住玩唔讀書,可能因為學校有很多獎勵的方法令小朋友積極學習,多用獎勵少用懲罰,感覺男生都好受落。

小一的確是適應期,踏入小二學術開始快及谷。

yyshiu 發表於 22-6-13 09:59
恭喜你加入華小大家庭!
華小係好愉快學習,小朋友個個都開心返,氣氛很好,亦很多活動給予男生參加。大部 ...

yyshiu 發表於 22-6-13 09:59
恭喜你加入華小大家庭!
華小係好愉快學習,小朋友個個都開心返,氣氛很好,亦很多活動給予男生參加。大部 ...

多謝您,估你係用家?
雖然註左冊,都想問下,個仔比較懶同心散,到依家都好多字唔識,掛住玩唔讀書。華仁似乎比較輕鬆(或是我理解錯誤,請指正),並有好多課外活動,會唔會令心散既仔再散D?

其實尚未決定以後係DSE定IS,不過為左打好中文基礎,派到local 好野就照讀。為左可能要再轉校,係咪覺得中英文需要外補?定係華仁到小三之後都會谷學術?

恭喜你加入華小大家庭!
華小係好愉快學習,小朋友個個都開心返,氣氛很好,亦很多活動給予男生參加。大部分老師都很有愛心,多鼓勵少懲罰。
學術上,中文算教得快及深,數學正常,英文偏淺,始終華小是中文津校,英文有需要外補。
另因為小朋友之前幾年幼稚園都停課多,華小初小會照顧不同level的學生,根據評估再分小班教導。

回覆樓主:

我今朝冒雨註左冊 問來問去都係支持WY  。未至於唔鐘意港華既,都係好既一批。希望阿仔爭氣啦

唔鍾意放位俾其他人

luckydecbaby 發表於 22-6-8 09:30
我身邊大多數家長都追捧直私學校。覺得資源同課程彈性多啲。
但都要睇返家庭狀況,直私津校都要比$其他課 ...
睇下邊間津校啦. 喺ek, 如果係名津的話, 多數係名津for sure

nolimit_gimi5 發表於 22-6-7 17:47

我身邊大多數家長都追捧直私學校。覺得資源同課程彈性多啲。
但都要睇返家庭狀況,直私津校都要比$其他課外活動,睇吓家長覺得值唔值。

回覆樓主:

明顯蘇浙啦, 既然吾鍾意華中
‹ 上一主題|下一主題