用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 寄語應屆會考及高考生
go

寄語應屆會考及高考生 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 wunma 於 10-4-21 10:43 發表
對於已考的科目, 要知道成績不一定和付出的努力成正比, 亦多數不能反映自己的真正實力, 不要太介懷攞什麼grade.

對於未考的科目, 你們已作好準備, 希望你們以平常心去全力以赴.

"懂的錯不了, 錯的改不了".

所 ...

Wunma,

你仔仔考完啦,你可以放鬆、 放鬆 、 再放鬆!

本來我都唔驚嘅,見完你篇嘢,我有啲驚!

原帖由 wunma 於 10-4-21 12:21 發表
佢重有一科要考, 呢排佢心情大起大跌, 我就扮哂冇野咁時常保持笑容對住佢, 有感而發出個post鼓勵下d年輕人.

妳驚? 我明嘅, 唉, 人生必經過程, 除左放鬆放鬆放鬆, 重要看開看開看開. ...

時常保持笑容,咁咪成個傻婆咁。

我一早起身煮豐富早餐,又着阿大日日跑步。佢都生性,日日跑20分鐘,可能多運動關系,身體及情緒都唔差。

大仔是最後一屆的會考生,昨天考完中文回來說,今次很可能會考試FAIL,好運的話才會僅僅合格.我聽了之後感到非常意外,又不敔多問及表達意見,怕影響他之後的考試表現.

今日見報紙QUOTE  D題目,唉,最後一次會考,教統局竟然咁玩法,真是希望走回回頭路有範文年代好過.今次肥左,明年沒有得再考.

又要提心吊膽到放榜.最後一屆竟然連考生父母都玩埋!!!!!

原帖由 KWT 於 10-4-24 18:19 發表
大仔是最後一屆的會考生,昨天考完中文回來說,今次很可能會考試FAIL,好運的話才會僅僅合格.我聽了之後感到非常意外,又不敔多問及表達意見,怕影響他之後的考試表現.

今日見報紙QUOTE  D題目,唉,最後一次會考,教統局竟 ...

有我大女陪跑,各位未代考生風雨同路啦

大家一起同心寫信去考評局及教育局

原帖由 KWT 於 10-4-24 18:19 發表

中文卷一真係深到補習天王蕭源都話有ALevel程度, 亞囡話完全唔識做, 考咁多年試都未試過好似今次接近交白卷, 但係呢科係中文主科, 死咗真係唔知點算.

就算重考都只得一次, 對末代會考生太唔公平喇, 要寫信比考評局及教育局要求和爭取不少於有5年重考機會, 中英數三科都要如此.

點解以往的會考生有多次機會重考而得到滿意的成績, 而末代考生就冇呢個權利, 要知道中學會考五科合格包括中英數(full certificate)係好多公司嘅基本要求, 呢D都係基本對會考生的尊重, 等佢地都有多D其他機會和出路.

唔該教育局唔好成日游說佢地轉讀334學制, 呢個建議只係想簡化行政, 以求集中運作新高中學制.

希望各位媽咪都出一分力, 表達自己嘅意見, 可以寫信去考評局[email protected]及教育局, 副本最好送一份給曾蔭權, 因為佢時時話關心末代會考生, 不可以忽視他們, 把佢地成為334教育改革下的《犠牲品》. 請為我們的子女爭取應有權益.

原帖由 wunma 於 10-4-26 11:39 發表
以為今年考試局會手下留人, 估不到........

之前都怕自己勉勵大家要看開些, 說話太悲觀, 想不到又是這麼多風風雨雨.

真的不明白考試局到底想什麼? ...

自2007年起,香港中學會考中國語文科及英國語文科實施新的水平參照成績匯報方法,成績會以五個表現等級(1至5)標示, 取代過住的拉curve方法.  既然明知將會取消會考制度, 點解仲要改變評核方法, 令到咁混亂呀.
‹ 上一主題|下一主題