用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大坑香港真光B2小六,請教該如何選擇? ...
go

大坑香港真光B2小六,請教該如何選擇? [複製鏈接]

小女小六坑真學生,級61-70
按學校評估46-93B2

如果在灣仔區,靠聯繫小學名額,B2都仲有機會入真中,因為2022入左六十多個,刨除男仔和其他去了DGSSPCC等更佳選擇,估計排 70-80都有機會。但可以預見小朋友上到真中會讀得頗辛苦,而且激烈競爭中讀書很難取得滿足感。而另外一個考慮是如果失敗左,入唔返真中,灣仔區其實無幾多間好的B2,可能會直接跌到B2C或甚至有人話系B3的何東。

家住東區,聽聞如果轉到東區,可能較多B2學校選擇,但弊端是要放棄前提及聯繫小學很大機會入1A的優勢。聽老師講灣仔區轉東區,也曾經聽聞可以B2B1

其實B2女在東區有無優勢?

東區B2 B1的機會大唔大?

上述情況,東區有什麼好的學校推介?

轉唔轉東區,事關小朋友的未來,怕做錯決定害了小朋友,盼多聽意見跟大家學習。

10    0    0    0

supplierdb 發表於 23-1-14 12:56
小女小六坑真學生,級61-70,
按學校評估46-93屬B2。

何東近年3322率徘徊於B3A/2C

何東2022年文憑試成績 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872887&pid=49176714

回覆 Poyau 的帖子

you are very helpful, thanks!

回覆 tpmon 的帖子

Thanks for your advice!

piyohk 發表於 23-1-15 16:53
Band 1生 1-45/93 48.4%
Band 2生 46-93/93 51.6%

坑真中學肯比機會收B2親生女,是念舊關愛的表現。相信坑真中學有經驗幫B2生補底。

灣仔B2生、全港B1生,即使轉到去東區B1校,也難找到一間像坑真中學關愛的程度。部份東區的B1中學對學術要求都高,未必就到灣仔B2生補到底,也要靠家長努力在外邊補習補底。唔好彩轉東區升不到Band,要讀東區B2中學中文班,到時輸晒。

tpmon 發表於 23-1-15 11:19
看家長要乜:
- 庇理羅士成績較好
- 坑真較關愛

BPS 文憑試成績較佳可能反映生源
PS1中英數各科皆達 B1A 水平
收生基本上全數B1 自行收生甚佳
自行只佔30%可將成績拉勻達 B1A

BPS 2018 PS1
平均分 | 常模百分位數
--------------------------------------------------------
中文 ~68 | 89.7% → 前列10.3% B1A
英文 ~76 | 88.9% → 前列11.1% B1A
數學 ~86 | 92.1% → 前列7.9% B1A

~棒形圖數字

BPS
Annual School Report 2018-2019 (p.21)
https://drive.google.com/open?id=1WjPIHy4khUkCW2scOkys1JqZcxWqdjOy

EDB
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Pre-S1-HKAT.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_TC_195_2018.pdf

Band 1生 1-45/93 48.4%
Band 2生 46-93/93 51.6%

無Band 3生?灣仔5間直系津小都做唔到。東區某聯津亦做唔到。坑真無論中小都比其他學校優勝

Poyau 發表於 23-1-14 15:02
請問今年小六多少人

今年小六93人

jenjenny 發表於 23-1-14 23:40
有人外闖也有人熱愛母校,早兩年有級頭入了比利羅仕,開學喊住返母校

看家長要乜:
- 庇理羅士成績較好
- 坑真較關愛

jenjenny 發表於 23-1-14 23:42
多數係父母想外闖,囡囡想留低
正常嘅,除非小學生涯過得好唔愉快,否則小朋友都想同同學仔一齊直升啦

多數係父母想外闖,囡囡想留低

emilytam826 發表於 23-1-14 22:19
仲以為坑真級頭只會外闖
我囡嘉諾撒級2x自一坑真,零音樂零運動,都有人勸唔好揀自一坑真,實冇機會,但都 ...

有人外闖也有人熱愛母校,早兩年有級頭入了比利羅仕,開學喊住返母校

gigiyyc 發表於 23-1-14 23:02
真中收嘅灣仔b2,部分係全港b1

坑真假如全港B1佔九成 起碼保到底
英中要收85%全港前列40%學生
不少3322率低於85%甚至七成不保

Poyau 發表於 23-1-14 22:48
聯中有準備收一定人數B2會有補底
坑真3322去到九成左右可見補底有成
有別於升去間只有少量B2生嘅B1校

真中收嘅灣仔b2,部分係全港b1

Poyau 發表於 23-1-14 22:48
即係區外B1b或c入到坑真都唔好太擔心跟唔上..當然首要坑真肯收

HK-MAN 發表於 23-1-14 22:31
可能自行後補位比晒親生女…

有無機會係後補位比班本區b2, 但全港b1嘅親生女   

HK-MAN 發表於 23-1-14 21:43
前輩,想請教係成日都會聽到啲人話搵合適自己banding 既中學就唔會咁辛苦…咁呢班坑真b2親生女會點呢?升返 ...

emilytam826 發表於 23-1-14 22:21
佢最後自2入左ssgc, 放榜日亦冇自一後備補上
可能自行後補位比晒親生女…

jenjenny 發表於 23-1-14 22:15
會唔會係正取唔收,備取收返?

佢最後自2入左ssgc, 放榜日亦冇自一後備補上

jenjenny 發表於 23-1-14 22:14
唔係,未聽過band 2自行入到中學部,真光好多band 1女都會揀返中學部,級頭都有人只填自一真光
...

仲以為坑真級頭只會外闖
我囡嘉諾撒級2x自一坑真,零音樂零運動,都有人勸唔好揀自一坑真,實冇機會,但都想一試。我係坑真舊生,希望有小小加分
‹ 上一主題|下一主題